Podświetlenie plexi
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Re: Podświetlenie plexi
Cześć może ktoś wie co dokładnie tu zostało zastosowane trzy elementy i świeci idealnie.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Chyba tak, tylko ja dalej nie wiem jakie konkretnie płyty zastosować szukałem po nazwach to nie znalazłem w Polsce.
Dodane 6 minuty 36 sekundy:
Tak piszę A wiesz jakie to odpowiedniki na polskim rynku? Bo szukam od wczoraj nie znalazłem jedynie co kupiłem folię rozpraszającą ale te dwie płyty nie mam pojęcia nie robiłem z tym nigdy więc błądzę po omacku i dlatego pytam kogoś kto ma doświadczenie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Hej.
Tak zresztą "domniemywałem"
Można by się dowiedzieć co stosują ludzie w " tym temacie ".
To chyba jakaś wielka tajemnica nie jest.
pzd.
Tak zresztą "domniemywałem"

Można by się dowiedzieć co stosują ludzie w " tym temacie ".
To chyba jakaś wielka tajemnica nie jest.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Tak jak pisałem wcześniej w reklamie nie stosuje się stricte rozwiązania z monitorów bo nie potrzeba tak równomiernego podświetlenia. Tam jest albo grawerowana pmma lub też tańsza folia Ray-tile.
Próbowałem kiedyś namierzyć producenta folii i płyt do monitorów ale poddałem się. W starych monitorach podświetlanych krawędziowo są trzy warstwy: płyta z rastrem plus jakaś folia "perlista" (ale nie jest to satyna) i ostatnia jako rozpraszająca. Z czego ta folia środkowa dodatkowo w jakiś sposób polaryzuje światło gdyż obrócona o 90 stopni już tak nie świeciła.
Nowe monitory i tv podświetlane są od tyłu ledami, ale również mają dwie folie (wymieniałem miesiąc temu spalone ledy w tv 50 cali samsunga) więc mogłem się przyjrzeć budowie dokładnie. Co to są za folie w dalszym ciągu nie wiem. Natomiast moduły led szerokokątne (180 stopni) są stosowane również szeroko w reklamie np.
"LED XR-1 HP"
Rysmen jeśli ta twoja płyta może mieć 80 mm grubości to zrób ją jak klasyczny kaseton z tymi modułami na dolnej ścianie - będziesz miał bardzo mocne i jednolite (ale nie tak jak w TV) podświetlenie. Czyli spód z czegokolwiek odsunięty od wierzchniej tafli z płyty opal 3mm o 80 mm.
Na spodzie te moduły które podałem.
Próbowałem kiedyś namierzyć producenta folii i płyt do monitorów ale poddałem się. W starych monitorach podświetlanych krawędziowo są trzy warstwy: płyta z rastrem plus jakaś folia "perlista" (ale nie jest to satyna) i ostatnia jako rozpraszająca. Z czego ta folia środkowa dodatkowo w jakiś sposób polaryzuje światło gdyż obrócona o 90 stopni już tak nie świeciła.
Nowe monitory i tv podświetlane są od tyłu ledami, ale również mają dwie folie (wymieniałem miesiąc temu spalone ledy w tv 50 cali samsunga) więc mogłem się przyjrzeć budowie dokładnie. Co to są za folie w dalszym ciągu nie wiem. Natomiast moduły led szerokokątne (180 stopni) są stosowane również szeroko w reklamie np.
"LED XR-1 HP"
Rysmen jeśli ta twoja płyta może mieć 80 mm grubości to zrób ją jak klasyczny kaseton z tymi modułami na dolnej ścianie - będziesz miał bardzo mocne i jednolite (ale nie tak jak w TV) podświetlenie. Czyli spód z czegokolwiek odsunięty od wierzchniej tafli z płyty opal 3mm o 80 mm.
Na spodzie te moduły które podałem.
-
Odbłyśnik.
Prowadnica światła (płyta prowadząca światło, folia prowadząca światło).
Dyfuzor.
Niestety prowadnice światła są bardzo mało popularne więc kupić je możesz co najwyżej w Chinach.
Jak to jednostkowa sprawa to pomyśl o zakupie uszkodzonego monitora. Nawet 40...50" są do kupienia w cenach poniżej 50 zł.
A jak nie znajdziesz tak tanio jak chcesz, to dowiedz się gdzie będzie zbiórka elektrośmieci i zrób sobie nocną wycieczkę w tę okolicę.
-
Jeszcze dodam że prowadnica światła ma sens gdy źródło światła jest z jednej strony (albo z dwóch naprzeciwległych stron).
Bo prowadnica światła prowadzi światło w określonym kierunku.
Przy oświetlaniu z każdej strony, prowadnica poprowadzi światło tylko z którychś dwóch naprzeciwległych ścian.
Może istnieją i inne, ale nie wiem.
Normalne prowadzą w jednym kierunku.
Jak chcesz to kółko oświetlać z każdej strony, to normalna prowadnica światła nie jest tam zbyt pożądana.
Więc to że nie można jej łatwo kupić to może mała strata.
Bo prowadnica światła prowadzi światło w określonym kierunku.
Przy oświetlaniu z każdej strony, prowadnica poprowadzi światło tylko z którychś dwóch naprzeciwległych ścian.
Może istnieją i inne, ale nie wiem.
Normalne prowadzą w jednym kierunku.
Jak chcesz to kółko oświetlać z każdej strony, to normalna prowadnica światła nie jest tam zbyt pożądana.
Więc to że nie można jej łatwo kupić to może mała strata.