Jaki wyciąg zastosować
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
Jaki wyciąg zastosować
Borykam się od jakiegoś czasu z wyciągiem oparów spawalniczych z stanowiska robota spawalniczego mam na chwilę obecną zastosowany wentylator EBERG EMAX250/1410 ale ten wentylator zasysa gazy spawalnicze z efektownością na poziomie okapu kuchennego , producent niby w opisie przedstawia 1410 m3/h ale widzę że tabliczka znamionowa swoje a życie swoje ma ktoś jakieś doświadczenia jaki wyciąg zastosować ?
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Re: Jaki wyciąg zastosować
Ważna jest geometria odciągu, odległość itp.
Jeśli dobrze pamiętam (kiedyś w pracy walczyłem z odciągiem takich dymów) to w miejscu spawania potrzebujesz ok 1m/s prędkości strumienia powietrza by myśleć o skutecznym odsysaniu dymów i pyłów spawalniczych.
Problemem może nie jest sam wentylator, a reszta instalacji - im większe opory przepływu tym większy spadek wydajności (zależność nie jest liniowa). Długą masz tę instalację? Jakieś duże zmiany przekrojów, albo ostre łuki?
[image]https://images.app.goo.gl/ythkiWa7qwmMcH6Q7[/image]
Tak naprawdę to wentylatory maksymalny przepływ mają podany dla pracy "na luzie" tj. bez dodatkowych oporów. Wyciąg spawalniczy też ma podany przepływ, ale tam masz już podany przepływ dla całego urządzenia (oczywiście dodatkowe rury ponad to co dał producent również zmniejszają jego wydajność) .
Jeśli szukasz wentylatora odciągowego do zastosowania przemysłowego szukaj raczej wśród wentylatorów promieniowych
Jeśli dobrze pamiętam (kiedyś w pracy walczyłem z odciągiem takich dymów) to w miejscu spawania potrzebujesz ok 1m/s prędkości strumienia powietrza by myśleć o skutecznym odsysaniu dymów i pyłów spawalniczych.
Problemem może nie jest sam wentylator, a reszta instalacji - im większe opory przepływu tym większy spadek wydajności (zależność nie jest liniowa). Długą masz tę instalację? Jakieś duże zmiany przekrojów, albo ostre łuki?
[image]https://images.app.goo.gl/ythkiWa7qwmMcH6Q7[/image]
Tak naprawdę to wentylatory maksymalny przepływ mają podany dla pracy "na luzie" tj. bez dodatkowych oporów. Wyciąg spawalniczy też ma podany przepływ, ale tam masz już podany przepływ dla całego urządzenia (oczywiście dodatkowe rury ponad to co dał producent również zmniejszają jego wydajność) .
Jeśli szukasz wentylatora odciągowego do zastosowania przemysłowego szukaj raczej wśród wentylatorów promieniowych
Ostatnio zmieniony 05 sty 2022, 21:54 przez Adi123, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bez przesady kolana 2 z stopniowaniem po 45 Stopni rury z zapasem spiro fi 315mm instalacja ok 6mb , wychodzi mi 0.3 m/s teoretycznie ,praktycznie to nie wiem czy nie wywalić tego wentylatora i czy nie zastosować turbinowego bo obecny to ma moc 225W , 1,2A wydaje mi się że to żadna moc
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
Właśnie edytowalne odpowiedź, z propozycją znalezienia wentylatora promieniowego. One mają większy spręż.
Rura między ssawką a wentylatorem może być teoretycznie.. za duża- im większa średnica rury dla danego przepływu tym oczywiście prędkość mniejsza. Próbowałeś dać ssawkę o średnicy np 150 mam na końcu? Tak aby lokalnie zwiększyć prędkość powietrza?
Oczywiście tu trzeba znaleźć złoty środek, pomiędzy spadkiem wydajności a wzrostem prędkości przepływu.
Prawdę mówiąc spróbował bym zmniejszyć średnicę przy ssawce do 150 mam, a jak by to nie dało rady to wentylator promieniowy bym szukał. Nawet jakiś taki do odciągu trocin się powinien moim zdaniem sprawdzić, bo one mają i większe przepływy i większy spręż ( oraz oczywiście moc, np 0,75 kw to już coś powinno zdziałać)
Rura między ssawką a wentylatorem może być teoretycznie.. za duża- im większa średnica rury dla danego przepływu tym oczywiście prędkość mniejsza. Próbowałeś dać ssawkę o średnicy np 150 mam na końcu? Tak aby lokalnie zwiększyć prędkość powietrza?
Oczywiście tu trzeba znaleźć złoty środek, pomiędzy spadkiem wydajności a wzrostem prędkości przepływu.
Prawdę mówiąc spróbował bym zmniejszyć średnicę przy ssawce do 150 mam, a jak by to nie dało rady to wentylator promieniowy bym szukał. Nawet jakiś taki do odciągu trocin się powinien moim zdaniem sprawdzić, bo one mają i większe przepływy i większy spręż ( oraz oczywiście moc, np 0,75 kw to już coś powinno zdziałać)
-
ogólnie , puki co mam zrobiony okap 3,3m x 2m który jest na podwójnym stanowisku robota ( robot się obraca co 180st przy każdym spawaniu )ale chyba popadam w paranoje i zaczynam się rozglądać za wentylatorem z silnikim pezynajmniej 2 kW .
-
Przy takich wymiarach to taka redukcja przed końcem rury ssącej raczej wiele nie pomoże :-/. Przy podobnej wielkości odciągu widziałem wentylatory o wydajnościach rzędu 4000 m3/h. To akurat będzie tak 1,5- 2,2 kw. Ciśnienie ponad 2500 Pa nawet- potrafi już rury elastyczne sporo zassać jak ktoś zamknie przepustnicę 

-
Też tak się skłaniał ,obecny wentylator ma 488Pa i trochę się przyznam że przedstawiciel handlowy trochę mi go wcisnął że będzie dobry ,ale nie jest . prawie 700 pln poszło i efektu nie widać żadnego .
-
czas wydać kolejną kasę tylko się zastanawiam czy nie nabyć coś w granicach 3-4Kw i dołożyć falownik żeby robota nie podnosił sasys powietrza i żeby się za zimno nie robiło pod wyciągiem.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Po co aż 3kW?
Jeśli męczysz się z wentylatorem kanałowym o sprężu ledwie 140Pa to z promieniowego 0,75kW ze sprężem powyżej 1500Pa i będziesz mógł coś konkretnego zdziałać.
Na przykład: WPA-6-P-3-N. Przejrzyj katalog wentylatorów od klimawent.com.pl.
Jeśli męczysz się z wentylatorem kanałowym o sprężu ledwie 140Pa to z promieniowego 0,75kW ze sprężem powyżej 1500Pa i będziesz mógł coś konkretnego zdziałać.
Na przykład: WPA-6-P-3-N. Przejrzyj katalog wentylatorów od klimawent.com.pl.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ