Bry. Mam pytanie żółtodzioba.
Od tygodnia jestem posiadaczem tiga - wcześniej cośtam spawałem MMA, ale wiele spraw jest dla mnie ciągle zupełnie nowych.
Trochę się pobawiłem na jakimś złomie i postawiłem sobie całkiem ambitne zadanie (jak na umiejętności i spartańskie warunki) wyspawania stojaka pod spawarkę z profili 35x20x1 z czarnej stali. Jako tako nawet to wyszło, celowo wszystko obspawałem dookoła, żeby ćwiczyć, poszło mi (nie liczyłem dokladnie) z 6-8 m drutu i, no właśnie, 2 butle 8 litrów gazu. I to ostatnie mnie zastanawia. Dużo coś.
Zaznaczę, że w trakcie roboty, co obejmuje też przygotowanie materiału, przerwy itd., spawarka cały czas chodziła, gaz był odkręcony. Łącznie chodziło to tak po kilka godzin dziennie (4-6), z czego wiadomo, spawania było tylko ułamek tego czasu. Przepływ ustawiony na 6-8 l/h, soczewka, dysza 6, preflow 1s, postflow 5s
Pytania:
Czy takie zużycie gazu jest normalne? Czy jednak mam raczej gdzieś przeciek? Jak to najłepiej sprawdzić? A może to normalne, gdy sprzęt chodzi i dla oszczędności w trakcie przerw w spawaniu trzeba zakręcać?
Tig: typowe zużycie gazu?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Tig: typowe zużycie gazu?
Jeśli instalacja gazu jest szczelna, a zawór w czasie przerwy nie przepuszcza, to coś za dużo.
Z mojego skromnego doświadczenia za wysoki przepływ przy tej soczewce (nazbyt duży wcale nie jest najlepszy, bo przy wąskim gardle porcelanki będzie tworzył odbite zawirowania łapiąc powietrze - najlepiej zmierzyć rzeczywisty rotametrem na palniku*)

4-5L powinno wystarczyć, i za duże czasy przed i po, skróć o ~połowę..
U siebie prócz reduktora z rotametrem(podwójnym - drugi do spawania rur) zamontowałem sobie dodatkowo "oszczędzacz" Harrisa** ...

* - https://alle gro.pl/oferta/rotametr-tester-przypalnikowy-przeplywomierz-gazu-12488570946?offerId=12488570946&inventoryUnitId=KiPH1pPJ94O1-nyVa8J0JA&adGroupId=MTZkZGZlNDgtN2RiOC00MjYzLWI3ZTQtOGMxNDMxODRlYzViAA&campaignId=MjNlNDFmNGQtMGQzNS00MWJkLTk1N2MtMTQyNWNjMmYxZmI4AA&sig=a8048c031cb13d0d704f8e03d9ed2c1d&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=ads&gclid=EAIaIQobChMI__P28avn-gIV3AWiAx3upw3jEAYYBCABEgJOKvD_BwE
** - https://mexpol.com.pl/pl/oszczedzacze-g ... ncoln.html
Z mojego skromnego doświadczenia za wysoki przepływ przy tej soczewce (nazbyt duży wcale nie jest najlepszy, bo przy wąskim gardle porcelanki będzie tworzył odbite zawirowania łapiąc powietrze - najlepiej zmierzyć rzeczywisty rotametrem na palniku*)
4-5L powinno wystarczyć, i za duże czasy przed i po, skróć o ~połowę..
U siebie prócz reduktora z rotametrem(podwójnym - drugi do spawania rur) zamontowałem sobie dodatkowo "oszczędzacz" Harrisa** ...

* - https://alle gro.pl/oferta/rotametr-tester-przypalnikowy-przeplywomierz-gazu-12488570946?offerId=12488570946&inventoryUnitId=KiPH1pPJ94O1-nyVa8J0JA&adGroupId=MTZkZGZlNDgtN2RiOC00MjYzLWI3ZTQtOGMxNDMxODRlYzViAA&campaignId=MjNlNDFmNGQtMGQzNS00MWJkLTk1N2MtMTQyNWNjMmYxZmI4AA&sig=a8048c031cb13d0d704f8e03d9ed2c1d&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=ads&gclid=EAIaIQobChMI__P28avn-gIV3AWiAx3upw3jEAYYBCABEgJOKvD_BwE
** - https://mexpol.com.pl/pl/oszczedzacze-g ... ncoln.html
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
No właśnie mam wrażenie, że niby dużo, ale trochę tych spoin jednak kładłem. Z tego co znalazłem gdzie indziej, taka butla powinna starczyć na 2-3 godziny ciągłego spawania. Nie umiem powiedzieć ile dokładnie było u mnie, ale na czuja ponad godzina.
Ciekaw jestem innych głosów, na ile czasu, a lepiej chyba - metrów drutu, bo to łatwiej ogarnialna miara - starcza małej butli.
Na wszelki wypadek zrobię testy szczelności, ale jak się do tego najlepiej zabrać? Coś słyszałem o spryskiwaczu do szyb...
Mam, mierzyłem, pokazuje podobnie jak rotametr na reduktorze (z dokladnością do 1 l, ale cholera wie kto i jak dokładnie to skalował), choć mam wrażenie, że na palniku kulka ma znacznie większe wahania.
Na razie nie chciałem brnąć w eksperymenty, bo mam jeszcze długą drogę do opanowania podstaw, przyjąłem ogólne bezpieczne zalecenia przepływu, pre 1 s, post 5 s - niektórzy dają i po 8 s, ale to raczej przy alu i nierdzewce, gdzie liczy się estetyka.
Z tego co widziałem na różnych testach na YT - trochę więcej gazu nie szkodzi zupełnie spoinom, trochę za mało już tak.
I jak, daje to coś realnie?
BTW widzę u Ciebie super patent na trzymanie drutu, właśnie robię sobie wózek pod spawarkę i zastanawiałem się jak go kitrać w pionie. Kradnę!

To jeszcze muszę wykoncypować szufladkę na drobnicę.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
https://alle gro.pl/kategoria/srodki-do-napraw-i-zabezpieczania-testery-szczelnosci-253198 - przydatne, jak nie chcesz się bawić w wodę z mydlinami i spray po płynie do szyb (spryskiwacz).
Ewentualnie zostaw całą butlę i odkręcony reduktor na noc. Spisz/zapamiętaj ciśnienie na fajrant i kolejnego dnia rano. W ten sposób sprawdzisz, czy droga butla -> zawór -> reduktor -> rurka -> złączka przy spawarce -> zawór w spawarce - trzymają.
Ogólnie butle 8l są bardzo mało wydajne i wychodzą drogo przy większych robotach. Na garaż lepiej zaopatrzyć się w 50l.
8l sprawdza się jako sposób na zdrowy kręgosłup na wyjazdach.
Przy małych butlach i spawaniu krótkich spoin zakup ekonomizera ma jak najbardziej sens.
Ewentualnie zostaw całą butlę i odkręcony reduktor na noc. Spisz/zapamiętaj ciśnienie na fajrant i kolejnego dnia rano. W ten sposób sprawdzisz, czy droga butla -> zawór -> reduktor -> rurka -> złączka przy spawarce -> zawór w spawarce - trzymają.
Ogólnie butle 8l są bardzo mało wydajne i wychodzą drogo przy większych robotach. Na garaż lepiej zaopatrzyć się w 50l.
8l sprawdza się jako sposób na zdrowy kręgosłup na wyjazdach.
Przy małych butlach i spawaniu krótkich spoin zakup ekonomizera ma jak najbardziej sens.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Na taki test wpadłem, ale trwał 2h i oceniałem na oko, a powinienem zrobić zdjęcia. W takim czasie wskazówka ani drgnęła.
Sprawdziłem, 50 kilo netto, odpada. Nie ogarnę wożenia osobówką, mam stromy zjazd do garażu z wysokim progiem, musiałbym jakimś wózeczkiem tachać, nie chcę się aż tak szarpać. Ale sprawdzę, czy tam gdzie wymieniam butle mają 20 l, to może być znośny kompromis.
Jak patrzę, chodzą po 3 stówy, tyle co circa 7 napełnień argonem. Czyli poziom zwrotu słabiutki, ale fakt, wyjdzie oszczędność wycieczek do napełniania. Rozważę, bo w sumie najwięcej u mnie będzie raczej krótkich ściegów.
A tak jeszcze sprawdziłem i wychodzi, że poszło mi jednak ponad 10 m drutu. Plus niezliczona ilość zatrzymań i startów, choćby wtopień elektrody. Plus 2 m węża między butlą a spawarką. Czyli raczej wygląda, że zużycie mogło być prawidłowe. Na wszelki wypadek zaraz jeszcze zrobię testy szczelności pianką do mycia, to akurat było w domu.