3 łopatowa przeciwbieżna głowica wirnika w śmigłowcu

Autor tematu
bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: bh91 » 04 paź 2008, 21:12

E tam - Ka-50 niedługo ma wejść do służby u ruskich a 2 wirnikowa jego natura sprawia że inaczej się zachowuje - ostrzejsze manewry :D łopaty raczej o siebie nie zachaczą :P górny wirnik sterowany jest razem z diolnym tymi samymi serwami bo ich tarcze są połączone ze sobą. 5 serwo steruje wałem po samym środku i służy do obrotu wokół własnej osi.
A inne współosiowce to też od Kamova - ka-32 ka-28 itd itd.
Dodam że Ka-50 i jego 2 osobowa wersja Ka-52 osiaga lepsze wyniki niż jego konwencjonalny konkurent Mil Mi-28 :wink:

tu zobaczcie sobie:

więc jak widać to żyje :D

A z laminatem chodziło mi o to, żeby tylko formę wykonać - którą się zaleje - czym? no właśnie coś takiego jak ABS - chyba tak sie to nazywa - wytrzymały plastik. W Helikopterach RC stosuje się plastikowe głowice :D

Oczywiście żeby nie było - latam helikopterami rc - takimi ze standartowym sterowaniem - dążę do makiety więc akrobacje mnie nie kręcą - tylko takie realistyczne manewry. Niektórzy robią swoje głowice:

http://www.machsupport.com/forum/index. ... 7.msg40203

Oczywiście nie chcę tu porównywać stopnia skomlikowalności :D ale takei elenety jak okucia łopat można kupić - przekładnie też - ew. Przerobić istniejące elementy?

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 05 paź 2008, 09:06

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pukury » 05 paź 2008, 10:22

witam
tak mi przyszło do głowy że można by wykorzystać do budowy przekładni ( a to największy problem - przekładnia ) elementy od tanich kątówek .
są tam gotowe koła łukowe - jakie są takie są - ale są!
poszukaj gdzieś spalonych - koła do wykorzystania .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Autor tematu
bh91
Posty w temacie: 5

Post napisał: bh91 » 05 paź 2008, 14:32

Pomysł z kołami jest super :D Elementy można by wykorzystać kupione o takie jak tu

http://www.centuryheli.com/products/pro ... m=CN1107-3

Dużym ułatwieniem jest, że można sobię dokręcić więcej kulek i mamy dzięki temu więcej punktów do połączenia popychaczy - a w górnej częsci dolnej tarczy jest ich potzreba aż 7.

2 tarcze, 6 szpindli z okuciami łopat, popychacze - na dobrą sprawę tylko wały trzeba by wytoczyć. Elementy ramy to już nie będzie problem - laminatowa płytka i ploter - robiłem takie z włókna szklanego i węglowego ułożonego pomiędzy dwoma taflami szkła - ale niepamiętam jakiego rozdzielacza używałem.
Jest robota - jest pinonc :wink:

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Leoo » 05 paź 2008, 16:15

pukury pisze:tak mi przyszło do głowy że można by wykorzystać do budowy przekładni ( a to największy problem - przekładnia ) elementy od tanich kątówek
Można ale równie dobrze przekładnia może być jednostopniowa na zwykłych walcowych kołach o większej średnicy z prostymi zębami. Koło górnego wirnika napędzane bezpośrednio z wału silnika a dolnego, poprzez dodatkowe kółko nawrotne, podobnie jak koła biegu wstecznego w skrzyni samochodu. W takiej konfiguracji oś silnika będzie równoległa do osi wirnika.
Można jeszcze prościej. Trzeba kupić dwa duże koła do przekładni jednostopniowej modelu śmigłowca ale z uzębieniem stożkowym a stożkowe koło silnika umieścić między nimi. Wówczas oś silnika podobnie jak w rozwiązaniu tytułowym będzie prostopadła do osi wirnika.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Modelarstwo”