Kilometrówka
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
Re: Kilometrówka
Tak też podejrzewam, że zgłosić trzeba i tyle. Na razie ( jako wzorowy podatnik
) wyzerowałem licznik dzienny.
Na fajrant się spisze i wyzeruje. I niech rupieć jeszcze generuje koszty zamiast iść do żyda
Przeca nie zapnę przyczepki do nowej hybrydy i nie przywlekę tony pelletu

Na fajrant się spisze i wyzeruje. I niech rupieć jeszcze generuje koszty zamiast iść do żyda

Przeca nie zapnę przyczepki do nowej hybrydy i nie przywlekę tony pelletu

-
- Kontakt:
I wychodzi na to, że znowu mam rację

Nie bardzo wiedzieli kto ma się tym zająć i wprowadzić do systemu. Po dłuższej debacie panienka z łapanki wprowadzała przy mnie
z obawy, że system odrzuci. Ale, o dziwo, przyjął bez szemrania.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
W sumie po 50% to nie ma w żadnym przypadku ani z kilometrówką ani bez - z pytania wynika, że prowadzisz. No chyba, że nie prowadzisz i piszesz o VAT, ale wtedy "po 50%" też brzmi dość dziwnie. Co Ty masz za przypadek? Choć pewnie nie wiesz skoro sie nie interesowałęś

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
prowadzę działalność i papierami zajmuję się księgowy , z tego co pamiętam to mówił mi że skoro nie prowadzę ewidencji kilometrów to vatu od raty leasingowej mam odliczane 50 % a z dochodowego 100% kosztów leasingu , a benzyna z tego co pamiętam szła 50 %. Ale tak jak mówię nie interesuje się tym za bardzo i skupiam się na swojej pracy a od papierków mam księgowego

Muszę się go dopytać bo zaciekawiło mnie to

-
- Kontakt:
Też się skupiam na swojej pracy

A jest nią jak najefektywniejsze prowadzenie firmy

Z Twoich postów wynika, że od papierków musisz mieć księgowego a nie - masz

Mam do pracy to ja tokarza, frezera czy szlifierza. Mam, a nie muszę, bo w każdej chwili mogę sam ich zastąpić.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Zależy jakie masz auto.
Ja mam osobowe i ciężarowe w działalności.
Osobowe po prostu pogodziłem się z tym, że odliczam 50% VAT i 75% kosztów, świadomie nie chcąc bawić się w kilometrówki.
Co do ciężarowego to po prostu załatwiłem wpis VAT1 i również żadnych formalności nie trzeba a uprawnia to do 100% odliczania kosztów i VAT.
Wpis VAT1 warto i łatwo zorganizować, koszt to 51 zł badanie techniczne i wizyta w wydziale komunikacji na wpis i jedna zmiana w progra.ke księgowym. Przepisy się jednak w tym zakresie zmieniły i do wpisu kwalifikuje się pojazd z podkategorii van lub wielozadaniowy (tak powiedział diagnosta bo system go nie puścił na badanie mojego pojazdu). Mój miał podkategorie furgon. Ale inny diagnosta stwierdził, że te przepisy są głupie i na zaświadczeniu z badania, że pojazd spełnia wymagania VAT1 zawarł również wpis, że pojazd spełnia wymagania samochodu wielozadaniowego lub van. W urzędzie nie mieli z tym problemu.
Co do kilometrówki, w firmie w której pracuje jeździ wiele samochodów osobowych, każdy ma karteczkę. Ponieważ kierowców jedzie kilkaset, ciężko nad tym zapanować a więc każdy ma obowiązek wpisać, kto, kiedy(data, godzina wyjazdu i przyjazdu), skąd, dokąd, w jakim celu i ile km k stan licznika.
W przypadku używania we własnej firmie, nie wyobrażam sobie zatrzymywać się przy sklepie i wpisywać kilometrówkę. Raz dziennie to i tak zbyt często ale dla świętego spokoju warto.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Dziękuję za wyczerpująca odpowiedź.drzasiek90 pisze: ↑29 mar 2023, 08:55Zależy jakie masz auto.
Ja mam osobowe i ciężarowe w działalności.
Osobowe po prostu pogodziłem się z tym, że odliczam 50% VAT i 75% kosztów, świadomie nie chcąc bawić się w kilometrówki.
Co do ciężarowego to po prostu załatwiłem wpis VAT1 i również żadnych formalności nie trzeba a uprawnia to do 100% odliczania kosztów i VAT.
Wpis VAT1 warto i łatwo zorganizować, koszt to 51 zł badanie techniczne i wizyta w wydziale komunikacji na wpis i jedna zmiana w progra.ke księgowym. Przepisy się jednak w tym zakresie zmieniły i do wpisu kwalifikuje się pojazd z podkategorii van lub wielozadaniowy (tak powiedział diagnosta bo system go nie puścił na badanie mojego pojazdu). Mój miał podkategorie furgon. Ale inny diagnosta stwierdził, że te przepisy są głupie i na zaświadczeniu z badania, że pojazd spełnia wymagania VAT1 zawarł również wpis, że pojazd spełnia wymagania samochodu wielozadaniowego lub van. W urzędzie nie mieli z tym problemu.
Co do kilometrówki, w firmie w której pracuje jeździ wiele samochodów osobowych, każdy ma karteczkę. Ponieważ kierowców jedzie kilkaset, ciężko nad tym zapanować a więc każdy ma obowiązek wpisać, kto, kiedy(data, godzina wyjazdu i przyjazdu), skąd, dokąd, w jakim celu i ile km k stan licznika.
W przypadku używania we własnej firmie, nie wyobrażam sobie zatrzymywać się przy sklepie i wpisywać kilometrówkę. Raz dziennie to i tak zbyt często ale dla świętego spokoju warto.
@kamar przecież wyżej wyraźnie napisałem że mam księgowego to nie wiem po co te podważanie, 300zl miesięcznie za jego usługi to raczej nie wiele skoro oszczędzam sporo czasu na zabawie z fakturami
Pozdrawiam