MKS DLC 32 - podłączenie pompy powietrza
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 4
MKS DLC 32 - podłączenie pompy powietrza
Zwracam się do użytkowników i znawców MKS DLC 32 z pytaniem: czy można do tej płytki podłączyć pompę powietrza tak by uruchamiana była z linii g-codu poleceniem M7 lub M8? Czy można do tego wykorzystać gniazdo wrzeciona, które jest na tej płytce?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: MKS DLC 32 - podłączenie pompy powietrza
Teoretycznie można, ale to głupi pomysł, bo to jest wyjście mocy PWM i szkoda pozbywać się takiej funkcjonalności dla zwykłego on/off.
Masz na płytce wyjście "buzzer" które się do tego nadaje, ale wymaga zewnętrznego przekaźnika.
A w ogóle, to dużo zależy od tego, jakiego firmware używasz, bo to z tym możesz mieć największy problem.
-
Płytka posiada firmowy grbl 1.1h.Do wypalania używam Lightburn. Nie będę używał tego kontrolera do innych celów jak obsługa lasera, więc nie martwi mnie pozbycie się funkcjonalności PWM. Czy zatem mógłbyś mi wytłumaczyć co mam zrobić by to zadziałało? Będę wdzięczny.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Gdybyś wiedział jaką głupotę palnąłeś, tobyś się ze wstydu zapadł pod ziemię.
Co masz zrobić, to nie mam zielonego pojęcia, ale podejrzewam że czego byś nie zrobił, to i tak nie zadziała.
Problem polega na tym, że Makerbase produkuje świetne płytki i ładuje do nich gówniany soft, którego źródeł nie udostępnia.
Czyli jeżeli jakiś kretyn wymyślił sobie że coś ma działać tak jak jemu się podoba, to tego nie zmienisz.
Ja do płytek MKS DLC32 wgrywam FluidNC, który daje się prawie dowolnie konfigurować, ale jest niekompatybilny z zadajnikami Makerbase (te płytki z wyświetlaczem).
Z Lightburn FluidNC powinien współpracować (nie sprawdzałem bo nie używam), no ale jeśli twierdzisz że do obsługi lasera nie potrzebujesz PWM, to sobie na pewno z przejściem na FluidNC nie poradzisz, bo do tego niestety trochę wiedzy potrzeba.
-
Nie napisałem, że do obsługi lasera nie będę potrzebował PWM. Jak wiesz laser do płytki jest podłączony w innym miejscu. Mnie cały czas chodzi o wykorzystanie wejścia wrzeciona.