Drodzy koledzy od dawien dawna chciałem mieć swoją maszynkę CNC ( taką na której można by zarobić). Postaram się krok po kroku opisywać, co gdzie i jak kupiłem dokładne wymiary poszczególnych podzespołów i ich ceny, tak aby ktoś po mnie mógł sobie odtworzyć taką maszynkę. Proszę o jakieś sugestie, szczególnie co do wyboru oprogramowania i sterowników ( w tym jestem zielony).
1. W dniu dzisiejszym rozważam gabaryty takiej konstrukcji ,i materiały ( będzie dużo elementów drewnianych na początku ze względu na jego taniość).
2. Po wczorajszych przemyśleniach zakładam następujące parametry:
- Obudowa - aluminiowo-drewniana - według moich obliczeń wytrzymałościowych newralgiczne elementy będą aluminiowe
- Obszar roboczy - 640*480 - przynajmniej tak zakładam
- Przeznaczenie frezowanie drewna i aluminium miękkiego
- Napęd jeszcze na tym poziomie nie mam pojęcia jak to rozwiąże
- Dokładność - na razie planuję uzyskać +- 0.1mm - marzenia ale spróbuję je urealnić
Maszynka z drewna krok po kroku
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Podałeś za mało szczegółów a jedynie wyraziłeś swoje chęci.
Wypiszę więc litanie typowych pytań:
- Przeznaczenie (co będzie obrabiać)
- Obszar roboczy
- Przeniesienie napędu
- Zakładana dokładność
Napisałeś o chęci użycia jako surowca drewna. Możesz rozwinąć myśl? Jak chcesz to zrobić tak by później zastąpić to normalną konstrukcją. Masz jakieś projekty gotowe?
Podałeś za mało szczegółów a jedynie wyraziłeś swoje chęci.
Wypiszę więc litanie typowych pytań:
- Przeznaczenie (co będzie obrabiać)
- Obszar roboczy
- Przeniesienie napędu
- Zakładana dokładność
Napisałeś o chęci użycia jako surowca drewna. Możesz rozwinąć myśl? Jak chcesz to zrobić tak by później zastąpić to normalną konstrukcją. Masz jakieś projekty gotowe?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1