Zadajniki MPG - standardy
dla systemu MyPlasm CNC
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Zadajniki MPG - standardy
Witam.
Chciałbym w moim systemie sterującym MyPlasm CNC zaimplementować obsługę "standardowego" zadajnika MPG.
Słowo " standardowy " jest tutaj kluczowe albowiem na rynku widzę całą masę zadajników i nie jestem w stanie wszystkiego przejrzeć i porównać a przyznam szczerze, że wcześniej nie miałem żadnej styczności z tymi urządzeniami.
Czym się kierować aby użytkownicy bezproblemowo mogli kupić sobie " pierwszy lepszy " zadajnik MPG.
Jakie protokoły transmisyjne są tutaj standardem na dzień dzisiejszy.
Jako że są to głównie sporych rozmiarów plotery tnące jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest wykorzystanie zadajników bezprzewodowych.
z góry dziękuję za opinie.
Chciałbym w moim systemie sterującym MyPlasm CNC zaimplementować obsługę "standardowego" zadajnika MPG.
Słowo " standardowy " jest tutaj kluczowe albowiem na rynku widzę całą masę zadajników i nie jestem w stanie wszystkiego przejrzeć i porównać a przyznam szczerze, że wcześniej nie miałem żadnej styczności z tymi urządzeniami.
Czym się kierować aby użytkownicy bezproblemowo mogli kupić sobie " pierwszy lepszy " zadajnik MPG.
Jakie protokoły transmisyjne są tutaj standardem na dzień dzisiejszy.
Jako że są to głównie sporych rozmiarów plotery tnące jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest wykorzystanie zadajników bezprzewodowych.
z góry dziękuję za opinie.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Re: Zadajniki MPG - standardy
Zmartwię cię, zadajniki MPG nie podlegają żadnym standardom, są wykonywane pod dedykowany program lub kontroler. Naj bardziej standardowe są analogowe na kabelku występujące na napięcia od 3.3v do 36v, z logika PNP lub NPN.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Dodaj obsługę XHC-WHB04B, jest dość popularny, tani i całkiem porządny.
Ja używam od kilku lat i nie ma z nim żadnych problemów.
Funkcje obsługi trzeba dostosować do konkretnego sterowania.
-
- Kontakt:
próbuję dogrzebać się do specyfikacji jak się z tym skomunikować bo niby Chińczycy udostępnili ale ciężko mi cokolwiek znaleźć na ten temat.drzasiek90 pisze: ↑23 lut 2023, 11:35Dodaj obsługę XHC-WHB04B, jest dość popularny, tani i całkiem porządny.
-
- Kontakt:
ten link nie działa...
A te co znalazłem niewiele mają wspólnego z opisem jak tego użyć we własnej aplikacji a tylko jak zainstalować do mach 3 czy UCNC.
A te co znalazłem niewiele mają wspólnego z opisem jak tego użyć we własnej aplikacji a tylko jak zainstalować do mach 3 czy UCNC.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Link działa.
Opis nie ma za wiele szczegółów, ale mimo wszystko coś wyjaśnia. Dzięki niemu wiadomo że zadajnik łączy się za pośrednictwem dongla USB, a nie wprost przez WiFi.
Są też podane pluginy do MACHa, z których można wyciągnąć informacje jak użyć tego zadajnika poza MACHem.
Opis nie ma za wiele szczegółów, ale mimo wszystko coś wyjaśnia. Dzięki niemu wiadomo że zadajnik łączy się za pośrednictwem dongla USB, a nie wprost przez WiFi.
Są też podane pluginy do MACHa, z których można wyciągnąć informacje jak użyć tego zadajnika poza MACHem.