Błąd 802c

problem z okablowaniem albo plc

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
Zulugula
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Błąd 802c

Post napisał: Zulugula » 07 lip 2022, 16:04

Witam, mam taki problem z tokarką działającą na 802c.
Mianowicie od niedawna zaczęły pojawiać się problemy z uszkodzonymi kablami przy supporcie, głównie problemy z obrotem głowicy, a ostatnio całkiem padła bo zatrzymała się na 45 stopniach.
Z małą pomocą kolegi udało mi się ją przywrócić do normalnego ustawienia (głowica obraza się o 90st po podniesieniu), i już prawie wszystko działało bo ogarnąłem 3 przewody po 10 żył gdzie było ok 10 przerwanych na zgięciu, zaczęła my wywalać błędy których nie znalazłem w serwisuwce.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
https://youtu.be/nm47YdJN8RQ

co do ostatniego zdjęcia to czy nie powinno tam być stanów wej/wyj? nie bawiłem się na tyle na tym sterowaniu, w sinumerik3 można było podejrzeć a tu nie mogę znaleźć.
Nie wiem czy mam dobre przeczucie czy się program plc nie wysypał? dodam że referowanie działa, automat tez ruszy, a zmiana narzędzia i obroty to jest jak na filmiku.

001002 wyskakuje po wejściu w mda.

jeszcze przy łączeniu tych przewodów (krańcówki, czujniki narzędzi i elektrozawory), a na raty łączyłem bo momentami jeszcze reagowała ale co chwile kolejne zagięcia znajdowałem, ale kable już raczej są całe a błąd nawet na M3 wywala:).
Sorki za trochę chaotyczny post , pisze już w domku a trochę czasu brakuje, jak coś to pytajcie a odpisze wieczorem.

wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Re: Błąd 802c

Post napisał: wieslawbarek » 10 lip 2022, 19:21

Też mam 802C i miałem z tym dużo problemów troche z mojej winy ale takiego obrazu jak na twoim pierwszym zdjęciu to jeszcze nie widziałem ale jak masz instrukcję diagnostyki to pisze przy błędzie 1002 skontaktować sie z Siemens i podać numer błędu systemowego pomogą

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Robert_K » 10 lip 2022, 19:43

Zulugula pisze:co do ostatniego zdjęcia to czy nie powinno tam być stanów wej/wyj?

Stany wejść/ wyjść pojawią się po wpisaniu w pierwszej kolumnie o które wejście/ wyjście Ci chodzi.

Pozdrawiam.

Autor tematu
Zulugula

Post napisał: Zulugula » 11 lip 2022, 09:27

W takim razie poszukam kontaktu do siemensa.
Możesz napisac jak wygląda składnia w podglądzie plc? Znalazłem coś w necie ale chyba inna wersja i błąd składni wywala.
Mam 8 czujek w imaku ale 5 diod na pulpicie w dodatku nie podpisane, maszyna była przerabiana ileś lat temu.

Zapomniałem napisac jeszcze ze zaczela zgłaszać mało pamięci, zostało 700b, kolega skasował jakis program to wzrosło do ok 2.5kb, ale po kilku uruchomieniach znowu cos zjadło do 700, a żadnych nowych plików nie widzę.

Dodane 59 minuty 41 sekundy:
Pliki jednak tworzy, w jednym sporo cyferek, numer wersji, a w innym nrkdump chyba sie zazywal krzaki same.
Znalazłam te składnie ale nic poza timerami i licznikami nie da sie podejrzeć w plc.

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Robert_K » 11 lip 2022, 14:08

Zulugula pisze:Możesz napisac jak wygląda składnia w podglądzie plc?

Żeby podejrzeć pojedynczy bit wpisujesz dla wejścia:
E 1.0 lub I 1.0 (w kolumnie operand), B (w kolumnie format)
Dla wyjścia:
A 1.0 lub Q 1.0 , format również B.

Dla całego bajtu czyli 8 bitów wejść:

EB 1 lub IB 1, format niezmiennie B.

Dla bajtu wyjść analogicznie AB lub QB 1, format B.

Oczywiście 1.0 jako numer wejścia to tylko przykład, zamiast tego wpisujesz odczytany z dokumentacji numer wejścia który Cię interesuje.

Pozdrawiam.

Autor tematu
Zulugula

Post napisał: Zulugula » 12 lip 2022, 07:28

Połowa sukcesu, podgląd działa sygnały w porządku.
Szukałem chwile pomocy technicznej siemensa i jest sporo od automatyki i tym podobnych, szukać konkretnie od cnc? Macie moze konkrety namiar? Znajdę cos w PL czy zagraniczną?

Awatar użytkownika

pbugdol
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pbugdol » 12 lip 2022, 08:58

Warto zarejestrować się na https://support.industry.siemens.com tam można bez problemu pobrać "Diagnostic Guide" dla Sinumerik 802S i Sinumerik 802C. Sam niestety pracuje tylko na różnych wersjach 840D i 840D sl więc z 802 nie mam doświadczenia :/

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”