Witam.
Mam do kolegów pytanie o parametry tego silnika . Szukam i szukam i nie mogę znaleźć.
Silnik to
23KM-K144-P1W
1.7 V 2.9 A
Chcę taki zastosować do małej frezarki .
Ośki mają 16 mm średnicy i 400 mm długości . Jako śruby napędowe pręty 8 mm skok 2.
To dla osi Y
Pozdrawiam
Silnik 23KM-K144-P1W
Dane techniczne
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Silnik 23KM-K144-P1W
Ok. 1-1,2 Nm momentu trzymającego. Zakladam że przy takich śrubach narzędzia też będą delikatne, więc opory obróbki małe. Silnik powinien dać radę.
-
Wielkie dzięki za pomoc.
Z tego widać ,że jest słaby . Czyli nie będę ich kupował .
Ja mam 17HS8401 i chciałem wymienić na a trochę mocniejsze .
Pozdrawiam
Z tego widać ,że jest słaby . Czyli nie będę ich kupował .
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Ewidentnie nie masz pojęcia o czym piszesz.WojciechWnuk pisze: ↑26 lis 2023, 22:47Z tego widać ,że jest słaby . Czyli nie będę ich kupował .
Silniki 23 i 17 mają inne rozmiary mechaniczne i nie są ze sobą zamienne.
17 są produkowane do 0,8 Nm, 23 do 3 Nm.
Ten silnik o który pytasz (zakładając że jest bipolarny, bo unipolarnego nie podłączysz do popularnych sterowników), jest dwa razy silniejszy od tego co masz, ale mechanicznie nie będzie pasował, bo ma większą obudowę i grubszą oś.
Także sterownik może nie pasować, bo zapewne masz Stepstick, a te trzech amperów nie dadzą...
Jeżeli sinik 3 A podłączysz do sterownika 2 A, to dostaniesz 2/3 znamionowego momentu.
Czyli faktycznie, raczej nie ma to sensu.
-
Witam
Tak , masz racje , niezbyt w tym wszystkim sie orientuje. Kilka lat temu zabralem sie za budowe mini frezarki , glownie chodzilo mi do frezowania plytek pcb . Niestety z czasem projekt poszedl do szuflady i co roku , a dokladniej pod jego koniec wraca jak bumerang. Mam troche elementow do budowy i chcialbym z nich cos w koncu zrobic.
Dlatego tez pytalem o ten silnik 23.
Pozdrawiam
Tak , masz racje , niezbyt w tym wszystkim sie orientuje. Kilka lat temu zabralem sie za budowe mini frezarki , glownie chodzilo mi do frezowania plytek pcb . Niestety z czasem projekt poszedl do szuflady i co roku , a dokladniej pod jego koniec wraca jak bumerang. Mam troche elementow do budowy i chcialbym z nich cos w koncu zrobic.
Dlatego tez pytalem o ten silnik 23.
Pozdrawiam