MASZYNKA
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
WITAM kolegę więc tak : maszyna dość duża X-3metry Y-2 metry Z-15 cm. Na oś X prowadnice liniowe po dwie prowadnice na stronę czyli w sumie 12 metrów + po 10 wózków na każdej prowadnicy w sumie 40 wózków.Oś Y 4 prowadnice w sumie 8 metrów +5 wózków na każdej z prowadnic w sumie 20 wózków . Co do osi Z to jeszcze nie wiem ale myślę że wałki fi 25 i łożyska otwarte.Napęd serwomotorki +UHU mam tylko problem z UHU bo serwa które mam mają zasilanie ;to duże na oś X- 53V i dwa mniejsze na Y i Z -49V , przeniesienie napędu rozważałem tak jak w projekcie kolegi kolanorękiego na zasadzie lestew zębatych ale z tego co już się dowiedziałem byłby problem z wyhamowaniem więc pozostają śrubki kulowe fi 32 . Co do elektroniki to jest tego trochę tylko nie wiem co i z czym połączyć wszystko oparte o mikro kontrolery ALTERA i jakieś dziwnie duże e-promy . Co do konstrukcji to stalowy profil o przekroju prostokątnym 12x5 cm + przykręcane na wierzchu płaskowniki 50x10 mm i na nie dopiero przykręcone prowadnice to tyle tytułem wstępu do budowy będę wdzięczny za wszelkie porady i uwagi . Pozdrawiam