Sprężyna w SolidEdge - mam problem

Awatar użytkownika

Autor tematu
gemini_tiger
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Sprężyna w SolidEdge - mam problem

Post napisał: gemini_tiger » 22 paź 2023, 21:16

Witam,

Staram się wykonać w SolidEdge sprężynę, która będzie zaczepiona na obu końcach i rozciągana gdy będę poruszał jednym z końców sprężyny.

Obrazek

Próbowałem już to wykonać na kilka sposobów, niestety bezskutecznie. Poniżej zamieszczam sposoby, które próbowałem:

1. Wykonałem sprężynę w całości i jako zmienny parametr podałem długość spirali. Sprężyna rozciąga się prawidłowo tylko gdy nie ma wykonanych haczyków.

Obrazek

Jak dodam haczyki, to sprężyna nie rozciąga się, wyskakuje błąd lub pojawia się błąd i jeden haczyk magicznie znika.

2. Próbowałem również wykonać sprężynę bez haczyków oraz oddzielną część gdzie jest jeden zwój sprężyny oraz haczyk. Niestety nie udało mi się w żaden sposób połączyć tych części, ani ustawić współosiowo. SolidEdge pozwala mi wybrać tylko płaską powierzchnię na końcu drutu prostopadłą do zwoju. "Oszlifowałem" końce sprężyny i zwoje haczyków na płasko, ale niestety sprężyna nie rozciąga się.

Obrazek

Moje pytanie jest następujące, czy mogę w SolidEdge wykonać sprężynę z haczykami i umieścić ją w złożeniu tak aby można było ją rozciągać? Czy może SolidEdge nie jest aż tak zawansowanym programem i trzeba poszukać innego? Na YouTube widziałem fimlik gdzie taka sprężyna była wykonana w SolidWorks i wszystko działało bez zarzutów.

Z góry dziękuję za wszelkie próby pomocy.

Amy
Załączniki
Asm3.jpg
Asm3 - Copy1.jpg
exp_spring.jpg

Awatar użytkownika

Szwed
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Re: Sprężyna w SolidEdge - mam problem

Post napisał: Szwed » 22 paź 2023, 22:49

Cześć
Dołącz plik .par i zobaczę co da się zrobić.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gemini_tiger

Post napisał: gemini_tiger » 23 paź 2023, 19:17

Zacząłem analizować problem krok po kroku zaczynając od samej spirali i kolejno dodając nowe elementy do sprężyny. Rozciąganie samej spirali oraz spirali z lewym haczykiem nie stanowi problemu, za to z prawym dzieją się dziwne rzeczy (patrz obrazek). Wygląda na to, że problem jest z łukiem, który stanowi przejście ze spirali w haczyk. Na załączonym obrazku jest usunięty prawy haczyk i zostawione tylko zagięcie drutu.

Dołączam również plik .par
Załączniki
exp_spring.zip
(1.39 MiB) Pobrany 53 razy
Asm3 - Copy2.jpg

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Steryd » 23 paź 2023, 20:29

Masz babola, bo przy traktowaniu jako zmiennej ilości zwojów punkt zaczepienia haczyka musi się przemieszczać. Musisz jako zmiennej użyć skoku helisy.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
gemini_tiger

Post napisał: gemini_tiger » 25 paź 2023, 18:05

Dziękuję za Twoją pomoc w rozwiązaniu problemu. Po kilkugodzinnych walkach ze sprężyną udało mi się rozwiązać problem.

Przy próbie wykonania sprężyny jako 3 części, 2x haczyk z zeszlifowanym zwojem i helisa po środku, jak na wcześniej załączonym obrazku, niestety nie udawało mi się przyczepić haczyka do ruchomego końca sprężyny. Wyskakiwał błąd (patrz zał. obrazek).

warning.jpg

Udało mi się to obejść wykonując sprężynę jako helisę z jednym haczykiem na stałe, a drugi haczyk doczepiony (bez zeszlifowanego zwoju). Parametry do wykonania helisy to długość osi i liczba zwoi, zmienna to długość osi. Dodatkowo w złożeniu jako zmienną odległość zaznaczyłem końcówki zwojów helisy (zaznaczone czerwoną elipsą na obrazku)

spring.jpg
spring_hook.jpg

Dołączam też wszystkie pliki, ze złożeniem włącznie, na wypadek gdyby ktoś tego potrzebował w przyszłości.

Na załączonych obrazkach próba rozciągania sprężyny za pomocą komendy "Drag Component".
asm_1.jpg
asm_2.jpg
asm_3.jpg
Załączniki
spring.zip
(2.72 MiB) Pobrany 43 razy

Awatar użytkownika

Autor tematu
gemini_tiger

Post napisał: gemini_tiger » 28 paź 2023, 20:43

Niestety sprężyna działała, ale już przestała. Albo ja coś robię źle, albo Solid Edge nie nadaje się do modelowania rozciąganych sprężyn w złożeniu...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solid Edge”