Mam pytania odnośnie cykli podczas tworzenia programów przez oprogramowanie CAM. Korzystam z Solid CAM 2020.
PYTANIE 1:
W jaki sposób zostawiacie operatorowi możliwość poprawienia np. kieszeni kołowej? Dla Sinumerik 840d sl można ustawić obróbkę z kompensacją (w Solid CAM) i wtedy jeśli otwór jest zbyt mały/duży to można skorygować na średnicy narzędzia w tabeli na maszynie, poprawić i jest ok.
Podobnie jest z frezowaniem gwintów. G-kod wygląda podobnie jak poniższy z frezowaniem po spirali, jedynie można zmienić gwint na luźniejszy/ciaśniejszy przez zmianę średnicy narzędzia w tabeli na maszynie (oczywiście jeśli zaznaczymy obróbkę z kompensacją w Solid CAM)
Przykładowy g-kod z kompensacją na Sinumerik wygląda tak (przykładowa kieszeń kołowa):

Ostatnio mam styczność także z EdgeCAM i sterowaniem Heidenhein. I tam jest możliwość wygenerowania z EdgeCAM cyklu 208 (frezowanie po linii śrubowej) który daje możliwość edycji na maszynie:

Na maszynie wygląda to tak:

PYTANIE 2:
Czy jeśli jest potrzeba to operator jest w stanie zmienić średnicę nominalną kieszeni w samym cyklu na maszynie i jest ok?
Na Heidenhein plusem jest także stosowanie korektorów DL i DR którymi przy maszynie można odpowiednio korygować średnicę czy długość narzędzia dla tylko odpowiedniej operacji. Bez konieczności zmiany długości i średnicy w tabeli narzędzi:

Na Sinumerik nie widzę alternatywy jak tylko wprowadzanie korekt na średnicy w tabeli narzędzi:

PYTANIE 3:
Czy jest opcja w Solid CAM żeby generować coś w rodzaju cyklu Sinumerik? Np. taki cykl Pocket4:

PYTANIE 4:
Czy EdgeCAM ma możliwość generowania także cykli dla Sinumerik jak powyższy Pocket4 lub inne?
Nie mam dużej styczności z HH i EdgeCAM ale wydaje mi się że taki pakiet jest czytelniejszy niż SC i Sinumerik gdyż EC generuje cykle co uważam za ogromną zaletę.
Jeśli jestem w błędzie to proszę o dyskusję