Witam.
Chciałbym zasięgnąć od was opinii na temat zestawów od arduino do nauki np. Forbot mistrz robotyki. Czy ktoś miał coś podobnego i może polecić?
Zestawy arduino
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Zestawy arduino
Tak, jest to jeden ze sposób nauczenia się czegoś nowego. Dla dziecka zestaw może byłby dobry, ale dla osoby mającej więcej cierpliwości i chcącej więcej się nauczyć polecałbym poskładać samemu, dobierając to co jest rzeczywiście potrzebne.
Na początku kupiłem "arduino" ale okazało się, że można użyć mniejszych arduino nano, programator i pro mini, a nawet użyć samą atmegę z paroma minimalnym wymaganym kondensatorami i rezystorami. Do tego są jeszcze NodeMCU z ESP8266 i można mieć kontakt z budowanym urządzonkiem przez wifi i tak samo programować w środowisku arduino.
Np. taki mocno zakurzony już robocik edukacyjny (kółka kręcą się i dyskoteka światełek z góry jest):
zrobiłem z arduino promini, 2 płaskich baterii lipo z jakiegoś małego laptopa, czujników ultradźwiękowych, silniczków z przekładnią z wymontowanych z jakiegoś urządzenia, sterowników silnika dobranych do silników, AVTMOD13_5V do zasilania arduino, 2 pasków z diodami WSWS2812, dwóch włączników on-off-on, i gotowych modułów do oddzielnego ładowania baterii. Więcej się na tym nauczyłem programowania niż gdybym zmontował coś z gotowego zestawu.
Z innej strony, jeśli boisz się, że nie podołasz samodzielnie, kup gotowy zestaw z instrukcją co i jak poskładać i jak programować. Potem zastanowisz cię co dalej.
Na początku kupiłem "arduino" ale okazało się, że można użyć mniejszych arduino nano, programator i pro mini, a nawet użyć samą atmegę z paroma minimalnym wymaganym kondensatorami i rezystorami. Do tego są jeszcze NodeMCU z ESP8266 i można mieć kontakt z budowanym urządzonkiem przez wifi i tak samo programować w środowisku arduino.
Np. taki mocno zakurzony już robocik edukacyjny (kółka kręcą się i dyskoteka światełek z góry jest):

zrobiłem z arduino promini, 2 płaskich baterii lipo z jakiegoś małego laptopa, czujników ultradźwiękowych, silniczków z przekładnią z wymontowanych z jakiegoś urządzenia, sterowników silnika dobranych do silników, AVTMOD13_5V do zasilania arduino, 2 pasków z diodami WSWS2812, dwóch włączników on-off-on, i gotowych modułów do oddzielnego ładowania baterii. Więcej się na tym nauczyłem programowania niż gdybym zmontował coś z gotowego zestawu.
Z innej strony, jeśli boisz się, że nie podołasz samodzielnie, kup gotowy zestaw z instrukcją co i jak poskładać i jak programować. Potem zastanowisz cię co dalej.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Właśnie dlatego chciałem kupić taki gotowy zestaw i przerobić podstawy podstaw. Myślę że w tym przypadku takie skoczenie od razu na głębszą wodę spowoduje tylko więcej problemów w przyszłości bo zabraknie mi podstawowej wiedzy.
-
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Przecztaj kursy na forbocie i wybierz: https://forbot.pl/blog/kursy
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
W tym zestawie mistrz robotyki będę miał też możliwość prze ćwiczenia podstaw więc myślę że będzie dobry