Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

amator7
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 63

Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Post napisał: amator7 » 19 lis 2022, 18:34

senio pisze:skutkiem tego jest wzmożona praca ślimaka a w konsekwencji zwiększona utylizacja grochu (czytaj szmalu) :)

łap dym i magazynuj, może ktoś niebawem obmyśli technologię odzyskiwania z niego choć części poniesionych nakładów ;)

Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.

Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 301

Post napisał: senio » 19 lis 2022, 19:22

amator7 pisze:
19 lis 2022, 18:34

łap dym i magazynuj,
Niestety z 5 klasy dymu nie zobaczysz :)

amator7
Posty w temacie: 63

Post napisał: amator7 » 19 lis 2022, 19:29

no to marne widoki na to że cokolwiek z tego odzyskasz. :lol:
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 98

Post napisał: RomanJ4 » 19 lis 2022, 19:38

Daniu pisze:Co prawda nie o ogrzewaniu, ale…
https://www.gov.pl/web/klimat/zbliza-si ... ektrycznej
https://dziennikustaw.gov.pl/D202200022 ... MvvU-e38js
I znów polskie piekiełko..

https://samorzad.infor.pl/sektor/zadani ... fhtml.html
Fragment wzoru jest nieprecyzyjny dla kolumny 4, gdyż nie zawiera informacji za jaki okres ma być podane zużycie.
Czy chodzi o średnie zużycie energii w przeszłości np. za cały 2021 r.? A może raczej przewidywania składającego oświadczenia, ile energii zużyje w okresie 1 grudnia 2022 r. – 31 grudnia 2023 r.?
Ponieważ - zarówno opis we formularzu jak i ustawa, posługują się zwrotem „energia, która będzie zużywana” - autor artykułu przychyla się do interpretacji, że w kolumnie 4 wpisuje się planowane zużycie energii w okresie 1 grudnia 2022 r. – 31 grudnia 2023 r. bazując na tym, ile zużyto prądu w 2021 r. i 2022 r. Przedsiębiorcy z tym problemem radzą sobie np. tak, że biorą zużycie prądu z 2021 r. albo 2022 r., zwiększają otrzymaną wartość o 20%. I wpisują do rubryki 4.

Infor.pl zwrócił się w tej sprawie z zapytaniem do ministerstwa o wydanie odpowiedniej interpretacji.
Wyjaśnienia Ministerstwa Klimatu i Środowiska o wypełnianiu oświadczenia o tanim prądzie
Artykuł powstał 14 listopada 2022 r. 16 listopada Ministerstwo przekazało Infor.pl wyjaśnienia jak wypełniać kolumny 4, 5 i 6 w tabeli we wzorze. Poniżej pismo z wyjaśnieniami, jakie otrzymaliśmy:
Pola zawarte w kolumnie 4 powinny być uzupełnione danymi liczbowymi o szacowanym wolumenie energii elektrycznej, który zużywany będzie w danym PPE w okresie 1 grudnia 2022 r. do 31 grudnia 2023 r.
Dane te dotyczą planowanego zużycia energii, niemniej należy zauważyć, że większość odbiorców uprawnionych, którzy posiadają dane historyczne powinni wpisać w rubrykę dane o historycznym zużyciu (o ile wnioskodawca nie planuje np. instalacji nowych urządzeń, czy zwiększenia lub zmniejszenia produkcji).
Obrazek

Potrzebna szklana kula żeby się dowiedzieć ile zużyjemy w przyszłym roku..
Obrazek

ponadto:
Czy w kolumnie 4 wpisuje się kWh czy MWh?
To kolejne pytanie, które otrzymujemy od czytelników. Jakie jednostki wpisuje się w oświadczenie - kWh czy MWh. I znów ustawa jest tu nieprecyzyjna? I tego po prostu nie reguluje. Więc obie jednostki są prawidłowe. Trzeba je tylko wpisać wraz z liczbą, aby przedsiębiorstwo energetyczne wiedziało, jakie zużycie prądu deklarujemy. :mrgreen:
Co to jest „podstawowa działalność” przedsiębiorcy?

UWAGA! Oświadczenie o tanim prądzie 79 groszy/kWh wymaga rozpoznania przez przedsiębiorcę co tzn. „podstawowa działalność firmy”. Tylko prąd z tej działalności ma rządową dopłatę. Pojęcie nie ma definicji.

Ponieważ oświadczenie składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej, należy prawidłowo rozpoznać, który prąd służy działalności podstawowej firmy.
Infor.pl zwrócił się do Ministerstwa z prośbą o wyjaśnienie, co oznacza pojęcie „podstawowa działalność przedsiębiorcy" w oświadczeniu o tanim prądzie.
W piśmie Ministerstwa Klimatu i Środowiska z 18 listopada 2022 r. czytamy:
Ministerstwo zaznaczyło, że:

1) Minister Klimatu i Środowiska nie jest organem uprawnionym do dokonywania wiążącej wykładni prawa powszechnie obowiązującego. W indywidualnych sprawach może to uczynić jedynie sąd powszechny. :?:
2) Brak jest ustawowej definicji podstawowej działalności gospodarczej. :twisted: Obrazek
pozdrawiam,
Roman

Daniu
Posty w temacie: 78

Post napisał: Daniu » 19 lis 2022, 22:34

Roman, jakby człowiek chciał się przejmować takimi szczegółami… 😀 zużycie pradu jestem w stanie oszacować, bo co roku mam podobne, ale w tym roku założyłem PV i skąd mam wiedzieć czy słoneczko w przyszłym roku będzie łaskawe?!?

A tak na poważnie to wpisze byle co bo zawsze można zle oszacować… 😀
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 127

Post napisał: szopenn » 19 lis 2022, 22:46

senio pisze:Niestety z 5 klasy dymu nie zobaczysz

pierwotnie 5 klasa markowych producentów miały być tylko na węgiel, teraz na olx widzę już normalne śmieciuchy 5 tej klasy z dyszą, ale w praktyce różnią się tylko tym że maja naklejke 5 ta klasa i są bardziej robione pod spalanie dolne. Oczywiście drewno też palić mogą, więc jak to jest? np:
https://www.o l x.pl/d/oferta/kotly-weglowy-10-kw-klasa-5-piec-kociol-weglowy-drewno-CID628-IDR0rEl.html

nawet nie piszą żę 5ta klasa powinna pracować z buforem - ale piszą że stawiają na prostote 8)

cholera go wie, dla niektórych właśnie ważna naklejka, data zakupu kotła no i to że kocioł nowy i dalej można palić drewnem .

Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 20 lis 2022, 02:25

szopenn pisze:
19 lis 2022, 22:46
senio pisze:Niestety z 5 klasy dymu nie zobaczysz

pierwotnie 5 klasa markowych producentów miały być tylko na węgiel, teraz na olx widzę już normalne śmieciuchy 5 tej klasy z dyszą, ale w praktyce różnią się tylko tym że maja naklejke 5 ta klasa i są bardziej robione pod spalanie dolne. Oczywiście drewno też palić mogą, więc jak to jest?
Każdy jeden wdrażany do sprzedaży, musiał przejść badania i się zaklasyfikować na wymagania 5 klasy. A co dalej to musisz producentów pytać. Drewnem głównie palą w tych kotłach dolniakach bo jest tanio i każdy kawałek tam się spali czy to palety czy inne odpady. Sprawność przy grzaniu buforów czyli jak palą x godzin na maxa wychodzi im całkiem dobra. Sam bez bufora nie może pracować wg. przepisów przynajmniej w teorii. A jak sobie jeszcze to drewno zorganizują tanio własnymi ręcami i transportem to kupują te dolniaki z premedytacją. Nie ma rzeczy niemożliwych. Trzeba tylko siły, chęci i pomysłu :).

Obrazek

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 20 lis 2022, 08:34

senio pisze:Nie ma rzeczy niemożliwych. Trzeba tylko siły, chęci i pomysłu .

ja mam na razie zwykłego w warsztacie ale gdyby się przepalił to co pozostanie, właśnie jakaś taka 5ta klasa w stylu tanizna na kolejne kilka lat, bo nowy. Bufor to jest teraz taka cena że będę palił przy obecnych cenach 3 lata. A to na rowerku na hol to wcale nie jest prostota :cry:

Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 20 lis 2022, 12:08

szopenn pisze:
20 lis 2022, 08:34
ja mam na razie zwykłego w warsztacie ale gdyby się przepalił to co pozostanie, właśnie jakaś taka 5ta klasa w stylu tanizna na kolejne kilka lat, bo nowy. Bufor to jest teraz taka cena że będę palił przy obecnych cenach 3 lata. A to na rowerku na hol to wcale nie jest prostota :cry:
One mają w instrukcji dopisane, że musza pracować z buforem ciepła. Tam właśnie chodzi o to, że w życiu by nie spełniły norm np. przy 30% mocy więc dopisali bufor, ma być goniony na maxa i ładować bufor po czym wygaszanie.

I nie dziwi mnie to w przypadku dolniaków. One mają palniki, spalają naprawdę czysto z dużą sprawnością i widzę w tym sens Dziwi mnie natomiast jak to co pod linkowałeś przeszło badania i dostało 5 klasę ecodesign . Z mojego doświadczenia to niczym się to kompletnie nie różni od tego, co kazali ludziom zutylizować jako pozaklasowe kopciuchy. Jak ktoś wywalił 15-20 letniego strupka to nie ma żalu wielkiego. Ale jak ktoś musiał pod nakazem paro letniego kopciucha wywalić tylko po to żeby kupić takiego samego z naklejką i płytką szamotu w środku to można się zeźlić :).

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 20 lis 2022, 12:24

senio pisze: Tam właśnie chodzi o to, że w życiu by nie spełniły norm np. przy 30% mocy więc dopisali bufor, ma być goniony na maxa i ładować bufor po czym wygaszanie

ja to wiem, ale 500L bufor to jest i tak nic, sam mam w instalacji w warsztacie 200L i to na cienkich rurkach, 1000L tak, ale nie wydam na to takich pieniędzy do warsztatu. Mam świadomość tego że obecny piec się skończy, wtedy będzie pozostawało palić taką 5klasą bez bufora.
senio pisze: Z mojego doświadczenia to niczym się to kompletnie nie różni od tego

nie no... ta "klasa" kotłów dostała jakieś tam homologacje, kocioł występuje pod nazwą feniks uni u wielu producentów. Czyli chyba jest to jakiś "uniwersalny projekt", a tłucze to wielu - na homologacji jakiejś?? grom go wie, jest to jednak dolniak z ceramicznymi dyszami:

Obrazek
1- izolacja termiczna, 2- drzwiczki wyczystne, 3- drzwiczki obsługowe (zasypowe), 4- przepustnica drzwiczek
środkowych, 5- płyta zsypowa, 6-ruszt paleniskowy 7- drzwiczki popielnikowe, 8- przepustnica drzwiczek
dolnych, 9- czopuch, 10-króciec zasilania, 11- przepustnica czopucha, 12- zawirowywacz powietrza, 13-
przepustnica skrótu spalin, 14- dysza ceramiczna, 15- przepustnica powietrza wtórnego, 16- króciec powrotu

Mój np stary sas to zwykła koza z płąszczem wodnym z tą różnicą że dość pokaźnym wymiennikiem ciepła w tunelu spalin, coś co chciał tu kolega robić do pieca rakietowego, ale i tak największy odbiór ciepła jest przez ruszt wodny, który też nie jest optymalnym rozwiązaniem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”