Dość dawno zaprojektowałem i uruchomiłem prototypową wersję sterownika CNC współpracującą z komputerem przez port USB ale byłem zmuszony projekt odstawić do szuflady ze względu na brak wolnego czasu, ale zamierzam powrócić do tematu. Chciałbym kilka sztuk (3-5) czyli niewiele sprezentować forumowiczom do testowania (poprawiono 8-10-2009 : kontrolerów nie mogę sprezentować tylko sprzedaję za 1zł netto ) - PROSZĘ O WYROZUMIAŁOŚĆ - NA PEWNO NIE DAM RADY WYSŁAĆ WSZYSTKIM, KTÓRZY SIĘ ZGŁOSZĄ i będę musiał jakoś wybrać w niewiadomy jeszcze dla mnie sposób

Rzeczy, które już są i działają (jeszcze kilka rzeczy trzeba dopieścić):
1. obsługiwane pliki : HPGL (testowane Corel, CadStd)
2. kontroler podłączany do portu USB
3. kontroler zawarty we wtyczce DB25
4. obsługa 3osi (na razie 2,5D)
5. "inteligentne" rozpędzanie/hamowanie
6. prędkości lotu / obróbki
7. podgląd wykonywania w czasie rzeczywistym
8. symulacja pracy
9. skalowanie
10. obszar pracy maszyny i obszar materiału
11. możliwość pracy wielu maszyn jednocześnie (1konwerter / 1maszyna)
12. możliwość aktualizacji oprogramowania kontrolera
do wykonania jeszcze:
13. obsługa dodatkowych wejść / wyjść
14. korekcja luzu
15. import innych popularnych plików
16. łączenie (najczęściej przypadkowo wykonanych) przerw w rysunku.
17. jeszcze trochę funkcji

tutaj krótka prezentacja z pierwszego uruchomienia (ręką się bawiła moja córeczka

Układ jest jedynie "silnikiem" większego sterownika do wypalarki plazmowej, który docelowo projektuję. Zależy mi bardzo na Waszej opinii, sugestiach i wyszukaniu felerów itp. Wybór osób będzie trudny i na pewno sterowniki nie powędrują do osób świeżo zapisanych na forum. Niestety z góry podkreślam, że projekt będzie się rozwijał dość powoli

Wszystkie pytania/sugestie/propozycje proszę pisać w tym temacie.
Podkreślę, że nie przewiduję konkretnie tego kontrolera rozbudowywać do wersji Super-Hiper-Extra....... tylko usprawnić to co jest, żeby działało bardzo stabilnie i niezawodnie więc proszę nie pytać czy dołożę 4 i 5 oś itp.... Program PC ograniczę tylko do symulacji i wizualizacji pracy - przygotowanie pliku musi być wykonane w zewnętrznym programie CAD np CorelDraw (tutaj dość łatwo wprowadzić offset narzędzia), CadStd, eduCAD (jeszcze nie testowałem ale pójdzie mam nadzieję

kontroler w aktualnej wersji posiada wtyczkę męską DB25 ponieważ mam sterownik MIXPOLU, który przypadł mi do gustu i jego standardem wyprowadzeń się kierowałem. ale wersja może być również żeńska.
EDIT:
Nie piszczie pytań na PW tylko tutaj - po co je dublować i odpowiadać na PW kilka razy na to samo pytanie:
ad. schemat nikomu się i tak raczej nie przyda bo jest tam tylko i wyłącznie atmega8 i rezonator. RX/TX Do konwertera USB/UART zawartego we wtyczce a reszta pinów bezpośrednio do pinów LPT. Jak już wspomniałem to jest jedynie układ testowy i jest "silnikiem" większego sterownika który powstanie. Kodu źródłowego konwertera niestety nie mogę udostępnić ponieważ zawiera on dekoder zakodowanych plików FirmWare używanych w bardzo wielu moich projektach i byłby to raj dla crack'erów. Zamierzam jeszcze przerzucić konwerter USB na drugą stronę pcb, żeby nie używać różnych konwerterów zewnętrznych.