Czym ogrzewacie swój warsztat?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
Re: Czym ogrzewacie swój warsztat?
Zgadza się. Póki co 1 warstwa 4cm i jest mega różnica. Jak pozakrywam drugą warstwą wszystkie profile to już będzie całkiem fajnie.
Teraz webasto z 9* rano w garażu robi 19* w 30minut. Pozostaje czekać na niższe temperatury.
Teraz webasto z 9* rano w garażu robi 19* w 30minut. Pozostaje czekać na niższe temperatury.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Elektryczne? Zaleta taka, że ciepło pod promiennikiem i nie musisz grzać całego pomieszczenia.
Gazowe, na butlę? A co z dwutlenkiem węgla, który powstaje przy spalaniu propanu-butanu? Tak jakoś:
C3H8 + 5 O2---->3 CO2 + 4 H2O
No właśnie, i na dodatek woda. Wzrasta wilgotność. Nie skończy się grzybem?
-
- Posty w temacie: 35
jasiu... pisze:No właśnie, i na dodatek woda. Wzrasta wilgotność. Nie skończy się grzybem?
Jak u siebie w warsztacie(25m2, budynek nieocieplony) zastosowałem zimą japoński piecyk naftowy(z katalizatorem) na niby bezwodną naftę, to w czasie mrozów po jakichś 2 godzinach widziałem wszystkie fugi pod tynkiem, tak się para na mostkach termicznych skraplała..

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
No tak, ale promienniki grzane w nocy nie będą dawać ciepła w dzień, bo one podczerwienią grzeją obiekt, a nie powietrze. Chyba, że będziesz pracował na nocnej zmianie...
Skoro piszesz "mam niska stawkę w nocy." to pewnie bardziej praktyczne byłyby zastosowanie jakiegoś pieca akumulacyjnego grzanego nocą, który oddawałby energię w dzień ?

Skoro piszesz "mam niska stawkę w nocy." to pewnie bardziej praktyczne byłyby zastosowanie jakiegoś pieca akumulacyjnego grzanego nocą, który oddawałby energię w dzień ?
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Tez myśleliśmy ale to znów koszty instalacji co itd. Szukałem promiennikow długiej fali i niby one mają grzać też w nocy i utrzymać temperature. Po coś ten sterownik mają
-
Oby...
A tak dla odprężenia: o zjawisku którego z jednej strony szkoda, że "normalnie" nie widać bo wiele można by usprawnić (także w ogrzewaniu),
https://s3-us-west-1.amazonaws.com/hmt- ... ticles.mp4
a z drugiej może i dobrze... (zwłaszcza po grochówce...
)
A tak dla odprężenia: o zjawisku którego z jednej strony szkoda, że "normalnie" nie widać bo wiele można by usprawnić (także w ogrzewaniu),
https://s3-us-west-1.amazonaws.com/hmt- ... ticles.mp4
a z drugiej może i dobrze... (zwłaszcza po grochówce...

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
A może jakieś 2 klimatyzatory 5,5KW? też jakieś 10tys, a współczynnik COP 1:3 wzwyż gdzie przy promiennikach 1:1. Albo bufor na grzałki 3 fazowe ze sterownikiem, by grzały w tanim prądzie i do tego 4 grzejniki.
Ewentualnie 3/4 chińskie webasta. Wyjdzie w granicy 2-2,5tys za resztę kupisz opałówki.