Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 175

Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Post napisał: IMPULS3 » 05 wrz 2022, 20:35

senio pisze:A kto ma PC bez PV to burżuj i wyskakuje z kasy.

No właśnie ja nie mam ale się zastanawiam a nawet dość mocno myślę żeby coś tam załozyć i choćby od wisny do póżnej jesieni coś tam uzyskać na własne potrzeby bo czy jeśli moze brakować w zimie prądu to czy czasl wiosny po zimie jest bezpieczniejszy?

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 37
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 05 wrz 2022, 21:34

senio pisze:
05 wrz 2022, 19:06
Poszło niechcący nie w tą stronę przez rozpierduchę na Ukrainie bo Putinowi nie wyszła wojna błyskawiczna. I wszystko się posypało jak domek z kart w miesiąc.
Jesteś pewien, że to co się dzieje nie jest właśnie po myśli Putina?
Kasy za surowce ma nadal jak lodu, bo sprzedaje drożej.
A przy okazji osłabił Europę i przetestował jaki USA i Europa ma sprzęt.
Ja nie wierzę w przypadki na takim poziomie władzy i pieniędzy.
Pytanie tylko, czy to tylko pojedyncza gra Putina, czy element dużej globalnej gry.

Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 301

Post napisał: senio » 05 wrz 2022, 21:57

@IMPULS3

Co znaczy na własne potrzeby ?.

@drzasiek90

Nie będę brnął w kolejny polityczny temat. Tu jest o cenach, a te ceny z każdym dniem rosną. Węgiel już z 3500 pellet pond 2000 za prąd za chwilę będzie ze 2.50 za KWh, gazu może wcale nie być i to nie jest już śmieszne bo zarobki o 300% do góry nie poszybowały przez te parę miesięcy.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 05 wrz 2022, 22:04

senio pisze:Co znaczy na własne potrzeby ?.

Mam taką myśl aby część instalacji podpiąć jak to nazywają off grid bo mam okolo 5KWh w akumulatorach litowych. Więc mógłbym się pokusić o np. śiwatło czy jakies lekkie obciążenie podpiąc pod taki magazynek bo przetwornice też mam z czystym sinusem a brakuje mi tylko paneli bo mam tylko 1szt o mocy coś około 250 wat.

Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 05 wrz 2022, 22:15

IMPULS3 pisze:
05 wrz 2022, 22:04
Mam taką myśl aby część instalacji podpiąć jak to nazywają off grid bo mam okolo 5KWh w akumulatorach litowych.
Największa bolączka to mała ilość paneli nie doładuje w mniej słoneczne dni. Większa ilość paneli która da radę, to marnowanie energii jak nic tego nie odbierze w dni słoneczne. Akumulatory w intensywnych cyklach za długo nie pociągną. Wymiana jest kosztowna. I jeszcze parę innych po drodze. Na ta chwilę kogo nie zapytasz z tych co wiedzą offgrid jest nieopłacalny. Więcej strat niż zysku. W tej chwili to dwie taryfy. Ładować aku na taniej taryfie korzystać z nich w drogiej. Ile i czy to cokolwiek zaoszczędzi oto jest pytanie ?. Pamiętać trzeba, że dalej magazyn się zużywa i trzeba będzie go wymienić.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 05 wrz 2022, 22:21

senio pisze:Pamiętać trzeba, że dalej magazyn się zużywa i trzeba będzie go wymienić.

Wiem, dlatego nie traktuje tego jako podstawę ale coś na wszelki wypadek.
Bateryjki uzywam w rowerze wiec zalezy mi na tym aby nie traciły pojemności więc jakieś mocne domowe katowanie ich nie wchodzi w grę, ale na wypadek braku prądu to kto wie czy czegoś takiego nie ulepie. :) Inna sprawa ze w zimie promieni tyle co nic, ale zawsze coś więcej niz nic. :P

Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 05 wrz 2022, 22:33

@IMPULS3

Ja pod kocioł kupiłem Sinuspro 800 + aku 105 AH. Załatwi to kilka godzin pracy kotła. A dalej kupiłem agregat inwertorowy 2KW w razie jakiejś sytuacji ekstremalnej. Zamarzać nie zamierzam.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 06 wrz 2022, 11:07

senio pisze:agregat inwertorowy 2KW w razie jakiejś sytuacji ekstremalnej.

Bo to najlepiej wychodzi przeliczajac pieniądz na korzysci, jednak w nadchodzących czasach zagłady taniej energii :) trzeba chyba też kombinować na czym mozna coś urwać.

Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 06 wrz 2022, 12:33

IMPULS3 pisze:
06 wrz 2022, 11:07
trzeba chyba też kombinować na czym mozna coś urwać.
Pod warunkiem rozsądnych przemyślanych inwestycji. Wywalić górę kasy to nie jest problem. Problemem jest wyciągnąć z tego jakieś wymierne korzyści. Inwestycja w panele w tej chwili jest nieopłacalna w żaden sposób. O tym mówią otwarcie ci, co siedzą w temacie. Odkupią, zapłacą marne grosze, a sprzedają w cenie normalnej. Ty udostępniasz tylko za darmochę twój dach czy trakery, inwestujesz nie małe swoje pieniądze, a ktoś z tego czerpie zyski. No to co to za interes ?. Natomiast po co panele które kiedy są najbardziej potrzebne czyli zimą niczego nie wyprodukują, magazynu nie ma i cały prąd trzeba kupić ?. Jedynie latem możesz nieco tego taniego prądu skonsumować. Mierna inwestycja.

Offgrid ma dopiero sens gdy jest tani magazyn. Na tą chwilę takiego nie ma. Ten akumulator od rowerka owszem możesz podłączyć i jakimiś ledami na tym trochę poświecić. Ale to bardziej zabawa i hobby niż wymierne korzyści.

Wiosną pisałem o tym, żeby kupić opał bo będzie drogo i to dobra inwestycja na dany moment. Odzew był mniej więcej taki, że teraz lato i nie czas o tym myśleć, a jesienią będzie czas na to. Każdy kto tak myślał dzisiaj wyskakuje x2 x3 na opał. Więc to był akurat bardzo dobry pomysł i inwestycja, bo z zainwestowanej kasy mam opał i w ciągu zaledwie 4 miesięcy mega porządny bonus.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 06 wrz 2022, 14:17

senio pisze: Inwestycja w panele w tej chwili jest nieopłacalna w żaden sposób. O tym mówią otwarcie ci, co siedzą w temacie. Odkupią, zapłacą marne grosze, a sprzedają w cenie normalnej. Ty udostępniasz tylko za darmochę twój dach czy trakery, inwestujesz nie małe swoje pieniądze, a ktoś z tego czerpie zyski. No to co to za interes ?

Ja nie robię tego tylko po to aby bylo tylko niejako przy okazji wykorzystując to co mam do innych celów. I nie chce założyc ileś tam kilowat tylko powiedzy 1KW i mieć to w razie potrzeby lub na wszelki wypadek gdyby prą stał sie luksusem. :)
senio pisze:Offgrid ma dopiero sens gdy jest tani magazyn. Na tą chwilę takiego nie ma.

Ja mam to przy okazji co nie znaczy ze chcę korzystać z tego na 100 %.
senio pisze:Wiosną pisałem o tym, żeby kupić opał bo będzie drogo i to dobra inwestycja na dany moment. Odzew był mniej więcej taki, że teraz lato i nie czas o tym myśleć, a jesienią będzie czas na to.

To ja 2 lata temu pisalem że nadchodzi inflacja tyle że zawsze są jakieś priorytety i niestety ale nie ma na wszystko.
trzeba by mieć dużo pieniędzy lużnych aby zabezpieczyć się na każdą ewentualność a i to wymagałoby dużej wiedzy z wielu dziedzin a to już inna historia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”