Małe grawerowanie w gumie na dużym elemencie.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Małe grawerowanie w gumie na dużym elemencie.
Dzień dobry,
szukam rozwiązania aby grawerować loga w elementach gumowych (1-1,5mm głębokość loga).
Loga lub napisy zwykle mają małe wymiary: 4-6 cm x 2 cm ale element gumowy ma wymiary: długość 70 cm x wys.16 cm x szer. 16 cm.
Czy aby wykonać grawerowanie takiego małego loga w takim elemencie potrzebuję dużego pola roboczego >70 cm aby cały element wszedł do plotera?
Czy może są rozwiązania typu np. otwierane drzwiczki z boku, że można włożyć element przez co pole robocze może być mniejsze?
Dodatkowym zastosowaniem byłoby grawerowanie pieczątek.
Czy możecie coś podpowiedzieć?
szukam rozwiązania aby grawerować loga w elementach gumowych (1-1,5mm głębokość loga).
Loga lub napisy zwykle mają małe wymiary: 4-6 cm x 2 cm ale element gumowy ma wymiary: długość 70 cm x wys.16 cm x szer. 16 cm.
Czy aby wykonać grawerowanie takiego małego loga w takim elemencie potrzebuję dużego pola roboczego >70 cm aby cały element wszedł do plotera?
Czy może są rozwiązania typu np. otwierane drzwiczki z boku, że można włożyć element przez co pole robocze może być mniejsze?
Dodatkowym zastosowaniem byłoby grawerowanie pieczątek.
Czy możecie coś podpowiedzieć?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Małe grawerowanie w gumie na dużym elemencie.
Wszystko się wygina, tylko siła jest inna.
No ale jak nie chcesz wyginać to użyj frezarki z ruchomym stołem lub ruchomą bramą. One najczęściej mają "przelot" wzdłuż osi stołu.
Oczywiście takie ze stałym stołem też mogą mieć "przelot", ale to się trochę mniej często w nich spotyka.
No ale jak nie chcesz wyginać to użyj frezarki z ruchomym stołem lub ruchomą bramą. One najczęściej mają "przelot" wzdłuż osi stołu.
Oczywiście takie ze stałym stołem też mogą mieć "przelot", ale to się trochę mniej często w nich spotyka.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Ile tego masz do zrobienia i jaki budżet na to chcesz przeznaczyć?
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
Budżet to myślałem do okolo 3k PLN.
Laser diodowy wygląda ciekawie. Rozumiem że to chińczyki? Jakie parametry porzrebuję do takich celów?
Laser diodowy wygląda ciekawie. Rozumiem że to chińczyki? Jakie parametry porzrebuję do takich celów?
-
Zauważyłem, że w opisach laserów diodowych nie ma wymienionej gumy jak materiał do grawerowania.
Czy laser Atomstack X30 Pro będzie poprawnie grawerował w gumie?
Czy laser Atomstack X30 Pro będzie poprawnie grawerował w gumie?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Cześć,
Mogę sprawdzić na diodowym Sculpfun S9 czy da rady wygrawerować coś w gumie, w sumie i tak chciałem robić test czy wytnę otwory w gumie. Tylko muszę znaleźć chwilę bo ogarnąć temat.
Z drugiej strony można wpisać w google frazę laser engraving rubber albo laser stamps engraving i można znaleźć kilka filmików jak coś tam grawerują
Pytanie tylko jaka guma, ja mam aktualnie EPDM do wycinania.
Mogę sprawdzić na diodowym Sculpfun S9 czy da rady wygrawerować coś w gumie, w sumie i tak chciałem robić test czy wytnę otwory w gumie. Tylko muszę znaleźć chwilę bo ogarnąć temat.
Z drugiej strony można wpisać w google frazę laser engraving rubber albo laser stamps engraving i można znaleźć kilka filmików jak coś tam grawerują

Pytanie tylko jaka guma, ja mam aktualnie EPDM do wycinania.