Charakterystyka amplitudy w zależności od częstotliwości

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Charakterystyka amplitudy w zależności od częstotliwości

Post napisał: Rafalgl » 08 gru 2023, 01:04

Kupiłem fajny sobie generatorek funkcyjny Hantek HDG3000B. Posiada on funkcję "sweep" (przemiatania częstotliwości w górę i w dół, naprzemiennie. Pomyślałem, by wykorzystać tę funkcję do sprawdzania charakterystyki elementów takich jak np. transformatory, do wyszukiwania czestotliwości maksymalnego wzmocnienia. W teorii wiem że ustawiam sinusoidę, daje sweep, wpinam się w uzwojenie PRI trafa i odczytuje SEC na oscyloskopie. W praktyce, nie bardzo wiem, jakiej opcji użyć w oscyloskopie, aby "utrwalić" szczytowe wartości dla całego przebiegu czestotliwości, zamiast widzieć na ekranie ruchomą, rozjeżdżającą się i zwijającą sinusoidę. Zależy mi tu na nieruchomym obrazie całego jednego takiego cyklu, ewentualnie odświeżającym się po każdym kolejnym cyklu. Przydałoby się tu coš a La analizator widma. Ktoś wie jakiej funkcji w oscyloskopie szukać, pod jaką nazwą ? Nie widziałem nic typu spectrum analiser w ustawieniach. Mój model to Hantek DSO2D15.

Kto pyta, nie błądzi.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Charakterystyka amplitudy w zależności od częstotliwości

Post napisał: pitsa » 08 gru 2023, 07:55

DSO2D15:
"FFT"
"zapis przebiegów, komunikację z komputerem PC"
"w formacie CSV do dalszej obróbki w arkuszu kalkulacyjnym"
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Re: Charakterystyka amplitudy w zależności od częstotliwości

Post napisał: Rafalgl » 08 gru 2023, 09:43

Ah tak, dzięki. Faktycznie jest tam coś takiego, jak FFT :) Zastwnawiałem sie do czego służy... Poczytam sobie o tym teraz, dzięki!
Kto pyta, nie błądzi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”