Czego użyć, aby woda w stole nie zamarzała
Problem z użytkowaniem plazmy CNC w nieogrzewanej hali
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Czego użyć, aby woda w stole nie zamarzała
Moi Mili,
Od kilku miesięcy użytkuję ploter CNC ze stołem wodnym, który umiejscowiony jest w hali pozbawionej systemu ogrzewania. Zaczynają się mrozy więc za chwilę pojawi się problem. Hala pamięta jeszcze czasy PRL więc wstawienie ogrzewania, gdzie ciepło ucieknie z każdej strony, raczej mnie zrujnuje. Macie więc może jakiś patent, co zrobić, aby woda nie zamarzała? Jakiś dodatek do wody? A może jakaś grzałka przepływowa? Będę wdzięczny za jakieś sensowne info.
Pozdrawiam,
Jarek
Od kilku miesięcy użytkuję ploter CNC ze stołem wodnym, który umiejscowiony jest w hali pozbawionej systemu ogrzewania. Zaczynają się mrozy więc za chwilę pojawi się problem. Hala pamięta jeszcze czasy PRL więc wstawienie ogrzewania, gdzie ciepło ucieknie z każdej strony, raczej mnie zrujnuje. Macie więc może jakiś patent, co zrobić, aby woda nie zamarzała? Jakiś dodatek do wody? A może jakaś grzałka przepływowa? Będę wdzięczny za jakieś sensowne info.
Pozdrawiam,
Jarek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Czego użyć, aby woda w stole nie zamarzała
Albo denaturat (bezbarwny) jak do pomp ciepła, ale stężenia nie znam (jest takie, że nie grozi zapłonem).
Sama grzałka musiałaby chodzić non stop + pełny obieg wody, inaczej i tak gdzieś zamarznie...
Sama grzałka musiałaby chodzić non stop + pełny obieg wody, inaczej i tak gdzieś zamarznie...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Najlepiej ogrzać halę
A jak nie to glikol propylenowy, ma stosunkowo wysoką temperaturę zapłonu i jest nietoksyczny.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Jak nie ma dużych skoków temperatur to nic jej nie będzie. Moja plazma tak stoi pięć lat a teraz doszła jeszcze pila.
Też piłę chyba zaleję glikolem.
Też piłę chyba zaleję glikolem.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
Czasem elektrolity w temperaturze 0 tracą swoją pojemność i są problemy przy starcie.
Zapraszam na mój kanał Youtube
https://www.youtube.com/channel/UC6q40X ... sa4WcXdijg
https://www.youtube.com/channel/UC6q40X ... sa4WcXdijg