Od czego zacząć przygodę z CNC?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Silniki krokowe steruje się po prostu inaczej niż przykładowo silnik z dziecięcej zabawki . Poczytaj odrobinę http://www.google.com/search?client=ope ... 8&oe=utf-8 na przykład ten link http://www-users.mat.uni.torun.pl/~bala ... okowy.html Sterownik musi być zawsze dopasowany do wielkości i rodzaju silnika krokowego. Nie wiem czemu tamten link teraz akurat nie działa. Może tłok w internecie, kto wie. Zacznij więc od początku strony ottopa http://www.ottop.republika.pl/ Tam jest wiele informacji dla początkujących. Jest też ta płytka z transoptorami o której wcześniej napisałem. O transoptorach z telewizora nic nie wiem. Nazywa się ona na tej stronie "interfejs sterownika". Nie wiem jaką drukarkę chcesz pochlastać
żeby wydłubać z niej silnik i jaki to będzie silnik. Ottop pisze i ja też już organoleptycznie sprawdziłem że świetne do pierwszych eksperymentów są silniczki z napędu dyskietek, szczególnie te większe z napędu dyskietek 5 calowych. Jednak do nich trzeba zmontować sterownik trochę inny niż dla silników bipolarnych, też ze strony OTTOPa. Być może w tej Twojej drukarce też siedzi coś tego rodzaju ale pewności nie ma bo na przykład w drukarce HP3820 zastosowano akurat serwomotorki. Milusie ale sterowanie kłopotliwe. Na początek nie myśl jeszcze o tym interfejsie... tylko spróbuj pobawić się samym silnikiem krokowym i doprowadzić do tego żebyś umiał spowodować w nim obrót o krok w przód lub w tył, czyli dopasuj do niego sterownik i zasilacz . Steruje się w sterowniku sygnałami STEP (krok) i DIR (kierunek), czyli dla wybranego stanu (0 lub 1 logiczne) na wejściu DIR każde podanie impulsu STEP spowoduje skok silnika o jeden kroczek w zadanym kierunku. Tyle na początek. Komputera na razie nie molestuj. Przyjdzie na niego czas później. Jeżeli masz jakiś miernik to bardzo prosto omomierzem możesz sprawdzić jaki to silnik Cię nęci. Ile ma uzwojeń, czy jest bi- czy unipolarny, może ma jakąś tabliczkę znamionową która powie wszystko (albo nic)

Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
kursy nie sa az takie drogie jak dla kogo np na program iste jest koszt ok 2 tys ale na opera tora nie wiem dokladnie najlepiej isc na bezrobotne i isc na takie szkolenie wtedy jest za darmo ale wiadomo to jest sam kurs tam sa uczone same podstawy wtedy najlepiej isc do pracy i nabyc praktyki
Moge zrobic cos z niczego
ale jak nie ma niczego ???? du**

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Cześć.
Będę próbował zrobić jakieś fajne CNC do obróbki drewna.
Kilka dylematów :
Podstawowy ploter ma 3 osie , jeśli chciałbym iść w trudniejszy detal w jaki sposób się to rozwiązuje ? Automatyczna wymiana frezów co do tego jest potrzebne jakie oprogramowanie to pociągnie ?
Ile wyniosły by koszty budowy maszynki 3 osiowej o blacie roboczym ok 50x50 cm.
Oprogramowanie , widze że są jakieś programki które przerabiają grafikę na rozkazy dla maszynki; koszty i dokładność odwzorowań głębokości ?. W innych można zaprojektować część w 3D , a co jesli ja mam soft do grafiki który nie jest związany z CNC. Można przerobić obj dla maszynki CNC?
Będę próbował zrobić jakieś fajne CNC do obróbki drewna.
Kilka dylematów :
Podstawowy ploter ma 3 osie , jeśli chciałbym iść w trudniejszy detal w jaki sposób się to rozwiązuje ? Automatyczna wymiana frezów co do tego jest potrzebne jakie oprogramowanie to pociągnie ?
Ile wyniosły by koszty budowy maszynki 3 osiowej o blacie roboczym ok 50x50 cm.
Oprogramowanie , widze że są jakieś programki które przerabiają grafikę na rozkazy dla maszynki; koszty i dokładność odwzorowań głębokości ?. W innych można zaprojektować część w 3D , a co jesli ja mam soft do grafiki który nie jest związany z CNC. Można przerobić obj dla maszynki CNC?