Poinformuj klienta, że materiał jest pod jego zamówienie. Kupujesz za jego kasę i odpady są też jego. W związku z nietypowym materiałem 100% przedpłaty przynajmniej za materiał (a najwygodniej za materiał i usługę).
Wachlowanie materiałem ja też dodaję do wycen, bo czasem jest tak, że jest dużo obrysów i mało otworów i wrzucanie/zrzucanie detali to się robi dość duży czas zajętości maszyny (pomimo, że de facto nie tnie w tym czasie, to używać jej się nie da).
Obliczenie kosztów cięcia plazmą
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Re: Obliczenie kosztów cięcia plazmą
Oj nie chcę nikogo oszukiwać
Od niedawna działam i nie wiem jaka jest praktyka. Czy na ogół przyjmuje się że znajdzie się inny klient na taki odpad nawet w takiej ilości ? Pomyślałem sobie że może uczciwym rozwiązaniem jest przyjąć że to co pozostanie jest warte tyle co złom i odjąć tą wartość od tego co klient powinien zapłacić za blachę ?

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Powinieneś zakupić zakupić materiał, wyciąć i całość oddax klientowi. On płaci oczywiście za wszystko i powinien być poinformowany.
W zakładach gdzie pracowałem zamawiali czasem wypalki i zawsze dostawaliśmy z odpadem. Nawet jeśli to był krążek z otworem to rdzeń też przyjeżdżał
W zakładach gdzie pracowałem zamawiali czasem wypalki i zawsze dostawaliśmy z odpadem. Nawet jeśli to był krążek z otworem to rdzeń też przyjeżdżał
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Poinformuj go, że koszt materiału to tyle (100% wraz z odpadem), usługa tyle i może dostać odpad, jeśli chce. Lub zdejmiesz z faktury za 1 zł/kg.
Pełna informacja. Fair-play.
Pełna informacja. Fair-play.