Jak się ma las to sie kupuje tartak, sie ścina, sie rżnie
Kupuje sie pelleciarkę i sie ma ciepło

Puki co, to Bozia sie nad nami lituje i wór złota jeszcze nie napoczęty

Jak się ma las to sie kupuje tartak, sie ścina, sie rżnie
kamar pisze:Jak się ma las to sie kupuje tartak, sie ścia, sie rżnie
Kupuje sie pelleciarkę i sie ma ciepło
szopenn pisze:no nie wiem 100 tys kredyt na pompe gruntową,
IMPULS3 pisze:Albo sę stawia indiański namiot i pali sie chrustem
Wioska indiańska w Ameryce. Przychodzą Apacze do swego szamana i pytają:
- Jaka będzie w tym roku zima szamanie?
- Wielki Duch mi powiedział, że bardzo ostra!
Apacze zaczęli zbierać chrust, ale zima była łagodna. Następnej jesieni znowu przychodzą Apacze i pytają szamana:
- A jaka będzie w tym roku zima?
- Muszę się dobrze naradzić z Wielkim Duchem, powiem wam wieczorem.
Wieczorem:
- I co?
- Wielki Duch mi zdradził, że będzie bardzo, oj bardzo ostra!
Zima znów była łagodna, a Apacze nazbierali górę chrustu. Następnej jesieni przychodzą wściekli Apacze do szamana i pytają się go o to samo, ale grożą mu, że go oskalpują jeżeli się pomyli, i że ma całą noc by się namyśleć. W nocy szaman wymknął się do do miasta, wszedł do instytutu meteorologicznego i pyta synoptyków:
- My to mamy bardzo podobne profesje - Wy przepowiadacie pogodę, i ja przepowiadam. A tak według Was to jaka będzie w tym roku zima?
- Bardzo ostra, oj ostra - odpowiadają.
- A skąd wiecie? - pyta szaman.
- Bo Apacze od 2 lat chrust zbierają!
Nie ma co zwlekać , a kotłownię potraktuj jako inwestycję nie dla siebie , a dla pokoleń.szopenn pisze: ↑02 lis 2022, 07:27no u mnie budowa stanęła ze względu na kotłownie, po prostu nie wiem w jakim kierunku iść. Chałupy też nie mam całej w podłogówce bo w pokojach dziennych wolę klasyczny kaloryfer i pod pompę ciepła to teraz też albo duże te kaloryfery zakładać, albo liczyć na lekką zimę, albo no nie wiem 100 tys kredyt na pompe gruntową, ale to jest bez sensu, wole palić drewnem. Dlaczego nikt nie zauważa, że może lepiej wziąć kredyt na las niż na pompe ciepła. Las jest bardziej przyszłościowy - chyba.
RomanJ4 pisze:Ja powiem tak- mam pompę 10 lat (grudzień 2012), spłaciła mi się po ośmiu (IVT 9kW-sprężarka 3kW, wartość inwestycji z dwoma odwiertami po 100m - 86tys. bez fotowoltaiki, tylko grzejniki, cena oleju opałowego w tym czasie ok 4,15) i są to najlepiej wydane na ogrzewanie pieniądze.
Czyli co ?
WZÓR pisze:Nie ma co zwlekać , a kotłownię potraktuj jako inwestycję nie dla siebie , a dla pokoleń.
Jak siekiery i piły się nie boisz, to nawet jak lasu nie masz to piec na drzewo jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem na niepewne czasy.