Skąd brać końcówki palnika plazmy?

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

RomanB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: RomanB » 16 cze 2008, 23:03

undy pisze:szukam jakiegos konkretnego importera koncowek do hipertherma.. interesuja mnie oryginalne (mimo ze drogie-nie ja place-szef sypie na to kase). szukalem w necie i prawde mowiac nic nie znalazlem albo znalazlem takich co przysla w ciagu-2miesiecy co mojej firmie nie pasuje.. prosze o pomoc was doswiadczonych
www.zakmet.pl

bierze moja firma od nich... W przeciągu 2 dni od wysłania zamówienia przesyłka jest na zakłądzie a nawet krócej... TO zależy wszystko.

Tagi:

jasioo
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: jasioo » 17 cze 2008, 19:28

No ja tam nie wiem jak u ciebie Undy, ale u mnie wyrzyganie elektrody niczym strasznym sie nie kończy dostaje po du*** tylko dysza i tyle.Pracuję na wypalarkach firmy zakmet hypertherm 1650 oraz HPR260a od dwóch lat i nie miałem żadnego przypadku by wypalenie elektrody popsuło coś jeszcze prócz dyszy, musiałeś mieć naprawdę farta że uszkodziło ci osłone. Moja firma zamawia elementy bezpośrednio z zakmet-u i nie ma większych problemów z wysyłką.

bogdan9591
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: bogdan9591 » 08 lip 2008, 12:47

Witajcie. Dopiero teraz piszę z namiarem na dostawcę dysz i elektrod do Telwina (swoją drogą cięzko znaleźć gorsze dziadostwo). Dobre jakościowo i tanie dysze i elektrody kupowałem u firmie Interspaw O/ Wrocław 071 781 71 71. Teraz mam starego dobrego Bestera 140W i nie mam kłopotów. Serwis do Telwina w polsce nie istnieje. Ja coś juz potrafie przy nim doradzic, w razie czego mogę pomóc. jak was zainteresuje droga przez mękę mogę moją trylogię napisać :)
czasami chciałbym coś zrobic z sensem i do końca

RomanB

Post napisał: RomanB » 03 sie 2008, 06:44

jasioo pisze:nie miałem żadnego przypadku by wypalenie elektrody popsuło coś jeszcze prócz dyszy, musiałeś mieć naprawdę farta że uszkodziło ci osłone.
Witam,
ja niestety też miałem taki przypadek (nie to że mi uszkodziło osłonę) ale zapaprało wszystkie otwory w niej etc. że o dyszy już nie wspomnę. Dlatego teraz staram się w miarę co jakiś czas kontrolować zużycie końcówki oraz elektrody.

Może podalibyście ile średnio "wpałek" wytrzymyje wam elektroda?
Przykładowo u mnie ostatnio dysza 80A i zarazem elektroda przy blaszcze 8 wytrzymała około 350 wpaleń. Jednak były to elementy zewnętrzne i nie dość duże. Po wycięciu ostatniego elementu chciałem odciąć ręcznie odpad ale zauważyłem że elektroda już się wypaliła i poszła razem z dyszą.

undy
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

Post napisał: undy » 03 sie 2008, 11:23

no u mnie tak przypalilo sie :P

Obrazek

palilo normalnie az tu nagle iskier na 3metry... niewiem czemu do dzisiaj jest to dla mnie zagadka

Awatar użytkownika

berdysz

Post napisał: berdysz » 04 sie 2008, 08:44

RomanB pisze:
jasioo pisze:nie miałem żadnego przypadku by wypalenie elektrody popsuło coś jeszcze prócz dyszy, musiałeś mieć naprawdę farta że uszkodziło ci osłone.
Witam,
ja niestety też miałem taki przypadek (nie to że mi uszkodziło osłonę) ale zapaprało wszystkie otwory w niej etc. że o dyszy już nie wspomnę. Dlatego teraz staram się w miarę co jakiś czas kontrolować zużycie końcówki oraz elektrody.

Może podalibyście ile średnio "wpałek" wytrzymyje wam elektroda?
Przykładowo u mnie ostatnio dysza 80A i zarazem elektroda przy blaszcze 8 wytrzymała około 350 wpaleń. Jednak były to elementy zewnętrzne i nie dość duże. Po wycięciu ostatniego elementu chciałem odciąć ręcznie odpad ale zauważyłem że elektroda już się wypaliła i poszła razem z dyszą.
U mnie blacha # 8,0mm na 90A katoda Kjellberga wytrzymuje podobnie. Choć przez pierwsze 3 miesiące od odbioru maszyny było dużo lepiej ok. 600 przebić!!! Nie kumam. Palę przecięz tak samo. Raz mi się też zdarzyło, że przy zużytej katodzie jak odpaliło łuk to rozpierdzliło mi prawie wszystkie części w środku. Ale to tylko raz i już nie przginam, standartowo po ok. 250-300 przebiciach sprawdzam kontrolnie stan katod. Ale to nie jest w porządku, że na tak małym prądie jak u Ciebie 80A i u mnie 90A wytrzymuje tylko 350 przebić.

gmaster
Kontakt:

Post napisał: gmaster » 05 wrz 2008, 08:44

undy pisze:palilo normalnie az tu nagle iskier na 3metry... niewiem czemu do dzisiaj jest to dla mnie zagadka
prawdopodobnie coś się w środu tak przyjarało, że chołodziwo dostało się w obręb łuki i nastąpiło zwarcie.

Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: robal43 » 05 wrz 2008, 10:35

Ja kupuje podobne dysze w firmie thermacut ale jakosć niejest rewelacyjna
www.thermacut.info/frameset.asp?refer=sub&lng=2&ctr=neu

tezewiusz

Post napisał: tezewiusz » 07 wrz 2008, 10:10

lukaszbabi pisze:wystarczy kontrolować jakość cięcia i widać czy dysza "się kończy"-ale z tego co wiem to większość jedzie na nich do samego końca czyli aż się stopi elektroda

w zasadzie jest okreslone w instrukcjach jesli wypalona dziura w elektordzie przekracza 1mm glebokosci to elektroda jest do wymiany, dysze zawsze wymieniam razem z elektroda u mnie wymiary elementow rzadko kiedy moga przekroczyc wymiar +,- 2mm przy grubosciach blachy 16mm chociarz teraz juz 20mm.jesli chodzi o zawirowywacz (oring) to zazwyczaj jak duzo gradu sie pojawia to do wymiany.coz ogolnie jak sie nie kombinuje to sie nie nauczy

pandabera
Posty w temacie: 6

Post napisał: pandabera » 05 paź 2008, 18:26

Podrobki hypertherma sprzedaje termacutz czech swoja siedzibe maja tez w polsce.Od czasu do czasu sam uzywam(jezeli nie mam wyjscia) ich elektrod i dysz ale na wstepie chce dodac ze moga spowodowc przegrzanie palnika.Dlatego wole stosowac drozsze ale orginalne od hypertherma
nic na siłe

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”