Nowy Wał i inne ułatwienia
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
Re: Nowy Wał i inne ułatwienia
Na pewno? Jak wół napisane że składka za 01/2022. Po to zmienili termin płatności ZUS do 20-tego, aby księgowi mogli policzyć ile wpadło w poprzednim miesiącu.
Chyba za szybko odpisałeś bo spojrzałem w faktury i wyedytowałem że nie extra tylko dobrym zarobku. Porąbały mi się rozliczenia.
Ja tam ufam księgowej w tej kwestii. Bez chorobowego mi tyle naliczyła przy jakichś 9 tyś netto z faktur (minus ZUS).
Chyba za szybko odpisałeś bo spojrzałem w faktury i wyedytowałem że nie extra tylko dobrym zarobku. Porąbały mi się rozliczenia.
Ja tam ufam księgowej w tej kwestii. Bez chorobowego mi tyle naliczyła przy jakichś 9 tyś netto z faktur (minus ZUS).
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
Ale składka za styczeń i tak jest wg gusowskich wskaźników.
Ale to chyba nie ZUSu tyle naliczyła, bo ZUS jest ustalony urzędowo za styczeń (zdrowotne też jeszcze ryczałtowe choć to zaliczka jest)
-
ZUS czyli wszystkie składki poza podatkami do skarbówki.
Jestem VATowcem na zasadach ogólnych.
W sumie mnie to nie interesuje, biuro księgowe jest od liczenia. Ale przyznam że jak 5 lat temu potrafiłem sobie policzyć sam. To teraz już nawet nie próbuję odnaleźć się w tym gąszczu przepisów.
Chyba że coś poplątałem i nie wysłałem faktury sprzedażowej
No ale pamiętam że ją pakowałem do koperty.
W sumie mnie to nie interesuje, biuro księgowe jest od liczenia. Ale przyznam że jak 5 lat temu potrafiłem sobie policzyć sam. To teraz już nawet nie próbuję odnaleźć się w tym gąszczu przepisów.
Chyba że coś poplątałem i nie wysłałem faktury sprzedażowej

-
To chyba coś nie tak, bo składki zusowskie NA PEWNO są inne i to niezależnie od tej spakowanej czy nie faktury sprzedażowej. Poza tym na zasadach ogólnych i tak nie będzie PITU przy tej wyskości dochodu, bi jest kwota wolna rzędu 30tys. Zaufanie do księgowej to ja mam takie jak do pracowników: zaufanie jest dobre, ale kontrola jest lepsza.strikexp pisze: ↑14 lut 2022, 21:52ZUS czyli wszystkie składki poza podatkami do skarbówki.
Chyba że coś poplątałem i nie wysłałem faktury sprzedażowejNo ale pamiętam że ją pakowałem do koperty.

-
No dobra, kwota wolna od podatku to 30 tyś, ale nie kwota wolna od składki zdrowotnej.
Dlatego ta składka zdrowotna ot jest rozbój w biały dzień. Nie dość że płacisz od dochodu, to jeszcze jest ta minimalna jakbyś nic nie zarobił.
Czas zacząć zawieszać działalność
Od dawna spodziewam się tego co obecnie na Ukrainie. Inaczej już bym założył spółkę z o. o. lub komandytową. No ale jak ktoś mniej zarabia poza Warszawą to mu współczuję. Bo wtedy zostaje tylko DG.
Dlatego ta składka zdrowotna ot jest rozbój w biały dzień. Nie dość że płacisz od dochodu, to jeszcze jest ta minimalna jakbyś nic nie zarobił.
Czas zacząć zawieszać działalność

Od dawna spodziewam się tego co obecnie na Ukrainie. Inaczej już bym założył spółkę z o. o. lub komandytową. No ale jak ktoś mniej zarabia poza Warszawą to mu współczuję. Bo wtedy zostaje tylko DG.
-
Ale nie za styczeń. Za styczeń ZUS (w tym zdrowotna) jest ryczałtowo (wg wskaźników GUS). Dopiero za luty zapłacisz zdrowotną wg dochodu uzyskanego w styczniu.
Zdrowotna to taki manewr na okiwanie suwerena: dostajesz kwotę wolną od podatku i się ciesz ale obłożoną składką zdrowotną 9% (tego tak wprost nie mówią) Jak ktoś umie liczyć, to jakoś to zminimalizuje. Skoro nawet ja zaczynam rozważać spółkę...
-
- Kontakt:
Nie. Do obliczenia składki zdrowotnej przyjmuje się dochód z poprzedniego miesiąca. Czyli teraz byłby to grudzień 2021. Ale ponieważ wtedy nie obowiązywał polski wał, to przepisy przejściowe ustaliły składkę na 419,92 zł
W styczniu są możliwe tylko trzy wysokości składek ZUS
419,92 zł jeśli masz umowę o pracę i zarabiasz tam przynajmniej minimalną.
1124,23 + 419,92 = 1544,15 zł jeśli żyjesz tylko z DG
lub 1211,28 + 419,92 = 1613,20 zł jeśli dodatkowo opłacasz składkę chorobową
https://www.zus.pl/baza-wiedzy/skladki- ... -spoleczne
-
Zdaję się na księgową
W razie czego ZUS mnie będzie ścigał
Podnieśli kwotę wolną, ale też skasowali odliczanie składek. Nawet nie sprawdzam opłacalności żeby się nie wk***iać

Na razie to chyba nie 9% a 4,5% czy ile tam?
Podnieśli kwotę wolną, ale też skasowali odliczanie składek. Nawet nie sprawdzam opłacalności żeby się nie wk***iać

-
- Kontakt:
Coś dzwoniło, ale nie tu. 4,5% jest tylko dla ryczałtowców, a pisałeś o zasadach ogólnych.
Wyślij księgową na szkolenie.
Wyślij księgową na szkolenie.