Frezowanie z obrazka
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Frezowanie z obrazka
Mam przygotowany rysunek w formacie BMP i chciałbym go wyfrezować. Próbowałem używać programu Img2CAD który potrafi przekonwertować obraz na plik DXF który później wrzucam do MACH'a. Problemem jest jednak to że rysunek rozbijany jest na kilkadziesiąt odcinków co skutkuje wielokrotnymi wjazdami w materiał i wyjazdami nawet przy frezowaniu jednej krzywej przez co proces frezowania niepotrzebnie się wydłuża. Używam MACH3 do sterowania maszyną. Co prawda sam MACH posiada możliwość importu bitmapy i późniejszego jej wyfrezowania lecz mi by zależało na wycięciu kształtu w materiale a nie robieniu płaskorzeźby co czyni Mach. Czy jest możliwość zamiany pliku graficznego na plik DXF lub od razu na g-kod tak żeby wycinać sam obrys?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Importer DXF w Machu to porażka! Ściągnąłem demo Img2CNC - moim zdaniem pracuje świetnie. Wieloboki są zapisane w nim (DXF) nie jako ciągi linii, a właśnie jako wielolinia - więc importer w Machu sam przerabia je na odcinki nie związane ze sobą. Może lepiej byłoby, gdybyś skorzystał z przerobienia na PLT i importu tego pliku w Machu, ale Img2CNC tworzy kod PLT w zapisie HPGL2, nie HPGL - więc nie wiem, jak sobie poradzi z tym Mach. Mój PLT2CNC na razie nie.
Niestety, jak wiele programów i Img2CNC ma swoje wady (których z resztą ciężko uniknąć). Moim zdaniem, jeśli Twoje rysunki nie są bardzo skomplikowane, najszybciej jest je trasować ręcznie - w Corelu czy innym edytorze (a nawet w moim eduCADzie). Potem zapis do PLT i Mach (albo STEP2CNC). Z takim PLT oba programy poradzą sobie dobrze.
Niestety, jak wiele programów i Img2CNC ma swoje wady (których z resztą ciężko uniknąć). Moim zdaniem, jeśli Twoje rysunki nie są bardzo skomplikowane, najszybciej jest je trasować ręcznie - w Corelu czy innym edytorze (a nawet w moim eduCADzie). Potem zapis do PLT i Mach (albo STEP2CNC). Z takim PLT oba programy poradzą sobie dobrze.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2008, 22:25 przez Piotr Rakowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Nie wiem czy to akurat kwestia importera w Machu. Zaimportowany DXF tworzony w autocadzie dobrze mi wczytuje i frezuje, natomiast jak przerobie jakimś programem to już jest źle. Zamiana na polilinie pomaga i zapis do DXF'a oraz późniejszy import w Machu. Zatem chyba to nie problem w importerze a jedynie w konwersji BMP->DXF przez tego img2cad 

-
- Kontakt:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Niestety ale nie ma takiego programu (albo o nim nie słyszałem). Najlepiej jest usiąść na czterech literach i samemu ręcznie zrobić obrys w cadzie, corelu. Masz wtedy pewność, że nie będziesz miał zbędnych linii i śmieci, które powstają po trasowaniu. Przykładowo w cadzie łączysz cały obrys w całość i nie masz przeskakiwania frezarki z jednego miejsca w drugie.
-
- Kontakt:
Piękna robota - szkoda że bez aproksymacji (linie ukośne są poszarpane niestety). No i program woła o biblioteki z Visual Basica.
Ja też coś takiego dawno temu zacząłem robić i udostępniłem. Oto wątek:
https://www.cnc.info.pl/topics51/nowy-p ... vt3235.htm
Ja też coś takiego dawno temu zacząłem robić i udostępniłem. Oto wątek:
https://www.cnc.info.pl/topics51/nowy-p ... vt3235.htm
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic415652-240.html
Na samym dole jest post c4r0 , wykonał jakiś program do obróbki bmp. Niestety ja go nie sprawdzę
Na samym dole jest post c4r0 , wykonał jakiś program do obróbki bmp. Niestety ja go nie sprawdzę