Uwierz tu mechanikowi

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Re: Uwierz tu mechanikowi

Post napisał: szopenn » 06 cze 2022, 12:23

drzasiek90 pisze:Przecież tu nie chodzi tylko o pieniądze.

pewnie że nie, jest w tym pewnie jakieś trzecie 'dno'.. heheh, ale ty masz problemy ze wszystkim.
drzasiek90 pisze:Ja nie mam problemu zapłacić więcej jak bym wiedział, że będzie porządnie i nie będę musiał poprawiać.

no czasami to jest tak, że i do lekarza trzeba dopłacić żeby mieć porządnie, ale ty sobie tego w ogóle nie potrafisz wyobrazić bo przecież lekarz ma za darmo ratować pacjenta, podobnie nauczycielki muszą uczyć z powołania i mieszkać za pół darmo na wsi w izbie myć się w misce, no a mechanikowi trzeba jednak płacić bo oferuje usługę. Tak jak to sobie człowiek potrafi "ułożyć" wartość ludzi i ich usługi pod siebie. :D

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: rdarek » 06 cze 2022, 13:01

CFA pisze:
05 cze 2022, 21:21
Żeby przy którejś wizycie nie usłyszeć klasycznego: "A kto to Panu robił/wymieniał?".
Już tak usłyszałem ale mechanik był bardziej zdziwiony jak usłyszał "PAN to robił" :mrgreen:

emsc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 26

Post napisał: emsc » 06 cze 2022, 14:40

szopenn pisze:
06 cze 2022, 12:23
... trzeba dopłacić żeby mieć porządnie, ale ty sobie tego w ogóle nie potrafisz wyobrazić...
Cały czas jest mowa przede wszystkim o tym, że cena czy to usługi czy produktu, bardzo często nie ma nic wspólnego z jakością. W szczególności z jakością tego, co stanowi zasadniczy element towaru lub usługi. Takie opowiadanie, że cię nie stać i dlatego dostajesz chłam, można miedzy bajki włożyć i chyba służy tylko podnoszeniu sobie nastroju przez niektórych.
I w tym jest problem a nie w tym, że są drogie usługi i produkty.
Zasada korelacji ceny z jakością jeszcze jako tako trzyma się w przypadku pewnych producentów światowych w niekórych branżach. Ale w przypadku usług i produktów w Polandii, to nie działa prawie wcale.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: jasiu... » 06 cze 2022, 16:00

szopenn pisze:
06 cze 2022, 12:23
no czasami to jest tak, że i do lekarza trzeba dopłacić żeby mieć porządnie
No niekoniecznie. W każdej działalności rzemieślnik, czy lekarz, najczęściej chce zrobić porządnie. Problem w tym, że czasem mu się nie uda, a czasem po prostu robi coś, o czym jest przekonany, że robi dobrze, a powinien robić coś innego. Często też nie chce dopłacać do swoich błędów i wypuszcza cię z wklejoną śrubką, bo się gwint urwał (mechanik), albo z tamponem w brzuchu po operacji (lekarz).

To nie wynika z tego, że ktoś wziął za mało i się nie starał. Może w danym dniu był zmęczony, może inne objawy sugerowały mu, że ma rację. Ja nie wierzę, że ktoś celowo pieprzy robotę. Choć w niedokształcenie i brak doświadczenia jak najbardziej wierzę.
emsc pisze:
06 cze 2022, 14:40
Zasada korelacji ceny z jakością jeszcze jako tako trzyma się w przypadku pewnych producentów światowych w niekórych branżach.
No nie do końca. Każda firma stara się ciąć koszty i nawet te firmy, które do tej pory były w miarę niezawodne, obecnie oszczędzają, pracownicy coraz bardziej przypadkowi, a cena pozostała chyba z przyzwyczajenia. Z drugiej strony, jak masz szczęście, to i produkt bezmarkowy potrafi być całkiem porządnie wykonany. Dotyczy to każdej branży, niestety.

emsc
Posty w temacie: 26

Post napisał: emsc » 06 cze 2022, 16:28

Bezmarkowy dobrze wykonany to może być co najwyżej gwóźdź albo inny produkt rzemieślniczy o niskiej technologii. A i to nie zawsze, bo np głupie matalowe przęsło ogrodzeniowe, żeby było trwałe, musi zostać wytrawione i pokryte kilkoma specjalistycznymi warstwam, dopiero wtedy nie zardzewieje po kilku latach na spawach. Do tego zaś trzeba mieć kosztowny sprzęt i technologię, nie wystarczy szopa, przecinarka, spawarka i znajomy z lakiernią proszkową.
A co dopiero zaawansowane produkty które wymagają nie tylko wiedzy ale takze kosztownego sprzętu i infrastruktury oraz przestrzegania procedur. Typowy polski fachowiec-rzemiocha jest po zawodówce lub technikum i ma wiedzę głównie w oparciu o doświadczenie a procedury to już w ogóle coś czego sensu istnienia nie rozumie, a już na pewno nie docenia. Dlatego, kiedy widzę polskie firmy chwalące się ISO, które maja w biurze misje oprawioną w ramki, to śmieję się do rozpuku. Bo to prawie zawsze pic na wodę co potwierdza rzeczywista jakość ich organizacji, która z kolei przekłada się WPROST na jakość wyrobów i usług.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: 251mz » 06 cze 2022, 16:40

emsc pisze:ypowy polski fachowiec-rzemiocha

A co dopiero budowlańce wielcy. Teraz mam nieprzyjemność stawiać u siebie to i owo.
I coraz bardziej przekonuje się ,że większość budowlańców to ludzie co coś sami zaczęli robić albo u kogoś , trochę porobili i stwierdzili ,że już samemu mogą działać.
Potem pytasz się takiego o skład betonu B20 albo skład zaprawy M10 i oczy na Ciebie robi ,że jakto ja śmiem jego fachurę przepytywać.
Tak właśnie u mnie chcieli słupy wylewać , dawali tyle cementu ,że B10 nie wiem czy by wyszło.
Wielce zdziwieni byli jak kazałem im proporcje żwiru i piasku i wody robić na wiadra...

grzes_rupinski1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7

Post napisał: grzes_rupinski1 » 06 cze 2022, 16:49

emsc pisze:
06 cze 2022, 16:28
Bezmarkowy dobrze wykonany to może być co najwyżej gwóźdź albo inny produkt rzemieślniczy o niskiej technologii.
Chyba nie do końca tak jest tarcze do auta Bosch po pół roku krzywe, pralki czy zmywarki szorty gorzej wykonane od tych mało znanych marek za 2000zł. Większość jedzie na nazwie producenta .

Dodane 7 minuty 51 sekundy:
251mz pisze:
06 cze 2022, 16:40
emsc pisze:ypowy polski fachowiec-rzemiocha

A co dopiero budowlańce wielcy.
To to inna kategoria ludzi . Dziady nieuki oszuści budowlańcy .
Jak taki typ napełniał łopata mieszalnik na wytwórni i się zapytał ile cementu na kubik idzie . Taki beton na budowie robi 0.2 i cement i to nazywa B20 😁
Tylko się nie dopytał że dobry beton to dobre kruszywo .
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: strikexp » 06 cze 2022, 17:31

251mz pisze:
06 cze 2022, 16:40
A co dopiero budowlańce wielcy. Teraz mam nieprzyjemność stawiać u siebie to i owo.
I coraz bardziej przekonuje się ,że większość budowlańców to ludzie co coś sami zaczęli robić albo u kogoś , trochę porobili i stwierdzili ,że już samemu mogą działać.
Generalnie wygląda to tak. Chłopaczki idą do najgorszego technikum/zawodówki. Bo byli za głupi i za leniwi na coś lepszego. W szkole z podobnymi sobie głównie wagarują, chlają i ściągają.
Potem jako cwaniaki nawet gdzieś do roboty idą. Ale co oni takie cwaniaki będą robić pod kimś skoro sami są fachowcy. Więc zostają tymi mechanikami, budowlańcami itp co gówno się znają.
Zauważcie jaki skok jakości jest wśród elektryków, bo oni muszą zdać egzamin. A jak kogoś porazi prąd albo się chałupa spali to ich ścigają. Hydraulicy chyba podobnie, bo jak kogoś zaleje to przypał.

A najbardziej szokujące jest właśnie to ich mniemanie o sobie i ignorancja. Ja widząc wyczyny budowlańców i kolejki do dobrych, postanowiłem sam zrobić wykończeniówkę.
W kilka godzin na youtube dowiedziałem się wszystkiego. Jak się robi, jaką chemię daje, jak to chemię stosuje (filmy instruktażowe producentów). A przychodzi Ci taki fachowiec i podstawowych rzeczy nie wie. Już nie mówiąc żeby mu się jeszcze chciało to stosować bo trzeba się narobić.
Ostatni kwiatek który ostatnio słyszałem. Że te normalne kabiny prysznicowe to są niedobre, bo to wilgoć przechodzi, grzyb się robi. Trzeba kupić taką klatkę całościową gdzie są od razu ściany z wszystkich stron. A co tam że teraz to robią prysznice bezpośrednio na płytkach z odpływem podłogowym. Na pewno się nie znają!

Obrazek

Autor tematu
tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: tristar0 » 06 cze 2022, 17:52

strikexp pisze:auważcie jaki skok jakości jest wśród elektryków, bo oni muszą zdać egzamin
wyobraź sobie że żeby być elektrykiem to trzeba zdać egzamin i odbyć parę godzin szkolenie koszt tak pół roku temu 450 zł .obecnie się nie interesowałem . Egzamin wygląda tak typ 1 jakim typem gaśnic gasimy pożar pod napięciem , pyt 2 ile jest przewodów i w jakim kolorze w sieci 230v , pyt 3 na jakim przewodzie podłączamy włącznik natynkowy. Jak mi pracownik streścił to prawie się zmoczyłem ze śmiechu :D . I papiery dostał na 5 lat i muszę mu od pół roku mówić szpec .

Dodane 7 minuty 23 sekundy:
Strikexp ty chłopak masz pojęcie o wszystkim to gdzie "wunż ogrodowy ma nogi ".
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: strikexp » 06 cze 2022, 17:54

Ale to jest wystarczająco, tym bardziej że trzeba trochę materiału przeczytać. A jak ktoś robi w tym zawodowo to i na niego przymykają oko.
Za to budowlańców nawet Ty nie masz prawa pytać ile oni cementu sypią i czy gruntowali.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”