Są różne rozwiązania, Java chyba działa niezależnie od platformy?
Tak z ciekawości - przyjemnie się w ten sposób pracuje? Jestem w odwrotnej sytuacji - pracuję pod Windows (ze względów orgnizacyjnych - IT nie podłączy do sieci firmowej niczego co nie jest win10) ale piszę i kompiluję kod przeznaczony pod linux.
Jeszcze żebyś potrafił zrozumieć o czym ja piszę xD
Na początek nie jestem żadnym "specjalistą" z IT. Zaczynając przygodę z komputerami od ZX Spectrum, podstawowa umiejętność programowania jest dla mnie czymś naturalnym... więcej - drażnią mnie ludzie, którzy nie potrafią sobie postawić systemu od nowa, uważają, że odinstalowanie programu kończy się na usunięciu okonki z pulpitu itp, itd.grg12 pisze: ↑01 lis 2022, 10:52Tak z ciekawości - przyjemnie się w ten sposób pracuje? Jestem w odwrotnej sytuacji - pracuję pod Windows (ze względów orgnizacyjnych - IT nie podłączy do sieci firmowej niczego co nie jest win10) ale piszę i kompiluję kod przeznaczony pod linux.
I - niestety - nie działa to zbyt dobrze.
Teoretycznie wszystko powinno działać ale jest sporo "przypadków specjalnych" - np. dwa pliki w tym samym katalogu których nazwy różni się jedynie wielkością liter ( "driver.c" "Driver.c" ) w źrudłach kernela...
Tylko tu należy rozróżnić dwa rodzaje platform: platformę systemową (różne systemy operacyjne) oraz platformę sprzętową, która może się znacząco różnić nawet w ramach jednej platformy systemowej. Wybierasz platformę systemową, ale na platformę sprzętową praktycznie nie masz wpływu.