Cześć chłopaki. Czy linux cnc ma jakaś nakładkę która zapisuje ruchy z klawiatury (za pomocą strzałek albo pada)
Które później można puścić jako program? Coś jak pokazywanie robotowi spawalniczemu jak ma prowadzić ramię przy spawaniu.
Śledzenie "manualnych" posuwów i zapis ścieżki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Śledzenie "manualnych" posuwów i zapis ścieżki
Ja i moje maszyniątka https://www.facebook.com/KKMachines
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Re: Śledzenie "manualnych" posuwów i zapis ścieżki
A nie ma tam przypadkiem(tak jak w innych sterowaniach) możliwości mniej lub bardziej automatycznego sczytywania - wraz z zapisem do pliku - położenia sondy(czy co tam akurat jest we wrzecionie zamocowane)?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Tak, w LinuxCNC istnieje funkcja zapisywania ruchów z klawiatury lub pada jako plik programu. Nazywa się to "Teach Mode" i pozwala na nagrywanie ruchów osi maszyny CNC za pomocą klawiatury lub pada, a następnie odtwarzanie ich jako program CNC.pizza tower
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Cześć! LinuxCNC to otwarte oprogramowanie do sterowania maszynami CNC. Z tego, co wiem, nie ma wbudowanej funkcji do nagrywania ruchów z klawiatury lub pada. Jednak istnieją narzędzia, takie jak xmacro lub xdotool, które pozwalają na nagrywanie i odtwarzanie ruchów klawiatury i myszy.
Możesz użyć xmacro lub xdotool do nagrywania ruchów klawiatury i myszy, a następnie zapisać je jako skrypt, który można uruchomić w LinuxCNC.