panewki z mosiądzu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
witam !! he !! he !! bez wazeliny ale za to po teflonie !! ( też lekko
) Dzikus daj spokój teflon naprawdę jest samosmarowny wymaga tylko NAPRAWDĘ gładkiej powierzchni . przez wrodzoną skromność nie będę pisał ile lat miałem prawie co dziennie styczność z tym materiałem . toczenie tej zarazy bokiem mi wychodziło . kup sobie PRAWDZIWY teflon i głaszcz go zaciekle ! im go silniej naciśniesz tym bardziej będzie śliski ( bo sie po molekułach panie tego rozkłada ) straszne są tylko teorie o dopasowywaniu tulejek z teflonu wiertłem/pilnikiem/papierem ściernym - to się może przyśnić jako zmora nocna i pierś ściskać bezlitośnie ! zrobiłem kiedyś kol. napinacz do łańcucha w motorku terenowym i ten miękki teflon przegryzł go ( łańcuch nie kol. ) tak że tulejki się rozsypały - śmieszne nie ? i tak dalej itak dalej . pozdrawiam !! ps jest TARNAMID i jest TARFLEN

Mane Tekel Fares
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
ludzie co wy
Mosiazde sa spesjalne na panewki,Ale przewaznie spotykane stopy to stopy automatowe tzn dajace piekna powierzchnie po obrobce i krotki wior(sypia sie takie igielki) lub odlewnicze
Brazy to stopy lozyskowe wzasadzie wszystkie pretowe(kute ,wyciskane) niesa samosmarne bo niesa porowate
samosmarnosc jest powszechna w stopach na bazie proszkow spiekanych np panewki malych silnikow elektrycznych tak sprasowane by byly porowate nastepnie nasaczome olejem i montowane (panewka wyglada na sucha ale tak niejest)mechanizm dzielania jest chytry jak wal stoji to olej silami adhezji wciagany jest wglab materialu,jak pojawia sie ssanie od obrotow walu to wylazi i smaruje
stopy na panewki
prawie wszyskie sa na bazie cyny i w tym przypadku wniosa tak duzy problem z pokryciem powiezchni ,ze bylby to przyczynek do doktoratu
Plastiki
teflon jest jeden na patelnie i lozyska matrial jest podroznymi nazwami bo Teflon jest wynalazkiem Du Poita i nazwa jest zastrzezona
ma ciekawa wlasnosc przy zwiekszaniu nacisku wsp,tarcia maleje
jest obecnie wiele materialow lepszych (twardszych,bardziej wytrzymalych)
powszechnie urzywa sie poliamidow (BORAMID)produkowany pod Sochaczewem jest latwiej dostepny i tanszy.mozna do kupic w plytach ,pretach ,rurach,chyba placilem 24zl/kg
napewno ich znajdziesz w intetnecie ,ale prosciej w sklepie np z brazami stala nierdzewna
obrabiaja sie "latwo" ale potrzeba bardzo ostrych narzedzi,owtorow niedaje sie rozwiercac
minimalny naddatek 0,2mm bo noz sie bedzie slizgal(trzeba sprobowac)obroty male bo sie lobuz topi i lepi do ostrza
Mosiazde sa spesjalne na panewki,Ale przewaznie spotykane stopy to stopy automatowe tzn dajace piekna powierzchnie po obrobce i krotki wior(sypia sie takie igielki) lub odlewnicze
Brazy to stopy lozyskowe wzasadzie wszystkie pretowe(kute ,wyciskane) niesa samosmarne bo niesa porowate
samosmarnosc jest powszechna w stopach na bazie proszkow spiekanych np panewki malych silnikow elektrycznych tak sprasowane by byly porowate nastepnie nasaczome olejem i montowane (panewka wyglada na sucha ale tak niejest)mechanizm dzielania jest chytry jak wal stoji to olej silami adhezji wciagany jest wglab materialu,jak pojawia sie ssanie od obrotow walu to wylazi i smaruje
stopy na panewki
prawie wszyskie sa na bazie cyny i w tym przypadku wniosa tak duzy problem z pokryciem powiezchni ,ze bylby to przyczynek do doktoratu
Plastiki
teflon jest jeden na patelnie i lozyska matrial jest podroznymi nazwami bo Teflon jest wynalazkiem Du Poita i nazwa jest zastrzezona
ma ciekawa wlasnosc przy zwiekszaniu nacisku wsp,tarcia maleje
jest obecnie wiele materialow lepszych (twardszych,bardziej wytrzymalych)
powszechnie urzywa sie poliamidow (BORAMID)produkowany pod Sochaczewem jest latwiej dostepny i tanszy.mozna do kupic w plytach ,pretach ,rurach,chyba placilem 24zl/kg
napewno ich znajdziesz w intetnecie ,ale prosciej w sklepie np z brazami stala nierdzewna
obrabiaja sie "latwo" ale potrzeba bardzo ostrych narzedzi,owtorow niedaje sie rozwiercac
minimalny naddatek 0,2mm bo noz sie bedzie slizgal(trzeba sprobowac)obroty male bo sie lobuz topi i lepi do ostrza
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
witam !! no tak - ale trzeba uściślic - NIEKTÓRE MOSIĄDZE nadają się na tulejki . bo można napisac że z mosiądzu robi się sprężyny . jednak pozostanę przy brązie na tulejki . co do tarnamidu to owszem fajny materiał ma aczkolwiek pare wad jedną z nich jest to żle działa z temperaturą - puchnie . robiłem niedawno tłok do takiego tam urządzenia badawczego i oryginalnie był z teflonu ,ale szefostwo jak zwykle JUŻ JUŻ i zrobiłem z tarnamidu niestety przy średnicy 38mm powiększyłsie o 0.3mm i po ptokach . oleju tez nie lubi . i tyle ode mnie . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
panowie a czy czasami panewki z silników samochodowych nie są zbudowane akurat inaczej
pamiętam ze na technologi i konstrukcji maszyn facet mówił ze panewka jest zbudowana z twardych drobin w osnowie z brązu
i jaka samo smarowność panewek silnikowych przecież tam jest film olejowy
a żadna najlepsza konstrukcja z brązu nie smarowna systematycznie nie wytrzyma długo
zerknijcie na łoza tokarek niby hartowane żeliwo , cholernie twarde do obróbki prawie jak nc6 po hartowaniu a nie smarowane systematycznie poleci raz dwa w kibel
pamiętam ze na technologi i konstrukcji maszyn facet mówił ze panewka jest zbudowana z twardych drobin w osnowie z brązu
i jaka samo smarowność panewek silnikowych przecież tam jest film olejowy
a żadna najlepsza konstrukcja z brązu nie smarowna systematycznie nie wytrzyma długo
zerknijcie na łoza tokarek niby hartowane żeliwo , cholernie twarde do obróbki prawie jak nc6 po hartowaniu a nie smarowane systematycznie poleci raz dwa w kibel
Mach3 + CSMIO =