Siła silnika
ldo-42sth48-2504ac
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Siła silnika
Witam l, buduje maszynę z 3 osiami xyz. Mam problem z Ztka . Jest na silniku : ldo-42sth48-2504ac. Posiada on kolo pasowe zębate i podnosi mały profil z zamontowanym palnikiem. Waga około 2,5 kg. Ustawiłem w LinuxCNC mikrokrok 800 i na sterowniku też. Początkowo silnik podnosił do góry całość bez problemu i nagle postanowiłem potestowac na większym mikrokroku. Os nie dawała rady podnosić. Zmieniłem spowrotem na 800 i .....już nie podnosi. Aktualnie jak trochę pomogę maszynie ruszyć to jedzie ta os (pchnę ja) ale jak zrobię większy opór to podczas jazdy do góry potrafi zacząć jechać w drugą stronę. Czy to oznaką uszkodzonego sterownika lub płyty sterującej?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Siła silnika
feniks_ pisze:ale jak zrobię większy opór to podczas jazdy do góry potrafi zacząć jechać w drugą stronę. Czy to oznaką uszkodzonego sterownika lub płyty sterującej?
To zależy czy "jechać w drugą stronę" znaczy odpadać pod ciężarem czy faktycznie jedzie w drugą stronę - jeśli jedzie popraw połączenia elektryczne szczególnie sygnał DIR.
owszem jest szansa że coś było wadliwe ale jak masz inne osie na takich sterownikach to możesz podmieniać i badać metodą wykluczenia czy to silnik sterownik czy luźne LPT.
silnik ma 0,5Nm to też nie szał może i tak działa na granicy - warto pomyśleć nad przeciwwagą
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Siła silnika
Czasem moment jest podawany w kg*cm zamiast w Nm. Jest to o tyle wygodne, że od razu wiadomo jaki jest ciąg takiego silnika z zębatką o średnicy 20 mm.
Dla twojego silnika to jest 5.5Kg-cm, czyli wystarczająco.
Natomiast zwykle problemy biorą się ze złych wartości prędkości maksymalnej i przyspieszenia.
Najprawdopodobniej masz ustawienia z sufitu, więc nic dziwnego że nie działa...