Znakowarka Fiber

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Re: Znakowarka Fiber

Post napisał: kamar » 30 gru 2021, 14:34

migcool pisze:
30 gru 2021, 13:21
to może kupować coś pokroju Smart Laser 30w za niecałe 16tys netto? Nie będę tym rezał w głąb stali, a raczej powierzchowne w przyszłości delikatnie i wyczuwalne pod paznokciem grawery na surowej stali nierdzewnej.
Czy będziesz rezal głęboko czy tylko wyczuwalnie pod palcem to mocy potrzebujesz podobnej.
Głębokość to tylko funkcja czasu.
Znak np 14x7 na kółku robię godzinę a opis zrobi w kilka minut.
Oczywiście jak już będziesz umiał ustawić parametry :) Te co mi polecał sprzedawca to nawet zarysować stali nie mogły .

Autor tematu
migcool
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5

Post napisał: migcool » 31 gru 2021, 12:12

Pozwolę sobie przytoczyć kilka zdań jakie wykorzystał sprzedawca w rozmowie w odpowiedzi na moje pytania, między innymi skąd różnica w cenie i to nie mała..

"Przykładowo dostawca np. źródeł lasera produkuje kilka wersji źródła lasera o tej samej mocy, które różnią się energią pulsu, zakresem częstotliwości i czasem impulsu

(oczywiście także ceną)"- Tutaj popiera się tabelkami ze stron producenta źródła.

"Seria MT-FP którą polecam różni się jakością wykonania, oraz wyższymi modelami zamontowanych źródeł lasera i głowicy. Ponadto jest dopracowany pod kątem korekt soczewki, wyposażenia itp czego brakuje konkurencji. "

"Ze specyfikacji widać że model MFP20X jest najprostszy z nominalną mocą 19W, energią 0,7, częstotliwością 27-62kHZ.
Oznacza to, że jest mniejszy zakres grawerowania w kontraście na metalach oraz dłużej będzie pan grawerować w głąb.

Drugim ważnym komponentem to głowica ze skanerami. Są głowice słabej jakości, lekkie które nazywam "papierowymi" bez radiatorów odprowdzających ciepło ( niestabilne ale za to ale mega tanie ), bez diod red do focus soczewki z najprostszymi scanerami galvo, oraz głowice profesjonalne (zamontowane w Mactron) przystosowane do pracy ciągłej w przemyśle."

"Niestety dużo firm ściąga lasery różnych dostawców które akurat są na wyprzedażach na chińskich stronach sprzedażowych co niestety skutkuje później utrudnionym serwisem i dostępem do części. Proszę popatrzeć na zdjęcia z instalacji urządzeń u niektórych polskich dostawców - co dostawa to inna znakowarka :)

Generalnie im większa moc tym wyższa energia pulsu i szybsze znakowanie w głąb materiału. Do pana zastosowań raczej nie proponowałbym lasera 50W ponieważ grawer anodowanych elementów, lub malowanych może wyglądać gorzej - będą poszarpane krawędzie, nadpalone ( energia pulsu jest powyżej 1,25mJ)."

Poparł się tutaj testem wykonanym na modelu 20w oraz 30w
t118fUwJmAkliEOR.jpg
Przepraszam, że tak posługuję się forum w celach weryfikacji sprzedającego ale jak Wy, osoby, które mają więcej do czynienia z takim sprzętem odbieracie wypowiedź sprzedającego?

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: kamar » 31 gru 2021, 13:18

Wychodzi na to, ze moją kupowałem właśnie w tym Macronie :) frezarka-cnc-z-elektrodrazarki-i-inne-w ... 0-570.html.
Też nawijał ale przynajmniej jestem zadowolony. I był dość pomocny po zakupie choć trafiłem na ich karnawał.
Ile prawdy w tych ich tabelkach i wykresach to nikt Ci odpowiedzialnie nie powie.
Popytaj innych producentów to chociaż zobaczysz czy mają inne teksty czy lecą z szablonu jak na allegro. :)

Autor tematu
migcool
Posty w temacie: 5

Post napisał: migcool » 31 gru 2021, 13:41

Ok, te same pytania oraz testy wyśle do firmy, która sprzedaje również Chińczyka w ładnej nazwie Smart Laser, dziękuję, jeśli ktoś by chciał coś dodać w tym temacie to z chęcią zapraszam do dalszej dyskusji :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”