Narzędzia YATO - jaka jakość ?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 11 paź 2008, 17:33

Coval to nie są za specjalne klucze, trafiają się egzemplarze które złamią się przy użyciu ręką. Bahco są dobre ( wcześniej kupowałem Belzer ) i mam ich nietypowe rozmiary -niestety występowały w kompletach tych największych. Przez kilka lat użytkowania Bahco wysiadła mi jedna grzechotka a tak to można je polecić.
Ale mam jeden klucz który mi się trafił przypadkiem niemieckiej firmy Format - 22 płasko oczkowy i nie da się go złamać przy użyciu przedłużki ok 1,5 m ( bo takiej musiałem użyć do odkręcenia ) gdzie inne pękały jak zapałki

Czasem trafia się coś na allegro:

http://www.allegro.pl/item451117081_ory ... 0_bcm.html

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: clipper7 » 13 paź 2008, 10:51

Używam ręcznych kluczy od 3 do 32 mm od wielu lat w serwisie, do precyzyjnych prac ( często nasadowe z grzechotką, płaskie, oczkowe, ale bez extra przedłużania rurą 1,5 m).
Najlepiej sprawdzają się klucze Stahlwille, potem Gedore. Można kupić poszczególne rozmiary a nawet części do grzechotek, wytłoczki, pudełka itp. Ceny są wysokie, ale są to narzędzia profesjonalne, do codziennej pracy przez wiele lat. Ja codziennie, od kilkunastu lat, używam pewnych rozmiarów i "trzymają" wymiar. Mam też parę nasadek Proxxona, są w dostępnych cenach i sprawdzają się (chociaż ukręciłem kilka imbusów tej firmy). Poszukaj jeszcze na tym forum, kiedyś ten temat był już wałkowany.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 13 paź 2008, 11:02

Chyba zdecyduję się na zestaw kluczy płaskich Bahco, ceny są przystępne i mają one bezterminową gwarancję. Myślę że będzie to dobry wybór bo mam kilka kluczy hakowych właśnie tej firmy i są nie do zabicia. Kiedyś nie było tego problemu, bo klucze były lepsze lub gorsze ale z pewnością nie można było trafić na taki chłam jak dzisiaj.

szlakowy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: szlakowy » 12 mar 2009, 00:06

guuma pisze:nieraz sa na allegro za te 100zl bo te podruby typu yato ,otelo,mannersmann , ktos nawet wydrukował nazwe gedore ( firme która słynie z najlepszych kluczy dla warsztatów a nigdy nie robiła narzedzi pomiarowych ) to wszystko badziewie robione na jedno kopyto ( jedna firma w chinach robi te suwmiarki a firmy które je sprowadzaja drukuja swoje logo
Nie znam konkretnego przykładu z Allegro, na który się powołujesz, ale Gedore produkuje suwmiarki - linia Carolus.

Bonuel
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Bonuel » 29 mar 2012, 12:03

Ja akurat o Bahco nie słyszałem..., ale zaraz to nadrobię;) Też mam podobny problem - tyle, że mi naprawdę zależy na dokładności pomiaru...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”