Nieprawidłowa praca lasera w osi X
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Nieprawidłowa praca lasera w osi X
A czy w tych laserach diodowych wiązka ma kształt okrągły czy jakieś jajko wychodzi?
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Lasery półprzewodnikowe maja plamkę w kształcie prostokąta.
Da się to skorygować odpowiednią optyką, ale Chińczycy zakładają zwykłe soczewki sferyczne, które się do tego nie nadają...
Jeżeli przyczyną problemu nie jest anizotropowość materiału, to pozostaje obrócić laser o 90° i sprawdzić co się będzie działo.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 7
Ze względu na mocowanie nie mam możliwości obrócenia głowicy o 90 st. Chiński dostawca zgodził się wysłać nową głowicę, więc będę miał możliwość porównania. Jeśli błąd się powtórzy wrócę do tematu.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
andrzejn pisze:Jeśli błąd się powtórzy wrócę do tematu.
Czy rozwiązałeś problem? Jeżeli tak, to podziel się wiedzą.
Lasery LED o ile wiem mają wiązkę w kształcie niemal idealnego prostokąta/nie mylić z kwadratem!/ - stąd być może(?) w tym jest problem.
Ale w rękach ich nie miałem - to z praktyki nie powiem. Testowałbym na twardych materiałach i sprawdzał mikroskopem co w praktyce wypala.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 7
Głowica uruchomiona. Jak na razie działa bez zarzutu. Z tego wniosek, iż poprzednia była felerna.
Na marginesie dodam, że chiński dostawca przysłał nowy laser bez konieczności zwrotu starego. Taki sposób załatwienia reklamacji jest godny uznania.
Na marginesie dodam, że chiński dostawca przysłał nowy laser bez konieczności zwrotu starego. Taki sposób załatwienia reklamacji jest godny uznania.