Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 127

Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Post napisał: szopenn » 03 lis 2022, 18:53

drzasiek90 pisze:ale ja po założeniu bufora nie mogę wyjść z podziwu,

ile masz tego bufora na ilu metrach w chalupie? Masz zgodnie z wytycznymi że tak to nazwę, czy może coś dodane od siebie dla większej sprawności?

bo w samym garążu mam zasypowca i już dawno myslałem o buforze tam.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 37
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 03 lis 2022, 19:12

Nie mam zgodnie z wytycznymi, ja zawsze mam po swojemu.
Bufor mam 1000L, chałupa ma aktualnie ogrzewane około 160 m2.
Bufor za mały, ale to pierwsza próba w tym roku, nie wiedziałem jak się spisze więc nie chciałem od razu się pakować w koszty.
Instalację tak przygotowałem, że mam możliwość podłączenia kolejnych buforów nawet bez spuszczania wody, więc prawdopodobnie w następnym roku dojdzie drugi tysiąc.
Podłączenie mam również niestandardowe - bufor nie pracuje jako bufor lecz jako dodatkowy odbiornik. Ma swoja osobną pompkę i grzeje się tylko wtedy, gdy temperatura pieca przekracza ustawiony próg a oddaje ciepło (druga pompka) w przypadku, gdy piec wygaśnie.
Na wyjściu z bufora jest zawór termostatyczny mieszający i aktualnie mam ustawioną temperaturę na grzanie domu (niezależnie czy z pieca czy z bufora) na około 40 stopni, następie na podłogówkę idzie jeszcze jeden zawór mieszający.
Aktualnie rozpalam piec około 17-tej (ładuje do pełna gałęziami) i po 2 godzinach podrzucam znowu do pełna gałęziami (w sensie nie grube drzewo tylko drobnica) i to wystarcza na zagrzanie całego bufora na około 60 stopni. Piec grzeje dom do około godziny 23, potem bufor grzeje dom, przy aktualnej temperaturze bufor wystarcza na grzanie do około godziny 9 rano.
W domu mam podłogówkę oraz kaloryfery z termostatami, lubię ciepło, temperatura w łazience 26 stopni, w pozostałych pomieszczeniach 21-22 stopnie.
Wiadomo, że narazie zima łagodna, ale i bufora nie grzeje zbyt mocno.
Tej jesieni rozgrzałem raz bufor na 75 stopni i wtedy grzał do godziny 15 następnego dnia - no ale to nadal jest ciepła jesień więc na ostateczne sprawdzenie przyjdzie czas w zimie.

Ale nawet jeśli w srogą zimę bufor wystarczy na grzanie przez 6 godzin po wygaśnięciu pieca to i tak mi to daje duży komfort.

Nie wspominając już o tym, że sprawność pieca wzrosła.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 98

Post napisał: RomanJ4 » 03 lis 2022, 20:07

mumin pisze:Mógłbym Cię prosić o jakąś chociaż zgrubną kalkulację tej spłaty po 8 latach? coś na zasadzie płaciłem za ogrzewanie (sezon grzewczy) tyle a tyle po zamontowaniu pompy płaciłem za prąd tyle a tyle wiec spłaciła mi się po 8 latach.

Przed pompą ciepła ogrzewałem(+CWU) dom piecem na olej opałowy. Kiedy w 2012 roku cena O.O. doszła do 4,2/L a nawet chwilowo do 4,70/L, to średnio rocznie wychodziło mi ok 16-18tys.. Po założeniu pompy roczny koszt ogrzewania(+CWU) w pierwszym i następnych latach spadł mi do poziomu około 5tys., czyli grubo ponad 3 razy. W późniejszym okresie ta różnica w kosztach w związku z drożeniem energii bardziej zbliżyła się do 2 razy. W firmie mam identyczny do domowego piec na OO który zużywa porównywalną ilość paliwa, więc znam koszty ogrzewaniem OO po 2012r które mogłem porównywać ze swoją PC. (a przy dzisiejszych cenach OO ~7,3/L na roczne ogrzewanie musiałbym wydać ok 30tys!)
Ostatnio zmieniony 03 lis 2022, 20:08 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Roman

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 03 lis 2022, 20:31

no no, tylko to palenie w zasypowcu... jakby komus te groszki przeszkadzały :(

Dodane 23 minuty 5 sekundy:
RomanJ4 pisze:Przed pompą ciepła ogrzewałem(+CWU) dom piecem na olej opałowy. Kiedy w 2012 roku cena O.O. doszła do 4,2/L a nawet chwilowo do 4,70/L, to średnio rocznie wychodziło mi ok 16-18tys.. Po założeniu pompy roczny koszt ogrzewania(+CWU) w pierwszym i następnych latach spadł mi do poziomu około 5tys., czyli grubo ponad 3 razy. W późniejszym okresie ta różnica w kosztach w związku z drożeniem energii bardziej zbliżyła się do 2 razy. W firmie mam identyczny do domowego piec na OO który zużywa porównywalną ilość paliwa, więc znam koszty ogrzewaniem OO po 2012r które mogłem porównywać ze swoją PC. (a przy dzisiejszych cenach OO ~7,3/L na roczne ogrzewanie musiałbym wydać ok 30tys!)

roman sorry ale coś tu jest nie tak, dlaczego koniecznie porównujesz to do oleju opałowego, on był tani tylko jeden raz, kiedy ludziom zdołali wcisnąć ten opał podobnie jak gdzieś nie dawno gaz. Ludzie tym długo nie popalili, w 2012r jak ty zużywałeś oleju na 18tys to kubik graba nie kosztował w nadleśnictwie 100 zł (coś koło tego - piękne czasy to były). To nawet jakbys tym drewnem palił to szybciej by ci się to zwróciło niż pompa ciepła.

PS. to tak jakby mówić, że zaoszczędziłem bo w 2012 zmieniłem no np kraza, na mercedesa S klase, ty wiesz ile dzisiaj byś bulił za paliwo gdybyś dalej tym krazem jeździł?

Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 301

Post napisał: senio » 03 lis 2022, 20:56

szopenn pisze:
03 lis 2022, 18:24
ale te pompy ciepłą to jest na kredytowe szaleństwo.
Nie koniecznie. Wpisz na YT Haier monoblok. Jeszcze ubiegłej jesieni 8KW kosztowała około 10kkz. W tej chwili coś tam podrożała, ale bez kredytu do ogarnięcia. A jak nie gotowiec to całe grupy na FB są od przerabiania klimatyzatorów i działa to bdb. za ułamek ceny Haiera. O tych po 30-40 kkz nie wspominam nawet. Dla mnie to strzyżenie owiec jest.

Natomiast PC bez PV na starych zasadach to obecnie wg. mnie ryzykowne posunięcie i tutaj trzeba się głęboko zastanowić. Te ich 2000KWh na rok już pokazują w którą stronę to będzie zmierzało. A z PV na nowych zasadach nie skorzystasz przy ogrzewaniu PC bo nie w tym okresie produkuje co potrzeba. Za chwilę jak się z łańcucha zerwą i śmieszny i tak limit zniosą a KWh pójdzie na 2 czy 3 zeta PC będzie jedynie dla bogaczy jak olej opałowy do którego namawiali wszystkich i wszędzie 20 lat temu.

Teraz tak naprawdę to nie ma nic taniego i pewnego poza drewnem jak ktoś napisał. Ale na to trzeba mieć czas, siłę. Ja się na to bym nie pisał. Zobaczymy jak głupizna cenowa paliw stałych się utrzyma. Jeśli tak jak są obecnie ceny oderwane od rzeczywistości, owies będzie podstawowym paliwem. Już na masową skalę ludzie tym palą jak 10-15 lat temu. I wróci to w kolejnym sezonie ze zwiększoną siłą, bo palą na tym na luzaku i peletowce i groszkowce.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 03 lis 2022, 21:13

senio pisze:Haier monoblok

2 Grzanie: woda przy wlocie/wylocie 30/35°C, temperatura otoczenia 7/6°CDB. A paneli nie mam, musze najpierw z budowy wyjść.
senio pisze: I wróci to w kolejnym sezonie ze zwiększoną siłą, bo palą na tym na luzaku i peletowce i groszkowce.

tak ale to trzeba miec minimum 2ha pola i sprzęt żeby ogarnąć ten owies pod chałupe 150m2. Jeśli będziesz chciał to ewentualnie kupić, to będzie drogie bez powodu, tak samo jak bez powodu do góry poszedł pelet.
Ostatnio zmieniony 03 lis 2022, 21:35 przez szopenn, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 03 lis 2022, 21:22

szopenn pisze:ty wiesz ile dzisiaj byś bulił za paliwo gdybyś dalej tym krazem jeździł?

Przecież napisałem...
pozdrawiam,
Roman

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: ARGUS » 03 lis 2022, 22:17

Tak z ciekawości zapytam . w waszych miejscowościach gdzie mieszkacie nie ma gazu sieciowego?

Awatar użytkownika

ishi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ishi » 03 lis 2022, 22:31

Robił ktoś kolektor powietrzno-słoneczny do dogrzewania pomieszczeń zimą? Był taki filmik typa co mówił, że jeżeli ma się południową ścianę to nie należy wahać się jej użyć. Teraz widzę, że wyparował z YT. Ale temat jest dość popularny np w USA/Kanadzie.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 04 lis 2022, 00:35

ARGUS pisze:w waszych miejscowościach gdzie mieszkacie nie ma gazu sieciowego?

Jest nitka ziemnego ok 20km od mojego miasteczka (3,5tys. mieszkańców, latem x2), ale ponoć "nie opłaca się" doprowadzić.. Pozostaje butlowy.
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”