Wrzeciono 1 kW 60.000 rpm bez problemu zatrzymasz ręką, ponieważ ma ono moment tylko 0.16Nm !!!!! w/g wzoru P[W]= F[N]*V[m/s]. V liniowa [m/s]= V obrotowa[rpm]/60[sec]*2PI, więc V liniowa na r=1m=60000rpm/60*6.28=6280m/s, F[na r=1m]=1000[W]/6280[m/s]=0.159 Nm.
Matematyki i fizyki nie oszukasz. Tego wrzeciona przy wyższych obrotach nie zatrzymasz ręką nie dla tego że ma większy moment, tylko dla tego, że się oparzysz. Ponieważ oprócz momentu napędowego musisz rozproszyć energię kinetyczną nagromadzoną w pędzącym wirniku.
Moc wysokoobrotowych wrzecion bierze się zatem z wysokich obrotów. To wrzeciono 60.000 rpm przy 2000rpm nie ma mocy 1000W tylko 1000*2000/60000=33W!!!!!!!!
Silniczki w zabawkowych samochodzikach często maja więcej, więc nie dziw się, że ręką zatrzymujesz, ba - w palcach złapiesz i nie ruszy z miejsca.
A MOMENT OBROTOWY JEST W PRZYBLIŻENIU CIĄGLE TAKI SAM!!!!!!!!!!!!!!!!!
ALZ, Na swojej stronie piszesz, że remontujesz takie wrzeciona, więc tą wiedzę powinieneś mieć w małym paluszku. Nie obrażaj się jak ktoś Cię chce wyprowadzić z błędu, tylko się trochę zastanów, poczytaj książek, wyciągnij wnioski i wtedy będziesz mógł lepiej zrozumieć działanie urządzeń które naprawiasz. Zdaje sobie oczywiście sprawę z tego, że do naprawy takich wrzecion taka wiedza nie jest niezbędna ponieważ naprawa polega na wymianie łożysk, dobraniu napięcia wstępnego, wyważeniu całości i ewentualnie przeszlifowaniu stożka. Wymaga to specjalistycznych narzędzi i przemyślanych działań bo popsuć łatwo. Ale poznanie fizycznych podstaw napędu takiego wrzeciona chyba nie zaszkodzi.
wrzeciono - (nie)typowa konfiguracja
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Wszystkie te obliczenia nie są mi do niczego potrzebne bo moim zadaniem jest przywrócenie wszystkich parametrów wrzeciona wg dnych serwisowych.
Moment jest w miarę taki sam dla standartowych silników 50 Hz i jeśli dobry egzemplarz to i do 200 Hz utrzyma. Ja porównywałem dane dla wrzecion Pluritek 60 000 obr i tam ten moment rośnie i dopiero przyjmuje w miarę stałą wartość przy ok 15 000.
Ale istotą sprawy nie jest dywagowanie o momentach, mocy i innych pierdołach ale o przydatności danego wrzeciona do pracy. I fakt pozostaje faktem że np. wrzeciono 18 000 obrotów nie nadaje się do pracy poniżej 5 000 i nikt tego w zaden sposób nie odczaruje, a szkoda.
Tu są wykresy dwóch różnych wrzecion tej samej firmy i wszystko wskazuje na to że w zależności od konstrukcji itd.itd
Moment jest w miarę taki sam dla standartowych silników 50 Hz i jeśli dobry egzemplarz to i do 200 Hz utrzyma. Ja porównywałem dane dla wrzecion Pluritek 60 000 obr i tam ten moment rośnie i dopiero przyjmuje w miarę stałą wartość przy ok 15 000.
Ale istotą sprawy nie jest dywagowanie o momentach, mocy i innych pierdołach ale o przydatności danego wrzeciona do pracy. I fakt pozostaje faktem że np. wrzeciono 18 000 obrotów nie nadaje się do pracy poniżej 5 000 i nikt tego w zaden sposób nie odczaruje, a szkoda.

Tu są wykresy dwóch różnych wrzecion tej samej firmy i wszystko wskazuje na to że w zależności od konstrukcji itd.itd
- Załączniki
-
- 2.jpg (17.07 KiB) Przejrzano 1079 razy
-
- 1.jpg (16.02 KiB) Przejrzano 1081 razy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
hmm widze ze zdania są "podzielone" przemyslałem to i rzeczywiscie chyba nie ma sensu ryzykować. Poczekam jak dostane wrzeciono ,zamocuje jakis frez zobacze co jak pójdzie przy jakich parametrach i bedę najwyzej kombinował .... mam kilka pomysłow racjonalizatorskich na taką ewentualność gdyby sie okazło ze za mała moc dla stali itp.
W ogóle moze ktoś ma taki wrzeciono i mógłby podać jakie udało mu sie obrabiać materiały ( metale ) przy jakim zagłebieniu, jaki frez , jaki posów ...no gdyby ktos to nagrał i wrzucil linka to juz by było miodzio. Zostałyby obalone mity , obawy lub przecenienie urządzenia - jesli cos takiego jest niemożliwe. Domyslam sie ze jeszcze sporo znaczenia tu ma sztywność maszyny - ale raczej chyba linka na youtuba do centrum obróbczego nikt tu nie wrzuci.
a jak juz mowa o jakis ekstremalnych parametrach - zanizania prędkości obrotowej to pytanie w przeciwnym temacie ... korzystał ktoś moze z takiego dobrodziejstwa :
http://www.pressura.com/index1.html?wrz ... erskie.htm
.... sam raczej nie kupie ale fakt istnienia urządzenia o 100 000 obr/ min mnie zainteresował - jesli ktos ma spreżarke to do małych frezów - grawerki mogłoby sie nadać idealnie - w ofercie sa tez znacznie wolniejsze urządzenia - jak napisane do frezowania frezami do 3mm , szlifowania do 5mm . Ciekawa alternatywa - ale to zalezy jeszcze od luzów itp.
W ogóle moze ktoś ma taki wrzeciono i mógłby podać jakie udało mu sie obrabiać materiały ( metale ) przy jakim zagłebieniu, jaki frez , jaki posów ...no gdyby ktos to nagrał i wrzucil linka to juz by było miodzio. Zostałyby obalone mity , obawy lub przecenienie urządzenia - jesli cos takiego jest niemożliwe. Domyslam sie ze jeszcze sporo znaczenia tu ma sztywność maszyny - ale raczej chyba linka na youtuba do centrum obróbczego nikt tu nie wrzuci.
a jak juz mowa o jakis ekstremalnych parametrach - zanizania prędkości obrotowej to pytanie w przeciwnym temacie ... korzystał ktoś moze z takiego dobrodziejstwa :
http://www.pressura.com/index1.html?wrz ... erskie.htm
.... sam raczej nie kupie ale fakt istnienia urządzenia o 100 000 obr/ min mnie zainteresował - jesli ktos ma spreżarke to do małych frezów - grawerki mogłoby sie nadać idealnie - w ofercie sa tez znacznie wolniejsze urządzenia - jak napisane do frezowania frezami do 3mm , szlifowania do 5mm . Ciekawa alternatywa - ale to zalezy jeszcze od luzów itp.