Witam
Mam problem z postprocesorem do frezarki naszej rodzimej produkcji. Z tego co się orientuję maszynka bazuje na podstawowym Fanuc'u ( nie obsługuje cykli i nie ma zdefiniowanego układu współrzędnych maszyny ). Do tego ostatniego odwołuje się G-CODE G53 generowany przez oryginalny postprocesor Fanuca.
Wygląda to tak, że po zakończeniu ścieżki, wrzeciono zamiast odjechać do punktu startowego. Wpierw się unosi, potem nurkuje do poziomu detalu, robi przejazd do współrzędnych zerowych ( X,Y ) i potem na góra w Z.
Z Fusion 360 dopiero zaczynam zabawę i nie jestem do końca przekonany, czy zastąpi mi obecnie używany CAM. Niby w sieci temat problemu z G53 był jakoś poruszony, jednak nie mogę sobie z tym poradzić. Interface tego programu ciągle się zmienia jaki jego opcje konfiguracji. Proszę pisać tu lub na priv..
Pozdrawiam
Marcin
Fusion 360 - modyfikacja postprocesora FANUC
G-CODE - G 53
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
-
Re: Fusion 360 - modyfikacja postprocesora FANUC
Dodane 9 minuty :
Dobrze rozumiem, wstawić komendę zaznaczona na czerwono pod linijka setWorkPlane ?
?
Dobrze rozumiem, wstawić komendę zaznaczona na czerwono pod linijka setWorkPlane ?
?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Wgrałem post Fanuca goły i widzę że zawsze wyrzuca te formułkę z X Y Z 0 .Weź spróbuj ten post od Hitachi Seiki, on bazuje na gołym Fanucu i jak dasz opcje Clearance Height jak na obrazku wyżej co wkleiłem to kończy program bez tych niepotrzebnych ruchów. Ewentualnie jak chcesz się bawić to sobie porównaj te postprocessory i znajdź czemu w Fanucu nie generuje tej opcji.
https://cam.autodesk.com/posts/download ... &type=post

https://cam.autodesk.com/posts/download ... &type=post
-
Wgrałem Hitachi Seiki, faktycznie nie generuje G53. Jednak w zamian za to, ścieżka wygląda jak makaron ( dla ścisłości typu spagetti ) po ugotowaniu 
Grzebałem w postrocesorze fanuca. Udało się włączyć opcję Clearance Heights i wyłączyć zbędne funkcje za pomocą //. Jednak generowany kod jest błędny ( z dopiskiem failed ). Wygląda na to, ze sama opcja Clearance Heights musi mieć gdzieś, w dalszej części kodu odniesienie.
Więc, na razie kasuję zbędną linijkę manualnie.. Na tym etapie jeszcze jeszcze to zdzierżę.

Grzebałem w postrocesorze fanuca. Udało się włączyć opcję Clearance Heights i wyłączyć zbędne funkcje za pomocą //. Jednak generowany kod jest błędny ( z dopiskiem failed ). Wygląda na to, ze sama opcja Clearance Heights musi mieć gdzieś, w dalszej części kodu odniesienie.
Więc, na razie kasuję zbędną linijkę manualnie.. Na tym etapie jeszcze jeszcze to zdzierżę.
-
Temat ogarnięty. Jak ktoś potrzebuje to opisze co i gdzie wpisać. Cztery cyfry na wycenie za modyfikację posta, potrafią zmotywować.