jarekk pisze:skrajnym przypadkiem jest "skręt' o 90 stopni
dla mnie skrajnym przypadkiem jest skręt o 180st (zawrócenie) a nie 90st bo to jest tylko np zatrzymanie danej osi a nie zmiana jej kierunku.
jarekk pisze:prędkość styczna do ścieżki powinna być stała. Ale powoduje to skokową zmianę prędkości na osiach X,Y,Z
Dokładnie tak jak piszesz.
Jak wspomniałem mój projekt jest "sercem" wypalarki plazmowej gdzie najważniejsza jest idealnie stała prędkość liniowa więc prędkości poszczególnych osi (XY) są tak dobierane, żeby wypadkowa prędkość liniowa była zawsze stała... powiedzmy że mamy kwadrat 10x10cm na którego "objechanie" potrzeba 40s (przy jakiejś prędkości) i pracują na przemian osie X / Y po 10s - to jest proste ale jak już jedziesz np. po przekątnej tego kwadratu to mimo identycznych długości drogi już nie można włączyć dwóch silników na raz z tymi samymi prędkościami co poprzednio ponieważ dłuższą drogę ( razy pierwiastek z dwóch czyli 1,41 ) narzędzie przejechało by również w 10s a musi przejechać w 10s x 1,41 aby prędkość była stała.
Osobnym przypadkiem są zbyt ostre łuki (lub kąty), żeby przejechać je z niezmienną prędkością żeby nie zgubić kroków i żeby "wytłumić" moment bezwładnościowy. Z frezarkami to nie jest problem ale przy cięciu plazmą zmiana prędkości cięcia = znaczne pogorszenie jakości uzyskanej powierzchni. Piszesz o prędkościach skokowych - tak są to prędkości skokowe dla każdego wektora ale są to skoki jedynie prędkości osi branych pojedyńczo pod uwagę - prędkość samego narzędzia jest zawsze taka sama (wypadkowa z obu osi ).
Ile Jarku buforujesz danych (współrzędnych) ?
Żeby płynnie i "inteligentnie" sterować rozpędzaniem/hamowaniem na trasie złożonej z kilku wektorów trzeba mieć taką ilość danych "na przód", żeby można było przeanalizować, kiedy należy zwalniać i czy jest sens przyspieszać. Dlatego przy mocno "zagęszczonych" kształtach (powiedzmy 100 wektorów na 1mm) mój sterownik na razie nie daje rady, żeby rozpędzanie/hamowanie było możliwe na długim odcinku - analizuję na przód jedynie 64 wektory a to nie zawsze jest wystarczające. Ale popracuję, żeby była możliwość regulacji w dowolnych granicach (no może prawie w dowolnych

)
Czy twój sterownik obsługuje interpolację w 3 osiach ?
Mój jest jedynie 2,5D i długo nie będzie 3D

po prostu oś Z jest "odosobniona" i ma konfigurowalne 2 prędkości :
prędkość 1: wyjście z materiału i dojazd do powierzchni materiału
prędkość 2: zagłębianie w materiale
oczywiście położenie materiału trzeba wpisać lub odczytać z położenia maszyny np.dojeżdżając ręcznie.
W wypalarce plazmowej nie będzie nic podobnego bo tam przewiduję automatyczną kontrolę wysokości palnika nad blachą na podstawie parametrów elektrycznych łuku plazmowego (THC).