TUM 25A z Wojska
TUM na falowniku...
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 10
Re: TUM 25A z Wojska
Dzięki za wskazówki Robert_K, właśnie wróciłem z garażu i udało mi się uruchomić maszynę, ucięty był kabel od wyłącznika awaryjnego (czerwony z grzybem), po zespoleniu kabli na drzwiczkach od szafki elektrycznej załączył się stycznik/przekaźnik i wtedy wszystko zadziałało.
Teraz jak maszyna już "ożyła" wymienię olej w reduktorze i skrzynce posuwów i generalne czyszczenie maszyny, zastanawiam się nad chłodziwem, czego użyć żeby nie zepsuło się zbyt szybko, pracować będę hobbistycznie, a mineralne oleje szybko się psują.
Olej zamierzam kupić lan 46, nie wiem czy to dobry wybór, ale z tego co czytałem da radę
Teraz jak maszyna już "ożyła" wymienię olej w reduktorze i skrzynce posuwów i generalne czyszczenie maszyny, zastanawiam się nad chłodziwem, czego użyć żeby nie zepsuło się zbyt szybko, pracować będę hobbistycznie, a mineralne oleje szybko się psują.
Olej zamierzam kupić lan 46, nie wiem czy to dobry wybór, ale z tego co czytałem da radę
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
suti pisze:zastanawiam się nad chłodziwem, czego użyć żeby nie zepsuło się zbyt szybko, pracować będę hobbistycznie
to zastanów się jeszcze czy będzie ci ono niezbędne.
bo może wystarczy od czasu do czasu posmarować obrabiany detal olejem i to też tylko co niektóry.
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 10
cześć, mam pewien problem, a mianowicie przy próbie załączenia sterowania (zielony guzik), silnik nie uruchamia się, jednak jeśli go przytrzymam i załączę dźwignią obroty, wtedy silnik pracuje. Gdy guzik przestanę trzymać, wyłącza się. Co może być przyczyną?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
suti pisze:Co może być przyczyną?
Stycznik odpowiedzialny za załączenie sterowania nie ma podtrzymania. A żeby powiedzieć co jest przyczyną musisz wrzucić przynajmniej zdjęcie odpowiedniej strony/stron schematu elektrycznego.
Pozdrawiam.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Sprawdź styk pomocniczy 41-42 stycznika (przekaźnika) 1P, bo według schematu to on w głównej mierze jest odpowiedzialny za podtrzymanie się stycznika 1PT, który niejako daje zezwolenie na załączenie wrzeciona.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Taki długi temat, bezsensowne wpisy jednego "wielkiego szpeca", co tylko narzekać potrafi i ma ból d**y, a sam nic nikomu nie pokaże - a zdjęć tokarki nie znalazłem
Taki długi temat, bezsensowne wpisy jednego "wielkiego szpeca", co tylko narzekać potrafi i ma ból d**y, a sam nic nikomu nie pokaże - a zdjęć tokarki nie znalazłem