Dzień Dobry
Ostatnio nabyłem moduł lasera neja 30W
Neja 30W
Specyfikacja:
Świecący kolor:Niebieski
Wyjście mocy optycznej:7,5 W (7500 mW)
Długość fali:445-450nm
Myślałem o zastosowaniu okularów ochronnych tego typu okulary ochronne . Ale proszę o poradę czy są odpowiednie do tego lasera czy może lepiej zastosować inne.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Jakie okulary do lasera neja 30w
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Jakie okulary do lasera neja 30w
Jak kupiłem pierwszy laser niebieski to zamówiłem na Ali okulary czerwone. Jak kupiłem drugi (też niebieski) to chińczyk dał gratis zielone. Wrażenia takie same, jedynie kolor odbioru inny.
Ale używam czerwonych.
Ale używam czerwonych.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Kiedyś - nie tak znowu dawno temu - montowałem maszynę laserową w fabryce bardzo poważnego zachodniego koncernu w Polsce. Kilka tysięcy zatrudnionych ludzi tylko w tej jednej fabryce i kilkadziesiąt tysięcy na świecie. Kilka milionów Euro wartości dziennej produkcji. Samych behapowców tam mieli siedmiu czy ośmiu. Kiedy przyjechaliśmy uruchamiać maszynę dyrektor techniczny nagle zauważył, że wszyscy behapowcy, co do jednego zapadli się pod ziemię. Zwolnienia, urlopy, wyjazdy i takie tam.

Musieliśmy wrócić po tygodniu i zaczęło się udowadnianie behapowcom, że są bezmózgimi kretynami, którzy naoglądali się Gwiezdnych Wojen i myślą że laser (100W) strzela jak działo przeciwlotnicze i kiedy pracuje to wszyscy na hali powinni się natychmiast chować za stalowymi lub ołowianymi osłonami.
Dawno się tak nie ubawiłem, kiedy pokazałem matołom, że laser tnący materiał jak masło na 50% mocy jednocześnie nie robi najmniejszego wrażenia na gazecie położonej pół metra niżej choćby "walił" w nią z całą mocą przez kilka minut.
Szkoda, że nie wolno było filmować

"Let's Go Brandon"
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Mowa konkretnie o długości fali: 445-450nm (niebiesko-fioletowe lasery LED). To cholerstwo odbija się od byle blachy i NIE BOLI jak ci niszczy siatkówkę. Nawet możesz nie zauważyć, że straciłeś kawałek. Tylko potem możesz nie dostrzegać np. auta w widzeniu peryferyjnym.bratanek65 pisze: ↑06 sty 2022, 05:41[...]nie robi najmniejszego wrażenia na gazecie położonej pół metra niżej choćby "walił" w nią z całą mocą przez kilka minut.