Witam
Linuxcnc 2.8.4
chciałbym przypisać z 30 nr narzędzi w 12 gniazd
przy próbie przypisania 2 narzędziom tego samego numeru gniazda błąd
jak ominąć problem ?
pozdrawiam
Nie mogę wpisać 2 takich samych gniazd w tabeli narzedzi
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Nie mogę wpisać 2 takich samych gniazd w tabeli narzedzi
Miałeś Macha, używałeś, to to spróbuj tak jak tam było.
Program wybiera narzędzie z gniazda o danym numerze a nie narzędzie nr XX. I do niego dokleja wskazany korektor o nr YY. A korektorów masz cała tablicę.
Czyli w programie możesz mieć
T0101, lub T0102 lub ...T01xx
Teraz tylko przypilnuj aby dla danego progrmu osadzić w gniazdach właściwe narzędzia których korekcja jest zapisana w tablicy o dowolnej długości - raptem wybór 30 pozycji z magazynu narzędzi poza obrabiarką gdzie dopiero tutaj nr narzędzia powiązany jest z nr korekcji.
No chyba że w linuksię się tego rozdzielić nie da - czyli kolejna sprawa której by ten program nie potrafił.
Odrębne traktowanie korekcji jest czasem przydatne - jeden wytaczak robi mały otwór na jednej korekcji i zaraz drugi duży na drugiej - których tolerancję możesz utrzymać właśnie dwoma korekcjami mimo tego samego noża. I również sprawdza się tutaj wspólna poprawka na zużycie czubka.
Program wybiera narzędzie z gniazda o danym numerze a nie narzędzie nr XX. I do niego dokleja wskazany korektor o nr YY. A korektorów masz cała tablicę.
Czyli w programie możesz mieć
T0101, lub T0102 lub ...T01xx
Teraz tylko przypilnuj aby dla danego progrmu osadzić w gniazdach właściwe narzędzia których korekcja jest zapisana w tablicy o dowolnej długości - raptem wybór 30 pozycji z magazynu narzędzi poza obrabiarką gdzie dopiero tutaj nr narzędzia powiązany jest z nr korekcji.
No chyba że w linuksię się tego rozdzielić nie da - czyli kolejna sprawa której by ten program nie potrafił.
Odrębne traktowanie korekcji jest czasem przydatne - jeden wytaczak robi mały otwór na jednej korekcji i zaraz drugi duży na drugiej - których tolerancję możesz utrzymać właśnie dwoma korekcjami mimo tego samego noża. I również sprawdza się tutaj wspólna poprawka na zużycie czubka.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
Witam
macha mam na frezarce z ręczna wymianą wiec nie ma problemu
linux na tokarce z rewolwerem i tu raczej powrotu do macha nie przewiduje
za dużo w las żeby wracać do macha a i frezarka niedługo dostanie nowe pudło z linuxem
jeśli zapisze tablice zewnętrznym edytorem tekstu to linux czyta ją prawidłowo
tylko nie chce zapisywać dwóch takich samych numerów gniazd wbudowanym edytorem tablicy narzedzi
nie wiem czy wszystkie wersje tak mają czy moja tylko taka
pozdrawiam
macha mam na frezarce z ręczna wymianą wiec nie ma problemu
linux na tokarce z rewolwerem i tu raczej powrotu do macha nie przewiduje
za dużo w las żeby wracać do macha a i frezarka niedługo dostanie nowe pudło z linuxem
jeśli zapisze tablice zewnętrznym edytorem tekstu to linux czyta ją prawidłowo
tylko nie chce zapisywać dwóch takich samych numerów gniazd wbudowanym edytorem tablicy narzedzi
nie wiem czy wszystkie wersje tak mają czy moja tylko taka
pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Nie namawiam do powrotu do Macha tylko przywołuję rozwiązania.
Wypełniasz tablicę na 30 pozycji.
W programie wywołujesz narzędzie nr 1 - pozycja gniazda do którego włożyłeś narzędzie nr 19
I w tym samym wywołaniu dla niego korektor nr 19.
Przyjmie
T0119 - narzędzie z gniazda 1 i offset nr 19.