płyta z alu
jak odlać?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: płyta z alu
no wiadomo że chodzi o kasę - a czemu nie kupić gotowej maszyny i po problemie

ale mnie również zastanawia jak/w czym stopić taką ilość alu w warunkach garażowych.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
logopeda pisze:chodzi o kasę
No właśnie, ja się zupełnie na tym co prawda nie znam, ale odlanie 100kg aluminium nie wydaje mi się czymś prostym, a jak się nigdy nic takiego nie robiło to jak to stopić, skąd wziąć materiał, jak wykonać formę? Jak piwa się chcę napić to nie buduję browaru.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Luknij na olx jest mnóstwo płyt granitowych z demontażu o zbliżonych wymiarach nawet juz po kilkadziesiąt złotych
Skoro chcesz odlewać to znaczy że masz dużo wolnego wsadu z alu, może lepiej odlać tylko teowniki i zwyczajnie przykręcić na wylot do granitu, same teowniki bedzie łatwiej odlać bo to pojedyncze elementy,
cały stół może i jakoś byś odlał ale do tego potrzeba ze 40-50 litrów roztopionego alu jak dobrze liczę, koszta gazu lub pradu aby taką ilość stopić będą wysokie.
Po planowaniu takiego odlewu zostanie kilkadziesiąt procent z grubości w zależności jak go pokręci przy zastyganiu.
Pozdro.
Luknij na olx jest mnóstwo płyt granitowych z demontażu o zbliżonych wymiarach nawet juz po kilkadziesiąt złotych

Skoro chcesz odlewać to znaczy że masz dużo wolnego wsadu z alu, może lepiej odlać tylko teowniki i zwyczajnie przykręcić na wylot do granitu, same teowniki bedzie łatwiej odlać bo to pojedyncze elementy,
cały stół może i jakoś byś odlał ale do tego potrzeba ze 40-50 litrów roztopionego alu jak dobrze liczę, koszta gazu lub pradu aby taką ilość stopić będą wysokie.
Po planowaniu takiego odlewu zostanie kilkadziesiąt procent z grubości w zależności jak go pokręci przy zastyganiu.
Pozdro.