Fanuc pomieszane narzędzia
EX1007 KOD BŁĘDU
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
Fanuc pomieszane narzędzia
Witam.
Podczas pracy na frezarce Hannsa z programem fanuc Oi.
wyskoczył alarm EX1007 to błąd czujnika magazynu narzędzi. Sam błąd łatwo było skasować ale cały magazyn przesunął się o jedną pozycję wszystkie narzędzia (oprócz tego we wrzecionie) zmieniły pozycję o jeden. Czy jedynym wyjściem jest ponowne zerowanie wszystkich narzędzi ? Bo tak robię. Przesunęły wszystkie kompensację długości narzędzi to dość niebezpieczne bo dalej maszyna chciała frezować wiertłem. Łatwo o kolizję.
Miał może ktoś takie zdarzenie bo jak do serwisu zadzwoniłem to gość "pierwsze słyszę".
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
Podczas pracy na frezarce Hannsa z programem fanuc Oi.
wyskoczył alarm EX1007 to błąd czujnika magazynu narzędzi. Sam błąd łatwo było skasować ale cały magazyn przesunął się o jedną pozycję wszystkie narzędzia (oprócz tego we wrzecionie) zmieniły pozycję o jeden. Czy jedynym wyjściem jest ponowne zerowanie wszystkich narzędzi ? Bo tak robię. Przesunęły wszystkie kompensację długości narzędzi to dość niebezpieczne bo dalej maszyna chciała frezować wiertłem. Łatwo o kolizję.
Miał może ktoś takie zdarzenie bo jak do serwisu zadzwoniłem to gość "pierwsze słyszę".
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Re: Fanuc pomieszane narzędzia
W diagnostyce (D#) się ustawia konfigurację i stan magazynu, resztę znajdziesz w instrukcji do maszyny.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Sprawdz D499 D500, nie pamiętam w jakiej kolejności ale jedno odpowiada za numer narzedzia we wrzecionie drugie za narzędzie w magazynie. D501-520 to narzędzia w magazynie (przyjmując ze magazyn jest ma 20 pozycji)
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
Super dzięki sprawdzałem u mnie trochę inne numery ale cały zamysł genialny. Przestawię dopiero za kilka dni bo sam sobie trochę w magazynie namieszałem. Ale to to