Laser dla początkującego

pomoc w wyborze

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Re: Laser dla początkującego

Post napisał: drzasiek90 » 09 sty 2022, 21:51

Mam asystę powietrza, dość dokładnie ukierunkowaną w szczelinę. Widziałem giętka e Polsce który ciał tym samym modelem prawie 2 razy szybciej sklejkę niż ja, stąd zakładam, że może z moim modułem coś nie bardzo.

Awatar użytkownika

MiziAir
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: MiziAir » 09 sty 2022, 22:16

Nie rozbierałem jeszcze tego modułu, ale mogły się zadziać różne rzeczy, bo jak zapewne wiesz, masz tam dwie diody laserowe, albo jedna nie łączy, lub się wykasztaniła, albo optyka zawodzi i nie łączy wiązek jak powinno, ale to moje spekulacje, nie znam się na tym na tyle dobrze by doradzać, jak chcesz to na tygodniu skoczę do gościa i zrobię test, na ile przejść i z jaką prędkością przetnie daną sklejkę.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 09 sty 2022, 22:21

Ja go rozbierałem bo myślałem że jedna dioda może nie działać.
Diody połączone są szeregowo. Z optyką nic tam się zrobić nie da, wygląda wszystko ok.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 10 sty 2022, 09:13

MiziAir pisze:
09 sty 2022, 21:43
Miałem jedynie dylemat, z wyciskaniem z niego pełnej mocy, gdyż przyciśnięcie switcha testu na płytce do zasilania lasera pozwalało mocniej przepalić materiał, niż sterując z softu, do tej pory nie wiem o co chodziło.
Nie wiem czy to nie jest jakiś trop. Dziś znowu natknąłem się na jakiś post na FB, gość pisze że tnie tym laserem sklejkę 3mm z prędkością 200mm/min i mocą 82%, ja na 100% na 150mm/min ledwo tnę. Zapytałem gościa jaki używa zasilacz i powiedział że ten ori. z płytką od chińczyka, może trop jest w tym zasilaczu. Ja mam zasilacz impulsowy 12V 10A w maszynie więc prądu mu nie brakuje, ale może ten od chińczyka daje wyższe napięcie? Też dziwne by było bo według specyfikacji zasilanie ma być 12V

Awatar użytkownika

MiziAir
Posty w temacie: 4

Post napisał: MiziAir » 12 sty 2022, 18:44

drzasiek90 pisze:Nie wiem czy to nie jest jakiś trop. Dziś znowu natknąłem się na jakiś post na FB, gość pisze że tnie tym laserem sklejkę 3mm z prędkością 200mm/min i mocą 82%, ja na 100% na 150mm/min ledwo tnę.

Ok, byłem u młodego, któremu składałem ten ploterek, za jednym przejazdem tnie sklejkę 4mm przy 180mm/min, moc 95%. Zasilacz jest podłączony ten od chińczyka, co przychodzi dołączony w komplecie, 12v 4.1A, więc nic nadzwyczajnego. Widocznie coś nie tak masz z tym modułem, albo dziwną sklejkę. Na jakiej wysokości go fokusujesz? Spróbuj go 1mm niżej opuścić niż wynikało by ze standardowego ustawienia. Nie wiem jakie masz sterowanie, może coś nie tak masz z PWM, jak nie masz możliwości sprawdzenia na oscyloskopie, to podaj tam pełne 5v żeby załączyło go na pełna moc i próbuj ciąć. Nie wiem co się mogło podziać... u nas wszystko hula i spisuje się bardzo dobrze, już z pół roku pracuje dzień w dzień.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 12 sty 2022, 19:31

Próbowałem z zasilaczem od chińczyka, zgodnie z przewidywaniami bez zmian. Uruchamiałem to ze sterowania z tego zadajnika od chińczyka.
Sprawdzałem na oscyloskopie sygnał sterowania, wszystko jest ok. Sklejek zamawiałem kilka od różnych dostawców, wszystkie miały być pod laser. Z fokusem robiłem już różne cuda, robiłem nawet testy wycinając to samo zmieniając fokus c0 0.5mm (mam sterowaną os z więc nie ma z tym problemu). Od początku ciął słabo, nie wiem co z nim może być nie tak ale z tego co oglądałem na wideo, wszyscy tym modułem tną dużo szybciej niż ja. No ale co chińczykowi mogę zrobić, przecież mi nie wymieni.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”