SSK-B01 podaje cały czas 2.5A na silnik
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
SSK-B01 podaje cały czas 2.5A na silnik
Witam.
Zakupiłem na próbę sterownik SSK-B01 - złożyłem i wszystko działa. Zamówiłem płytkę - dokupiłem elementy, złożyłem - działa.
Zakupiłem kolejne płytki i teraz po złożeniu sterownik daje cały czas ok 2.5A na silnik - non-stop! Sygnał enable i takie tam nie działają. Podmieniłem elementy - wszystkie - to samo, kolejna płytka - to samo, kolejny silnik - to samo.
Podłączam poprzednie drivery (te sprawne) - wszystko OK.
Elementy sa na bank włożone poprawnie - wszystkie wymienione - to samo
I tak w kółko - non stop na silniku 2.5A
Mogę Machem sterować ale tylko przez chwile - bo następuje zanik prądu do zera (strzałkami z klawiatury). Po zaniku, silnik szarpie. Puszczam strzałkę i ponownie wskakuje 2.5A na miernik - i tak w kółko.
Nadmienie że mam kilka silników i sterowników - złożyłem dwie płytki i ten problem jest...
ręce mi już opadają...
zdjęcia lepszej jakości dostępne w kolejnej odpowiedzi.
Zakupiłem na próbę sterownik SSK-B01 - złożyłem i wszystko działa. Zamówiłem płytkę - dokupiłem elementy, złożyłem - działa.
Zakupiłem kolejne płytki i teraz po złożeniu sterownik daje cały czas ok 2.5A na silnik - non-stop! Sygnał enable i takie tam nie działają. Podmieniłem elementy - wszystkie - to samo, kolejna płytka - to samo, kolejny silnik - to samo.
Podłączam poprzednie drivery (te sprawne) - wszystko OK.
Elementy sa na bank włożone poprawnie - wszystkie wymienione - to samo
I tak w kółko - non stop na silniku 2.5A
Mogę Machem sterować ale tylko przez chwile - bo następuje zanik prądu do zera (strzałkami z klawiatury). Po zaniku, silnik szarpie. Puszczam strzałkę i ponownie wskakuje 2.5A na miernik - i tak w kółko.
Nadmienie że mam kilka silników i sterowników - złożyłem dwie płytki i ten problem jest...
ręce mi już opadają...
zdjęcia lepszej jakości dostępne w kolejnej odpowiedzi.
- Załączniki
-
- ster.zip
- (2.19 MiB) Pobrany 365 razy
Ostatnio zmieniony 06 lis 2008, 13:29 przez karawana, łącznie zmieniany 2 razy.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Witam kolejną Damę na forum.
Proponuję zacząć przygodę od poprawienia swojej płci w serwisie.
Piękne, artystyczne fotki wadliwych sterowników. Szkoda tylko, że dobrze widoczny jest jedynie drugi plan. Przeważnie aparaty mają funkcję makro, taki przycisk z symbolem tulipana. Wówczas można robić zdjęcia z małej odległości.
Możliwe, że diody relaksacyjne są wlutowane odwrotnie, ale nie widać tego na fotkach.
L298 nie może pracować w podstawce, gdyż jej styk nie wytrzyma prądu 2,5A.
Czy po włączeniu zasilania L298 nagrzewa się?
Proponuję zacząć przygodę od poprawienia swojej płci w serwisie.
Piękne, artystyczne fotki wadliwych sterowników. Szkoda tylko, że dobrze widoczny jest jedynie drugi plan. Przeważnie aparaty mają funkcję makro, taki przycisk z symbolem tulipana. Wówczas można robić zdjęcia z małej odległości.
Możliwe, że diody relaksacyjne są wlutowane odwrotnie, ale nie widać tego na fotkach.
L298 nie może pracować w podstawce, gdyż jej styk nie wytrzyma prądu 2,5A.
Czy po włączeniu zasilania L298 nagrzewa się?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Diody ma dobrze wlutowane.Leoo pisze:Możliwe, że diody relaksacyjne są wlutowane odwrotnie
Może po prostu przy lutowaniu popełniłeś ten sam błąd na płytkach (zlutowane te same punkty). Różnie bywa... Bezstresowo pod lupą proponuję sprawdzić poprawność montażu.
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
zmierz napiecie pomiedzy zacisami silnika a masa ukladu (cztery pomiary) i podaj . pozatym pomierz i zapisz sobie napiecia na dzialajacym sterowniku w ruznych punktach np. nuzki ukladu scalonego i porownaj z niedzialajacym . ruznice gdybys znalazl podaj na forum to latwiej koledzy beda mogli ci cos podpowiedziec.
a masz moze pozyczyc od kogos oscyloskop?
a masz moze pozyczyc od kogos oscyloskop?
-
tak, nagrzewa sie stosunkowo szybko - ale to normalne skoro płynie przez niego max prądLeoo pisze:Czy po włączeniu zasilania L298 nagrzewa się?
tigerhellmaker pisze:Zimne luty i przegrzanie elementów odpadają ?
raczej odpada - a raczej napewno
[ Dodano: 2008-11-06, 11:47 ]
dodaje zdjecia lepszej jakosci
[ Dodano: 2008-11-06, 14:55 ]
pomiar napięcia na L297
5 - 4.38
6 - 4.19
10 - 1.22
12 - 4.99
15 - 0.31
16 - 2.1
17 - 1.18
18 - 1.2
19 - 4.99
20 - 4.54
jeśli nie ma numeru nóżki to znaczy że było zero - pomiar przy podłączonym tylko +5V z płyty głównej - płyta odłączona od kompa
- Załączniki
-
- ssk zdjecia.zip
- (9.67 MiB) Pobrany 374 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Kolego masz zwarcia na płytkach.
Z tego powodu na wejściach pin 13 i 14 masz 0V. Dla tego chopper nie działa a klucze mostka są włączone.
Weź wacik na patyczku, trochę rozpuszczalnika nitro i wymyj dokładnie wszystkie punkty lutownicze. Później płytkę pod lapkę biórkową i za pomocą szkła powiększającego sprawdź wszystkie pola lutownicze.
Rozumiem, że L298 nie mają radiatorów???????????????!!!!!!!!!!!!
Za to fotki są dobre.
Z tego powodu na wejściach pin 13 i 14 masz 0V. Dla tego chopper nie działa a klucze mostka są włączone.
Weź wacik na patyczku, trochę rozpuszczalnika nitro i wymyj dokładnie wszystkie punkty lutownicze. Później płytkę pod lapkę biórkową i za pomocą szkła powiększającego sprawdź wszystkie pola lutownicze.
Rozumiem, że L298 nie mają radiatorów???????????????!!!!!!!!!!!!
Za to fotki są dobre.

- Załączniki
-
- Zwarcie.zip
- (408.69 KiB) Pobrany 325 razy
-
dzięki za odpowiedz - sprawdziłem i oczyściłem te punkty jak i całą płytę
teraz odkryłem zwarcie na potencjomentrze - widać na foto - jest to poprzednie foto i dlatego płyta wygląda na zanieczyszczoną - ale już nie jest. Staram się śledzić przejścia - ale jakby ktoś miał podpowiedz dlaczego jest zwarcie na potencjometrze to proszę o odpowiedz. Scalak jest wyjęty więc w nim nie może być zwarcia - potencjometr sprawny, więc gdzieś indziej musi się zwierać.
dołączona fotka
[ Dodano: 2008-11-07, 12:39 ]
jak odłączyłem tą środkową nóżkę to nie ma zwarcie - wygląda jakby potencjometr miał zwarcie - ale wkładałem dobre - i on był z działającego sterownika - czy coś może powodować zwarcie potencjometra na trwałe? Zwarcie pokazuje mi się brzęczykiem - sygnał
[ Dodano: 2008-11-07, 12:42 ]
odciołem drugą nóżkę tą łączącą sie z R6 i na pozostałych dwóch jest zwarcie czyli wygląda na potencjometr? Ale punkt lutowniczy jest ok bo jak wylutuje potencjometr to wszystko gra - nie ma zwarcia
[ Dodano: 2008-11-07, 12:47 ]
wywaliłem całkowicie potencjometr, podłączyłem całość i idzie cały czas max na silniki. Nie wiem czy tak ma być czy nie.
[ Dodano: 2008-11-07, 12:57 ]
włożyłem nowy potencjometr - zwarcia miernik nie pokazuje - ale sytuacja bez zmian - max prąd na silniku
teraz odkryłem zwarcie na potencjomentrze - widać na foto - jest to poprzednie foto i dlatego płyta wygląda na zanieczyszczoną - ale już nie jest. Staram się śledzić przejścia - ale jakby ktoś miał podpowiedz dlaczego jest zwarcie na potencjometrze to proszę o odpowiedz. Scalak jest wyjęty więc w nim nie może być zwarcia - potencjometr sprawny, więc gdzieś indziej musi się zwierać.
dołączona fotka
[ Dodano: 2008-11-07, 12:39 ]
jak odłączyłem tą środkową nóżkę to nie ma zwarcie - wygląda jakby potencjometr miał zwarcie - ale wkładałem dobre - i on był z działającego sterownika - czy coś może powodować zwarcie potencjometra na trwałe? Zwarcie pokazuje mi się brzęczykiem - sygnał
[ Dodano: 2008-11-07, 12:42 ]
odciołem drugą nóżkę tą łączącą sie z R6 i na pozostałych dwóch jest zwarcie czyli wygląda na potencjometr? Ale punkt lutowniczy jest ok bo jak wylutuje potencjometr to wszystko gra - nie ma zwarcia
[ Dodano: 2008-11-07, 12:47 ]
wywaliłem całkowicie potencjometr, podłączyłem całość i idzie cały czas max na silniki. Nie wiem czy tak ma być czy nie.
[ Dodano: 2008-11-07, 12:57 ]
włożyłem nowy potencjometr - zwarcia miernik nie pokazuje - ale sytuacja bez zmian - max prąd na silniku