Frezowanie - ceownik hutniczy

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Bagunio
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Re: Frezowanie - ceownik hutniczy

Post napisał: Bagunio » 01 kwie 2023, 14:06

Jako laik też nie widzę sensu używania frezów HSS mógłby ktoś mi wytłumaczyć jaką przewagę ma frez HSS nad VHM (tanim chińskim)??. Taki frez VHM fi 8 kupuje się poniżej 100 zł więc różnicy ceny chyba niema

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: IMPULS3 » 01 kwie 2023, 14:24

Bagunio pisze:mógłby ktoś mi wytłumaczyć jaką przewagę ma frez HSS nad VHM

Mógłby, :P ale nie chodzi o przewagę tylko o inne zalety. Frez HSS nie jest podatny na wyszczerbienia jeśli maszyna nie jest sztywna, lub jest bardzo długi wysięg lub jeśli frezuje się blachę na sztorc ktora drga podczas frezowania i bardzo łatwo można sobie go wyszlifowac na dowolny kształt.
Oczywiście na niekorzyść przemawia mała wydajność, szybsza utrata ostrości i jakość powierzchni w stosunku do frezów pełnowęglikowych, choć ostry frez HSS robi też ładną powierzchnię.

Bagunio

Post napisał: Bagunio » 01 kwie 2023, 14:33

IMPULS3 pisze:
01 kwie 2023, 14:24

Mógłby, :P ale nie chodzi o przewagę tylko o inne zalety. Frez HSS nie jest podatny na wyszczerbienia jeśli maszyna nie jest sztywna, lub jest bardzo długi wysięg lub jeśli frezuje się blachę na sztorc ktora drga podczas frezowania i bardzo łatwo można sobie go wyszlifowac na dowolny kształt.
Oczywiście na niekorzyść przemawia mała wydajność, szybsza utrata ostrości i jakość powierzchni w stosunku do frezów pełnowęglikowych, choć ostry frez HSS robi też ładną powierzchnię.

Dziękuję za konkretną odpowiedź teraz będę o trochę bogatszy o wiedzę 🙂

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Steryd » 01 kwie 2023, 14:48

porządny HSS kosztuje połowę tego co tani chiński VHM, a tani HSS jeszcze mniej.
Przy stali nierdzewnej frez HSS potrafi pracować wydajniej i dłużej (dużo mniejsze Vc można nadrobić relatywnie dużym posuwem i mimo stępienia krawędzi frez będzie jeszcze pracował, przytępiony węglik szybko pęknie)
Można?
Morzna!!!

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: CFA » 01 kwie 2023, 17:37

IMPULS3 pisze:
01 kwie 2023, 14:24

Pomijając to wszystko w grę wchodzi cena jeśli użycie ma być jednostkowe albo masz dużo kolizji. Mam sporo takich sytuacji, gdzie muszę wykonać coś w nietypowym miejscu i tylko raz i w jednej sztuce. Najczęsciej jakieś pogłębienia głęboko i nisko czy kształtowe - wystarczy założyć długi nietypowy frez długi ale HSS, który będzie kilka razy tańszy (czy kształtowy). Poza tym tanie i chińskie łamie się i szczerbi szybciej niż dobry HSS czy PM.
A poza tym tam posuw był za mały, nawet przy S800 trzeba jechać F100 conajmniej (tylko nie ap=d)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 01 kwie 2023, 19:00

CFA pisze:Pomijając to wszystko w grę wchodzi cena

Cenę to sobie każdy porówna. Problemem jest że być może zbyt mocno się odrzuca narzędzia ze stali szybkotnacej. I o ile zrozumiałe jest to tam gdzie wydajność bierze górę to do celów gdzie czas nie jest aż tak istotny można bardziej przychylnie spojrzeć na te narzędzia, a przecież dobrym przykładem że nie są aż takie złe są zwykłe wiertła które są nadal stosowane i mają swoje zalety w stosunku do wierteł pełnowęglikowych.

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 01 kwie 2023, 19:12

IMPULS3 pisze:
01 kwie 2023, 19:00
CFA pisze:Pomijając to wszystko w grę wchodzi cena

Cenę to sobie każdy porówna. Problemem jest że być może zbyt mocno się odrzuca narzędzia ze stali szybkotnacej. I o ile zrozumiałe jest to tam gdzie wydajność bierze górę to do celów gdzie czas nie jest aż tak istotny można bardziej przychylnie spojrzeć na te narzędzia, a przecież dobrym przykładem że nie są aż takie złe są zwykłe wiertła które są nadal stosowane i mają swoje zalety w stosunku do wierteł pełnowęglikowych.
Przez kilka lat pracowałem dla niemieckiej ostrzalni i widziałem co się stosuje w produkcji w Polsce - w seriach króluje węglik, ale w niektórych zastosowaniach sprawdza się też HSS.
Czasem to też kwestia świadomego wyboru, strategii frezowania przy danej produkcji, możliwości samodzielnego ostrzenia. Jest wiele czynników - nie tylko cena.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 01 kwie 2023, 19:58

CFA pisze:ale w niektórych zastosowaniach sprawdza się też HSS.

Oczywiście ze tak, pomijając frezy to ja mam np. nóż przecinak ze stali szybkotnącej używany do cięcia grubszych detali na tokarce (80mm lub większych jeśli mają dziurkę w srodku) a tylko do detali cieńszych używam składaka z płytka z węglika. I pomimo że przecinak Hss ma szerokość około 7mm to pracuje podobnie jak węglik o szerokości 3mm. To też jest zaleta przecinaków HSS.

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 01 kwie 2023, 20:07

IMPULS3 pisze:
01 kwie 2023, 19:58
CFA pisze:ale w niektórych zastosowaniach sprawdza się też HSS.

Oczywiście ze tak, pomijając frezy to ja mam np. nóż przecinak ze stali szybkotnącej używany do cięcia grubszych detali na tokarce (80mm lub większych jeśli mają dziurkę w srodku) a tylko do detali cieńszych używam składaka z płytka z węglika. I pomimo że przecinak Hss ma szerokość około 7mm to pracuje podobnie jak węglik o szerokości 3mm. To też jest zaleta przecinaków HSS.
No ale przecinak na tokarce, to najbardziej wymagająca robota. Jak są drgania, to węglik odpada.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 01 kwie 2023, 20:16

CFA pisze:No ale przecinak na tokarce, to najbardziej wymagająca robota. Jak są drgania, to węglik odpada.

Tak, dlatego w wiekszosci ciąłem HSS, troszkę wolniej ale za to trwałośc noża bardzo wysoka. Na przerobionych tokarkach tak jak pisąłem mam 2 przecinaki ale na ręcznej tokarce mam tylko zwykły przecinak.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”