nitroactive2 pisze: ↑11 mar 2023, 11:49
Kabel USB nie wyrabia z transmisją?
Przywaliłeś jak audiofil...
Może powinieneś kupić pozłacany kabel z miedzi kierunkowej i go przesłuchać?
A tak na poważnie, to spróbuj na Linuksie i z innym oprogramowaniem (do GRBL jest całkiem sporo).
Co prawda twojego sterownika nie znam i z uwagi na cenę nie poznam nigdy, ale z Windows+GRBL miałem kilka doświadczeń i wszystkie były nieprzyjemne.
Otóż, teoretycznie, nie powinno wysyłać się następnej linii przed wykonaniem poprzedniej.
Procedura jest taka, że wysyła się linię i czeka na potwierdzenie "ok". Natomiast w Windows transmisja jest z zasady buforowana i miałem już takie jajca, że zamykałem program sterujący na PC, a maszyna jechała dalej jakby nigdy nic...
Te linie zaczynające się od "Idle" to nie jest żaden błąd, tylko informacje dla programu sterującego, w jakim stanie i w jakiej pozycji jest maszyna. Natomiast nie jestem w stanie powiedzieć dlaczego są wyświetlane zamiast kolejnego "ok". Przepełnienie jakiegoś bufora byłoby odpowiedzią...
Natomiast, jak pisałem wcześniej, tzw. "lagi", czyli zacinanie się transmisji nie spowoduje zawieszenia GRBL, bo on czeka na kompletną linię i dopiero po jej otrzymaniu, w całości, przystępuje do jej wykonania. Na wybitnie kiepskim komputerze frezarka dostanie czkawki i będzie szarpać, ale program będzie szedł...