Witam wszystkich,
Muszę opracować zagadnienie związane z możliwościami wykorzystania lasera przy obróbce ubytkowej. Jedyne co znalazłem to stary artykuł który wykorzystuje laser do nagrzewania warstwy wierzchniej bezpośrednio przez nożem tokarskim w trakcie skrawania. Opisuje on jedynie obserwację procesu ale nie sens, zasadność, ani po co się taki zabieg stosuje. Literatura z artykułu jest niedostępna bez odpowiednich kosztów.
Spotkał się ktoś kiedyś z takim zastosowaniem lasera? I czy ktoś jest wstanie polecić jakąś literaturę związaną z tym zagadnieniem?
Laserowe technologie ubytkowe
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Re: Laserowe technologie ubytkowe
Od nauczyciela dostałem jedną książkę do wglądu, ogólna o laserach. Co do pozostałych powiedział że jest biblioteka i tam mam sobie poszukać, ale zasoby są ograniczone.
Dział o laserach to chyba tu dobre miejsce. Można przed toczniem i frezowaniem nagrzewać żeby polepszyć skrawalność, niby.
Dział o laserach to chyba tu dobre miejsce. Można przed toczniem i frezowaniem nagrzewać żeby polepszyć skrawalność, niby.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Każde grawerowanie laserowe jest technologią ubytkową.
Dodane 51 sekundy:
Dodane 51 sekundy:
Po to żeby materiał był łatwiejszy w obróbce, bardziej plastyczny.
"Let's Go Brandon"
Np tak obrabia się ceramikę skrawaniem. Laser uplastycznie powierzchnię, która jest obrabiana narzędziem skrawającymi. To stara technologia. Obróbka ubytkowa, to min. cięcie laserem, ale też kształtowanie powierzchni. Np w firmie gdzie pracuję, laserem wykonuje się łamacze wióra,na nożach kształtowych w węgliku spiekanym. Podobne, do takich na płytkach skrawajacych.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.