Plany regulacji cen żywności w Polsce

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Re: Plany regulacji cen żywności w Polsce

Post napisał: RomanJ4 » 18 sty 2022, 23:08

kamar pisze:Plany regulacji cen żywności w Polsce

https://youtu.be/1VfmjutZ_H0?t=6224
tuxcnc pisze:Któregoś dnia zaproponowano mi cenę 3,30 PLN za zwykły chleb.
Zapytałem czy wszystko z nimi w porządku, na co obecny akurat dostawca z piekarni zapytał: "a wie pan po ile jest mąka?"
Od tamtej pory, a było to już spory czas temu, omijam ten sklep szerokim łukiem, pieczywo kupuję gdzie indziej, sporo taniej.

Chyba przyjdzie się przeprosić z tym sklepem... :wink:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20

Post napisał: tuxcnc » 18 sty 2022, 23:22

RomanJ4 pisze:
18 sty 2022, 23:08
Chyba przyjdzie się przeprosić z tym sklepem... :wink:
Nie zanosi się.
Ostatnio płaciłem 2,5 PLN za bochenek.
To nie jest jakaś drobna różnica, to tak jakby ktoś Ci proponował benzynę po 8 PLN, bo "a wiesz po ile jest ropa?".

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Majster70 » 19 sty 2022, 07:11

tuxcnc pisze:Ostatnio płaciłem 2,5 PLN za bochenek.

Ale czy na pewno bochenek chleba? Czy z przeceny? Czy nie boisz się jeść czegoś takiego? Jak wszędzie benzyna kosztuje 5 to nie zdziwiło by cię to gdyby ktoś normalnie sprzedawał ją po 3,5? I czy można by to nazwać bardziej benzyną czy wodą?
Na ile wyceniasz godzinę swojej pracy? Czy musisz żyć w kulcie ceny?
Dlaczego nie dziwi mnie podejście niektórych moich klientów, że zawsze za drogo?
Ceny żywności rosną i będą rosły w najbliższym czasie. Jest inflacja. Jak dyskutujemy o inflacji, to warto o inflacji bazowej która jest oczyszczona ze wpływu takich czynników jak ceny zewnętrzne, poza krajowe na które nie mamy wpływu. Ta inflacja to zasługa wewnętrznych polskich rządów. Od 2016 mamy nienaturalnie niskie stopy procentowe, co przekładało się np na ceny nieruchomości.
Co do wyjścia z Unii Europejskiej oraz NATO, to polecam zapoznać się trochę z obecną sytuacją geopolityczną. Przyjemnie się słucha np Bartosiaka, który moim zdaniem nieco przesadnie ale za to bardzo przystępnie wyjaśnia sprawę naszego obecnego położenia oraz kształtującego się układu sił. W skrócie: no po prostu nie jesteśmy mocarstwem, i nie mamy zdolności do zupełnie samodzielnego kształtowania polityki, również gospodarczej. Żyjemy w określonym miejscu i czasie i wynikają z tego określone ograniczenia. Mamy po prostu ograniczone opcje z tego wynikające. Jeżeli ktoś tego nie rozumie, jak np II Rzeczpospolita w 1939 roku, znika z mapy świata.

amator7
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 34

Post napisał: amator7 » 19 sty 2022, 09:10

tuxcnc pisze:Ludzie inteligentni nie mogą wyjść z podziwu, że można takie głupoty publikować...
tuxcnc pisze:Ostatnio płaciłem 2,5 PLN za bochenek.

piszesz coś o inteligencji?
a zastanawiasz się ile w przyszłości wydasz na lekarzy?
kłamców należy piętnować, a zwłaszcza tych którzy pełnią funkcję zaufania publicznego a robią sobie zwykłe jajca z narodu którym przyszło im zarządzać.
sam jesz chleb zrobiony z tego co się młynarzowi lub piekarzowi na podłogę rozsypało, a zgadnij co zajada twój idol. ;)
podpowiem tylko tyle, że ryż proponował innym :lol:

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 19 sty 2022, 10:39

tuxcnc pisze:
18 sty 2022, 23:22
Ostatnio płaciłem 2,5 PLN za bochenek.
Mąka z Czarnobyla? :mrgreen:
Kiedyś miałem okazję poznać faceta który był odpowiedzialny za transporty zboża. Mówił że największy problem jak w takim transportowanym zbożu pojawi się robactwo. Z tego co pamiętam pryska się wtedy środkiem owadobójczym cały ładunek.
Kiedyś też zgłębiłem co się dodaje do taniego chleba. Wapno, skrobia ziemniaczana itd, już nie pamiętam dokładnie.

Smacznego.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 19 sty 2022, 19:53

Majster70 pisze:
19 sty 2022, 07:11
Na ile wyceniasz godzinę swojej pracy? Czy musisz żyć w kulcie ceny?
Bogaty jest ten, kto wydaje mniej niż zarabia.
Cyferki się nie liczą.
Napatrzyłem się na ludzi, którzy krzywdzili innych tylko po to, żeby sobie kupić rzeczy, które nie były im do niczego potrzebne...
Polska to kraj wiecznej biedy, totalna ruina od czasów IWŚ, (pierwszej, nie drugiej), dopiero ostatnio widać jakiś dobrobyt. To ciągłe dążenie do wyrwania się z biedy za wszelką cenę rzuciło się ludziom na głowy. Wszyscy żyją ponad stan i ciągle im za mało. A na koniec idą do tego samego piachu, co najwyżej w droższej skrzynce...
amator7 pisze:
19 sty 2022, 09:10
sam jesz chleb zrobiony z tego co się młynarzowi lub piekarzowi na podłogę rozsypało
Debilizm na poziomie opowieści, że właściciele azjatyckich barów wyłapują bezdomne psy i koty...
Chleb za 2,5 PLN kupiłem w sieciowym markecie, czyli gdyby piekarz chciał używać do wypieku mąki z podłogi, toby musiał ją specjalnie tam wysypywać... Jeżeli nie rozumiesz, a zapewne nie, to pytanie pomocnicze: ile trzeba złapać kotów, żeby przygotować sto porcji sajgonek dziennie?

amator7

Post napisał: amator7 » 19 sty 2022, 21:31

tuxcnc pisze:Chleb za 2,5 PLN kupiłem w sieciowym markecie,

no cóż, masz swój rozum i pewnie wiesz co robisz.
ale powinieneś też wiedzieć, że nie warto oszczędzać na żywności kosztem własnego zdrowia.
tuxcnc pisze: gdyby piekarz chciał używać do wypieku mąki z podłogi, toby musiał ją specjalnie tam wysypywać...

to była tylko taka metafora, która mniej więcej miała znaczyć że tani produkt jest wytwarzany z surowców śmieciowych.
stąd porównanie że mąka do jego wypieku to zmiotki, w dodatku zaprawiane chemią.
tuxcnc pisze:ile trzeba złapać kotów, żeby przygotować sto porcji sajgonek dziennie?

co ci do głowy przyszło aby mnie o to pytać, ale przypuszczam że ty będziesz to wiedział. :lol:

dziwi mnie nieco fakt, że osoby które posiadają jakąś tam wiedzę w dziedzinie technicznej w tak żenujący sposób obnażają swoją ignorancję w sprawach, które dotyczą naszego życia codziennego i tego co się z nim wiąże.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2022, 21:33 przez amator7, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: RomanJ4 » 19 sty 2022, 21:32

strikexp pisze:Kiedyś też zgłębiłem co się dodaje do taniego chleba. Wapno, skrobia ziemniaczana itd, już nie pamiętam dokładnie.

https://calkiemzdrowo.pl/szokujaca-praw ... eczywie-z/
Indie eksportują też setki ton włosów do Europy https://kobieta.wp.pl/hinduski-gola-glo ... 727829633a ale do salonów trafiają tylko te najładniejsze, reszta idzie do.... https://innpoland.pl/138483,pieczywo-pr ... wala-z-nog
https://eanetabloguje.blogspot.com/2018 ... etach.html
Smacznego..! Obrazek

a poza tym..
https://www.odkrywamyzakryte.com/ludzki ... -pieczywa/
Ostatnio zmieniony 19 sty 2022, 21:53 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 19 sty 2022, 21:53

amator7 pisze:
19 sty 2022, 21:31
ale powinieneś też wiedzieć, że nie warto oszczędzać na żywności kosztem własnego zdrowia.
Wiem, że zapłacenie wyższej ceny nie gwarantuje wyższej jakości.

amator7

Post napisał: amator7 » 19 sty 2022, 22:02

i tu się mogę z tobą zgodzić.
ale cena którą teraz płacisz gwarantuje ci jakość najniższą z możliwych.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”